Hoppa till sidans innehåll

Presentation av förbundsstyrelsen


Eva Viding Busell

Din bakgrund inom biljarden

Jag började spela på fritidsgården i nian, där jag mötte killarna och blev snabbt bättre än de flesta av dem. I 20-årsåldern började jag hänga på JoLo med en tjejkompis, hon tröttnade snabbt men jag blev kvar och gick med i klubben. Sen dess har jag engagerat mig i föreningsverksamhet, hållit i tjejträningar och olika tävlingar, drivit projekt för rullstolsbiljard och framförallt spelat själv. Nu har det gått över 30 år och jag är om möjligt mer biten än någonsin!

Ett härligt biljardminne

Åh, det finns så många! Ett är från första gången jag spelade på damernas Eurotour, i Treviso i Italien, och spelade fantastiskt bra och vann flera matcher, vilket jag inte alls hade väntat mig. Ett annat är när jag vann min första damtävling, i Hedemora, och blev så exalterad att jag glömde kön på hallen när vi åkte därifrån.

Ett helt annat underbart minne är att få se koncentrationen och glädjen hos de rullstolsspelare jag träffade i mitt projekt, över de framsteg de gjorde trots ibland väldigt tuffa förutsättningar.

Vad är din största styrka i din roll i förbundsstyrelsen?

Jag tror jag har en förmåga att entusiasmera människor och få dem att förstå vilken vision jag har av biljardsporten. Jag är också bra på att se både helheten och detaljerna, vilket är en fördel.

Vad är du riktigt stolt över?

Att jag vågar prova sånt som jag är obekväm med eller rädd för. Jag vill utmana mig själv och lära mig nya saker, vilket bara funkar om man tror på sig själv och till största delen struntar i vad andra tycker om en.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem skulle det vara och varför?

Just nu vill jag helst av allt få träffa min familj, som jag knappt har sett på ett år. Men om man ser bortom dessa extraordinära omständigheter skulle jag gärna ta chansen att få äta middag med Frank Zappa, en av de mest intressanta människorna jag vet.


Andy Nettleton

Din bakgrund inom biljarden

Jag började spela snooker som barn under en regnig semester i Derbyshire, England. Drömde om att blir proffsspelare men förstod som 16 åring att jag inte skulle nå den högsta nivån. Drygt 30 år senare är jag bosatt tillsammans med min familj i Stockholm då börjar min son visa intresse för snooker och tack vare honom började jag spela igen.

Ett härligt biljardminne

1982 spelade jag en juniortävling i Wales som spelades samtidigt som en pro-am turnering. I första omgången fick jag möta Dennis Taylor’s son. Han var egentligen inte en så jätteduktig spelare men det som gjorde mig mest nervös var att Dennis Taylor, Terry Griffiths och Doug Mountjoy alla var med för att titta på sonens match. Då fanns det inga domare i juniortävlingar så Doug Mountjoy hoppade in för att plocka ut bollarna.

Vad är din största styrka i din roll i förbundsstyrelsen?

Min passion för sporten hoppas jag räcker långt.

Vad är du riktigt stolt över?

Mina barn så klart.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem skulle det vara och varför?

Under dessa tider tror jag att vi alla är nöjda med att umgås med nära och kära men annars, Alex Higgins, Jimmy White och Ronnie O’Sullivan med Steve Davis som moderator.


Anna-Karin Bedeaus

Din bakgrund inom biljarden

Jag började spela biljard 2001 då jag började på tjejträningen som hölls på Biljardsalongen (nuvarande RoQ). Jag blev sedan själv tränare där. Jag gick med i styrelsen för Jolo Pool Club (som sedan blev Stockholms biljardsällskap) som sekreterare. Jag har varit tävlingsledare för flertalet tisdagstävlingar och SPT-tävlingar för både RoQ, Jolo och Biljardpalatset.

Ett härligt biljardminne

En sommarkurs som hölls av TriQ som jag fick när jag började spela. Vi var några tjejer som var med och det var kul att göra övningar och spela tillsammans. 

Vad är din största styrka i din roll i förbundsstyrelsen?

Att jag får saker och ting gjorda. Jag är väldigt strukturerad och vill ha ordning och reda. 

Vad är du riktigt stolt över?

Jag är stolt över mina barn. 


David Pennör

Din bakgrund inom biljarden

Jag fick upp ögonen för biljarden i nian då klassen hade FA (Fria aktiviteter) och på skolans fritidsgård fanns faktiskt ett carambolebord uppställt. Jag fastnade direkt och gick sedan ner till stans biljardklubb i Helsingborg. Lite föga visste jag att klubben då var Europas bästa klubb inom carambolen med Torbjörn Blomdahl och Lennart Blomdahl i spetsen. Jag tränade mycket själv innan de andra medlemmarna insåg att jag hade talang och övertalade mig att börja tävla. Kommer ihåg att jag blev sist i nästan alla tävlingar det året men kul var det i alla fall. Det sporrade mig ännu mer att en dag kunna slå dessa "gubbar"... vilket inte dröjde så länge. 3 år senare var jag uppe i Elit och är nu en av de bäst rankade i Sverige och spelar i landslaget. 

Ett härligt biljardminne

Mitt bästa biljardminne är såklart det första SM-guldet 2017 där jag slog Torbjörn Blomdahl i finalen på hemmaplan och samtidigt gjorde mitt poängrekord på 17 under partiet.

Vad är din största styrka i din roll i förbundsstyrelsen?

Jag tar det här "fusket" inom all sport som uppkommer på största allvar och vill såklart se till att alla biljardspelare, oavsett ålder, kön och etnicitet, ska kunna spela biljard på lika villkor och "rent mjöl i påsen". Med min internationella erfarenhet och vilja så tror jag att jag har väldigt bra koll på vad som händer biljardmässigt internationellt om Antidoping och därmed se till att ALLA följer de regler och restriktioner som både Antidoping Sverige och det internationella antidoping byrån WADA uppmanar oss till. 

Vad är du riktigt stolt över?

Mitt SM guld! Även också när självaste Torbjörn Blomdahl kom fram till mig 1991 när jag stod och tränade i klubben och gav mig en kö. Då hade jag precis tränat i 2 år. Jättekul att få en sådan bekräftelse att man har talang och att klubben trodde på mig mycket. 

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem skulle det vara och varför?

Jag hade självklart bjudit skådespelerskan Kate Beckinsale på middag med lite biljard som avslutning. Inte nog med att hon är väldigt vacker så är hon förmodligen en fantastisk person med stor karisma som jag mycket gärna vill lära känna och veta mer.


Ann-Sofie Löfgren

Din bakgrund inom biljarden

Jag började spela biljard 1990 på Masters Biljard i Stockholm. Det tog inte lång tid innan jag började tävla och blev då helt fast i denna fantastiska sport. Jag har tävlat internationellt i både pool och snooker genom åren och jag är helt fascinerad över att det bara blir roligare och roligare. 

Jag har i många år arbetat som biljardinstruktör på JoLo i Stockholm, mestadels med företagsarrangemang och mässor. I dagsläget är jag delägare i 2 biljardhallar i Stockholm (JoLo & RoQ) och även andelsägare i Biljardären.

Ett härligt biljardminne

Jag har många härliga minnen från biljardlivet, men ett som jag aldrig kommer att glömma är när jag i tjänsten var på en Casinomässa i London och stötte på Jimmy White, snookerlegenden, som var anlitad av ett företag att spela biljard i deras monter. Min kollega fixade till så att Jimmy och jag fick spela en uppvisningsmatch. Det var häftigt. 

Vad är din största styrka i din roll i förbundsstyrelsen?

Min största styrka som kassör i förbundsstyrelsen är nog att jag tycker att det är otroligt roligt att jobba med bokföring, så min roll känns som en vinstlott.

Vad är du riktigt stolt över?

Förutom min sambo, mina bonusbarn och mina papegojor så är jag väldigt stolt över EM-guldet i lag som Annika Nilsson och jag tog 2019 i Holland. (9:e plasten i snooker VM 2004 i Kina är jag också väldigt stolt över). 

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem skulle det vara och varför?

Jag tycker om att ha kul och skratta och jag tror att jag skulle ha väldigt roligt med Ozzy Osbourne, för han verkar vara helt galen!!!


Sven Junghagen

Din bakgrund inom biljarden

Jag spelade biljard första gången drygt 45 år sedan. Då handlade det om dansk kägel tillsammans med min far. Lite senare spelade jag framförallt pool men även lite carambole några år i dåvarande Umeå Biljardklubb men det rann ut i sanden eftersom jag satsade rätt mycket av min tid på att spela fotboll och sköta mina studier. Efter flera års frånvaro från biljarden hittade jag så tillbaka för snart femton år sedan och har sedan dess varit aktiv både som spelare och ledare. Jag har tidigare varit ordförande i Malmö Biljardklubb och är i dagsläget ordförande i Interpool Biljardklubb Malmö.

Ett härligt biljardminne

Jag tror att det bästa minne jag vill lyfta fram är då jag som ledare åkte till Kville tillsammans med Lukas och Frida som skulle representera Malmö Biljardklubb på JSM. Den helgen blev det full pott, där Frida och Lukas vann sina individuella klasser och dessutom tog hem guld i lag.

Vad är din största styrka i din roll i förbundsstyrelsen?

Jag skulle nog mena att min bakgrund som forskare och undervisare i sport management gör att jag kan tillföra analytisk kapacitet och en bredare förståelse för förbundets roll i att driva biljardsporten framåt.

Vad är du riktigt stolt över?

Det självklara svaret är naturligtvis mina barn. Om jag skulle ta något från biljardens värld så är jag rätt stolt över att tillsammans med en handfull entusiaster ha på nytt startat upp Interpool Biljardklubb Malmö och tillsammans med resten av styrelsen skapat en väl fungerande klubb.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem skulle det vara och varför?

Det här är ju en så knepig fråga att svara på. Det finns en uppsjö människor som av olika anledningar skulle vara intressanta att möta. Men om jag måste välja en person, så kommer jag för husfridens skull att välja att bjuda min sambo Charlotte på middag!

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Biljardgalan

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...