Pennör detroniserade Blomdahl i historisk SM-final

2018-05-15 08:54
David Pennör, 47, från Helsingborg skrev svensk biljardhistoria i veckan genom att för första gången vinna guld i individuella SM i 3-vallars Carambole, när han besegrade storfavoriten och legenden Torbjörn Blomdahl.
  • Uppdaterad: 2018-05-15 18:11

Individuella SM i 3-vallars Carambole spelades 10-13 maj i Helsingborg, och trots att många favoriter tog sig till slutspel var det ändå lite av en skräll att Torbjörn Blomdahl INTE vann. Världsspelaren Torbjörn, som numera bor i Tyskland och bara kommer hem till Sverige för att spela just SM, vann alla matcher i grundspel och slutspel och tog sig som förväntat till final. Där väntade dock klubbkamraten David Pennör, också han obesegrad genom turneringen så långt, och som presterat väldigt starkt under hela säsongen. Finalen blev därmed en ren BK Borgen-uppgörelse, där Torbjörn spåddes som vinnare. Men David lät sig inte påverkas av förhandstippningen utan gav Torbjörn en hård match – spelarna följdes åt upp till 17-17 och där lade David in högsta växeln. En serie på 17 (!) gav honom ett rejält försprång som Torbjörn sedan inte hann komma ikapp, och David kunde avsluta matchen och säkra guldet med segersiffrorna 40-31.

- Tobbe är Tobbe så just nu är det en otrolig känsla att jag lyckats vinna mot honom. Han är ju min förebild, och jag har alltid sett upp till honom. I min bok är han fortfarande nummer 1 i världen. Men jag hade inget att förlora samtidigt som jag spelat väldigt bra denna säsong, säger David Pennör.

David klättrar nu till nr 50 på världsrankingen, hans bästa placering hittills, och härnäst väntar världscupen i Vietnam och Belgien de närmaste månaderna för att försöka förbättra sin placering ytterligare.

Resultat och spelgenomsnitt för SM 3-vallars Carambole 2018:

1. David Pennör                     1,678
  2. Torbjörn Blomdahl            1,500
  3. Nalle Olsson                      1,267
    Björn Lohmander              1,032
  1. Henryk Kalita                    0,980
  2. Bo Gustavsson                   0,934
  3. Peter Lohmander               0,863
  4. Tai Tran                             0,822
  5. Per Hägg                            0,794
  6. Stefan Hillvin                    0,777
  7. Manuel Orrelana                0,683