Godkänt resultat för biljarden i årets RF-granskning

2018-10-23 13:10
Svenska Biljardförbundet blev godkända i Riksidrottsförbundets granskning av utvalda specialförbund 2018, men åläggs att utföra tuffa sanktioner mot ett fåtal klubbar
  • Uppdaterad: 2018-10-23 13:10

Liksom förra året genomförde RF en granskning av de nio minsta specialförbunden under våren och sommaren, med avsikten att kontrollera hur RF-villkoren för medlemskap är uppfyllda. Förutom Biljardförbundet ingick även Baseboll- och Softbollförbundet, Kälksportsförbundet, Dragkampsförbundet, Dövidrottsförbundet, Isseglarförbundet, Landhockeyförbundet, Racerbåtförbundet samt Squashförbundet i granskningen. Detta år kontrollerades dock bara de föreningar som inte uppfyllde kraven i förra årets granskning, samt de föreningar som grundats efter den 1 januari 2017.

Glädjande nog fick 25 biljardföreningar godkänt detta år, jämfört med 18 förra året, och vi klarar därmed precis gränsen för antalet medlemsföreningar. Förbundsstyrelsen vill härmed rikta ett stort tack till alla medlemmar ute i landet som har lagt ner tid och arbete på att få igång sina föreningar och dokumentera sin verksamhet på ett korrekt sätt – utan ert engagemang hade detta aldrig blivit verklighet! RF har tack vare resultatet beslutat att återföra medel till förbundet för 2019 med ca 370 000 kronor, pengar som kommer göra stor nytta i verksamheten nästa år.

Tyvärr visade RF:s rapport också att några föreningar för andra året i rad inte har hörsammat uppmaningen att skicka in sina handlingar till utredningsgruppen. RF ser mycket allvarligt på detta och har på ett styrelsemöte därför beslutat att vi som förbund måste utesluta dessa föreningar. Det är alltså inte Biljardförbundets styrelse som bestämt detta utan det är ett direkt åläggande från RF:s styrelse, och om vi inte följer beslutet kommer det att ge konsekvenser för förbundet som helhet, troligen i form av ekonomiska sanktioner. Vi vill också påpeka att RF i sina kontakter med föreningarna använder sig av de uppgifter som finns angivna i IdrottOnline, och att det är föreningarnas ansvar att hålla dessa uppgifter aktuella.

De fem berörda föreningarna är:

BK Örnen, Karlskoga

Gefle Cue Club, Gävle

Härnösands Biljardklubb Pool, Härnösand

Karlstad BF, Karlstad

Norrtelje BK, Norrtälje

Ett formellt beslut om uteslutning kommer att fattas av förbundsstyrelsen vid nästa styrelsemöte den 27 oktober. Föreningarna har därefter två veckor på sig att yttra sig till styrelsen, dvs ange skriftligen vilka orsaker och förklaringar som de anser skäliga till att de inte uppfyllt granskningens villkor. Om föreningen vill överklaga styrelsens beslut har de också rätt att driva ärendet vidare till Riksidrottsnämnden (RIN) inom tre veckor från styrelsens officiella beslut. Först efter att yttrande- och överklagandetiden har löpt ut är beslutet officiellt, om ingen överklagan har gjorts. För stadgeregler om överklagan till RIN, se nedan RF:s stadgar Kap 15 ”Överklagande av beslut som inte avser bestraffningsärende”.

Spelarna i de föreningar som berörs kommer att kunna söka dispens hos förbundet för att bli medlemmar i annan förening utanför transferfönstret (för lagspel gäller dock fortfarande 2018-10-31 som sista datum), om de önskar delta i rankingtävlingar under denna säsong. Skicka in ansökan om dispens på sedvanligt sätt till respektive grenkommitté för godkännande.

Vi har också några föreningar som har fått anmärkningen "Större avvikelse" från RF men som klarar sig från uteslutning denna gång. Dessa föreningar kommer att kontaktas av styrelsen och en handlingsplan kommer att tas fram för att åtgärda de aktuella bristerna.

Återigen, ett stort tack till de föreningar som har lagt manken till och ansträngt sig för att få sin verksamhet att fungera. Era insatser gör en konkret, avgörande skillnad för förbundets ekonomi och våra förutsättningar för biljardsportens fortsatta verksamhet och existens.

För Förbundsstyrelsen,

Eva Viding Bussell, ordförande

RF:s brev i sin helhet:

Genomlysning 2018 - Biljard.pdf

RF:s stadgar:

RF stadgar 2015ars-rev-rfstad-v0.3-2015-11-20.pdf

Resultat av genomlysningen 2018

Genomlysningen av Svenska Biljardförbundet 2018 har utfallit enligt följande:

Antal föreningar

Granskad utan anmärkning

Granskad med mindre avvikelse

Totalt antal godkända föreningar

Granskad med större avvikelse

Inte granskad

7 (varav fem föreningar som underlåtit att

skicka in handlingar såväl 2017 som 2018)

Totalt antal föreningar

Växjö Biljardförening

Biljardklubben Söder

Inga handlingar

Kunde bara uppvisa de två senaste årsmötena pga misskötsel innan

Elme BK

Ny förening

Ny förening, har bara haft ett årsmöte

Norrköpings Billiard Club

Större avvikelse

Nya stadgar antagna vid senaste årsmötet.

Stockholms Biljardsällskap

Stockholms Snooker och Billiardsklubb

Bjärnums Biljardklubb

Ny förening, första årsmötet i mars 2018, saknar revisionsberättelse

Mindre avvikelse

Biljardklubben Borgen

19644

Större avvikelse

Ändring av stadgar har inte protokollförts på årsmöte. De ändrade stadgarna är inte märkta med datum för när antogs och ändrades.

Mindre avvikelse

Kumla Biljardclub

Större avvikelse

Handlingar inkom efter slutmeddelande till föreningen. Föreningen har fortfarande inte haft ett årsmöte enligt sina stadgar (kallar det styrelsemöte och följer ej dagordningen i stadgarna)

Kungsholmens Biljardklubb

19689

Större avvikelse

Har ingen resultatbalansräkning. Den stadgereglerade årsmötespunkten "Fastställande av medlemsavgift" är inte upptagen på senaste årsmötet.

Old Fellows Billiard Club

Större avvikelse

Föreningen saknar stadgar. Föreningen saknar revisionsberättelse

Tolv Stockholm Kamratförening