Hoppa till sidans innehåll

Michael Nilsson vann sitt 5:e SM-guld!

18 SEP 2021 10:00
Äntligen!En lång väntan på att tävlingssäsongen ska sparka igång efter ett nästan 1,5 års uppehåll är nu över.
  • Skapad: 18 SEP 2021 10:00

Den rådande pandemin som har härjat hårt och förhindrat alla möjliga aktiviteter hela världen över har nu äntligen börjat lägga sig. 

Och vad är då det bästa att sparka igång med? Jo, ett individuellt SM i 3-vallars carambole! Tävlingen arrangerades av BK Borgen i Helsingborg i deras nya lokal som gick av stapeln den 26-29:e augusti.

Storfavorit att ta hem titeln var givetvis den regerande världsmästaren Torbjörn Blomdahl. Den som skulle kunna utmana Torbjörn om titeln var Michael Nilsson, som har tagit 4 individuella SM-guld. Outsiders var David Pennör (sitt första SM guld 2017), Nalle Olsson och Henryk Kalita.

32 man var anmälda där de 16 bästa gick vidare till en ytterligare gruppomgång för att utse kvartsfinalisterna. Ett stort utropstecken var att Michael Nilsson förlorade en match i sin grupp mot hemmaspelaren Jesper Johansson med en pinne! Detta gjorde att Michael fick möta Torbjörn redan i semifinalen. En storspelande Jesper var såklart jätteglad över vinsten. "Min största skalp någonsin!" säger han vidare. Torbjörn ångar på som vanligt med full pott. Likaså Nalle Olsson och David Pennör. 

I kvartsfinal möttes Torbjörn och Manuel Orellana. En kort sejour för Manuel då Torbjörn gick ut på endast 17 stötar till 40 poäng! David fick kämpa mot Bo Gustafsson, BK Paradis, och vann med 40-35/36. En bra match. En ännu bättre och spännande match var Michael Nilsson mot Henryk Kalita, där bägge spelade strålande på världsklassnivå. Bägge följdes åt under större delen av matchen som slutade i Michaels favör med 40-36 på 22! Nalle vann komfortabelt mot Ratcha Alievski, BK Paradis, med 40-15/28. 

Nu väntade spännande matcher i semifinalerna. David mot Nalle och den stora matchen mellan Torbjörn och Michael. Den matchen hade Michael full koll på. Han ledde från början till slut och vann med 40-34 på 24. Torbjörn kom aldrig riktigt ifatt trots en serie på 8 vid 25-36 ... I den andra semifinalen var det riktigt bra spel från Nalle och David. Nalle öppnade starkt med en 10:a direkt och efter 4 stötar stod det 15-4. David var inte sämre och replikerade med en serie på 15(!) i den 5:e stöten och plötsligt stod det 15-19 på 5. En bra och spännande match. David lyckades hålla undan och vann med 40-31 på 22. Därmed var finalen mellan Michael Nilsson och David Pennör ett faktum.

Finalen var Michaels match helt och hållet. Bägge började lite knackigt men efter två fina serier på 12 och 9 av Michael så kontrollerade han matchen och höll undan David. När matchbollen sattes blev det en mycket rörd Michael Nilsson som höjde näven i skyn! 

Tack vare segern tog Michael sitt 5:e mästerskap och 30 viktiga världsrankingpoäng som för honom upp till 47:e plats på världsrankingen. Bravo! Torbjörn tappade 2 placeringar till nr 5 och David ligger nu på plats 59. 

Hela SM var väldigt bra och trevligt organiserat med tydliga riktlinjer från FoHM och RF. Stort tack till BK Borgen och de ansvariga för tävlingen som skötte det hela helt exemplariskt. 

Stort grattis till guldet 2020 Michael Nilsson!!!

Skribent: CK
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...