My Nguyen försvarade sitt EM-guld i 9-ball

30 JUL 2019 18:42
Sverige hade två medaljer att försvara från förra årets Junior-EM, ett individuellt guld och ett brons i lag. Det blev två medaljer även detta år, båda individuella, genom My Nguyen i 9-ball och 10-ball.
  • Skapad: 30 JUL 2019 18:42

Till skillnad från förra årets EM, som var en jubileumsturnering för alla klasser samtidigt med över 500 aktiva, samlade Junior-EM detta år ”bara” ca 230 deltagare från runt 40 länder. Sverige skickade tre juniorer: My Nguyen, William Viitanen och Ragnar Grönstedt. Alla tre hade medaljer att försvara från förra året – My tog guld i 9-ball och alla tre var också med och vann brons i lagtävlingen.

EM spelades i klasserna Girls (där My deltog), Pupils, Juniors (där Ragnar och Wille deltog) samt lag, i disciplinerna 8-ball, 9-ball, 10-ball och 14-1. Första disciplinen ut för Juniors var 14-1 (Girls spelar tyvärr inte 14-1) som vanns av Christian Froehlich från Tyskland. Ragnar och Wille tog sig dessvärre inte vidare till slutspel.

Därefter var det dags för 10-ball samtidigt som lagspelet startade. Killarna hade det fortsatt kämpigt med att få loss spelet och det blev inget slutspel här heller. My däremot visade direkt att hon var där för att slåss om medaljerna och lyckades ta sig till semifinal, där det blev förlust mot ryska Valeriia Trushevskaia. Regerande mästarinnan Nina Torvund från Norge kunde inte försvara sitt guld och blev istället femma.

I lagspelet hade Sverige WO i första omgången och fick därefter möta Kroatien. Ragnar vann sin match men det räckte inte då My och Wille förlorade sina två. Det innebar ny match på förlorarsidan där laget var tvungna att vinna för att gå vidare till kvartsfinal. Motståndare blev Nordcypern men tyvärr räckte inte laget till utan det blev förlust 1-2 även här, och respass ut turneringen.

I 8-ballen fick Ragnar Grönsten äntligen spelet att fungera lite bättre medan Wille fortfarande hade det lite trögt. En sjuttondeplats blev det för Wille, Ragnar tog sig däremot till slutspel där det blev en niondeplats efter förlust i sista 16. My missade medalj med en hårsmån då hon förlorade kvartsfinalen med 4-5 mot serbiskan Bojana Sarac.

Traditionsenligt avslutades EM med 9-ball, där My vann guld förra året och var taggad på att försvara sin titel. Här förlorade Wille en jämn första match med 7-8 och i matchen efter blev det också förlust, 4-8, vilket tyvärr innebar en snabb sorti. För Ragnar gick det bättre, efter förlust i första omgången radade han upp segrar på förlorarsidan och tog sig vidare till slutspel. Först i kvartsfinalen tog det stopp, efter förlust 4-8 mot Turkiets Mustafa Alnar, men skönt med en femteplats för Ragnar!

Som regerande mästarinna hade My WO i första omgången och vann därefter första matchen ganska enkelt. I matchen innan slutspel blev det dock förlust mot Nina Torvund 3-6 så My fick ta vägen runt förlorarsidan för att ta sig till kvartsfinal. Det klarade hon lätt genom en 6-0 seger över turkiska Alara Ghaffari. Kvartsfinalen blev också en övertygande vinst, 6-1 mot ryska Iuliia Pozdeeva. Tuffaste matchen var semifinalen mot ständiga rivalen Valeriia Trushevskaia där segersiffrorna till slut skrevs till 6-4, vilket ledde in till den nordiska derbyfinalen mot Norges Nina Torvund. Den här gången tog My en rejäl revansch för förlusten tidigare under dagen, med en snabb ledning upp till 5-1. Nina lyckades ta en poäng till upp till 5-2, men sen stängde My säcken med resolut spel till EM-guldet med 6-2. Stort grattis My, riktigt bra jobbat!

Nästa internationella utmaning för My kommer i november, då hon är uttagen både till Youth-VM på Cypern och Atlantic Challenge Cup i Italien.

My Nguyen. Foto: EPBF

Ragnar Grönsten. Foto: EPBF