Hoppa till sidans innehåll

Earl Strickland, geni eller galning?

18 OKT 2012 11:04
Inte helt enkelt att ta ställning här och det får bli den neutrala vägen och låta läsaren själv avgöra åt vilket håll det lutar. Vill dock direkt säga att jag har personligen aldrig haft några som helst problem med Earl, snarare tvärtom vilket jag återkommer till. Dessutom var vi ju ”Stallkamrater” i Cuetec under tidigt 90-tal tillsammans med Thomas Engert och Louise Furberg genom Schweizaren Hans-Peter Schildt som ordnade kontrakten. Earl gjorde en uppvisningstour genom Europa i regi Cuetec och spelade över 20 utmanarmatcher där han mötte hela Europa-eliten och vann alla utom en. Min blygsamhet förbjuder mig att säga vem det var som slog honom.
  • Skapad: 18 OKT 2012 11:04

Vet annars knappt var man skall börja, men att karln rör upp känslor var han än spelar är klart. På både gott och ont, många vill se honom explodera, eller implodera kanske är rätt ord, andra charmas av hans offensiva spelstil och publikfrieri när han är i rätt harmoni. Biljardens John McEnroe som gärna talar innan han tänker och det faller inte alltid i god jord. Earl är en citatmaskin utan att egentligen mena det, det bara blir så. Vem kan glömma uttalanden som:

-       This guy takes 3 hours to watch 60 Minutes. (Om Ralf Souquet)

-       Shut up you little dwarf, your mouth is bigger than your body! (till Marcus Chamat på frågan, ställd med glimten i ögat, om han verkligen kunde spela tennis med den magen)

-       I am so good, that I can win tournaments even with this! (höjandes Cuetec-kön over huvudet efter att ha vunnit en final, avdelning god marknadsföring och reklampelare för Cuetec)

-       You can blame me, everyone else does. (till en motståndare som missade)

-       Not bad for a guy who has not shot in a week. (när han gjort en mycket svår stöt efter att den notoriskt långsamme Takeshi Okumura hade gjort ett par lägg)

-       Hey man, you can’t even break an egg! (till samme Okumura efter en klen sprängning)

-       This is the best cueball I have ever played with, it’s absolutely round! ( till Jörgen Sandman vid Challenge Cup i Växjö)

-       I am the greatest shotmaker on the planet! *tänker efter en sekund* No, I am the greatest shotmaker in the universe! (vänd till publiken vid ett US Open) 

Man skulle kunna fortsätta ett bra tag, men detta är ett smakprov. Earl kommer från enkla förhållanden uppväxt i Roseboro, North Carolina med en far som var allt annat än uppmuntrande och biljarden blev en väg ut ur de många tobaksplantagernas slitsamma jobb. Han gjorde entre på pool-scenen 1982 och hans enastående meritlista kan ingen ta ifrån honom. Vunnit VM flera gånger, Player Of The Year tre gånger, ankare i Mosconi Cup under ett decennium, Otaliga segrar i proffstävlingar bl. a US Open, Invald i biljardens Hall of Fame o.s.v. En av hans mest kända bedrifter är när han körde 11 raka lägg på vansinnes-tighta bord för 1 miljon USD i den första tävlingen, på den av C J Wiley nystartade PCA-touren, där tävlingsformatet bl.a var, rack your own och det höll på att ställa till det. För egentligen var det 10 lägg som skulle göras för att vinna bonusen, men man fick inte lägga upp de sista fem racken själv och det måste filmas för bevisning. Efter att Earl gjort 6 lägg så kom man på detta, och Jay Helfert lade upp de sista fem och kameran sattes på. Hela hallen stannade upp medan Earl öste i bollar från alla håll och den sista skjutsen stänkte han i över hela bordet med ”power and authority” som Jimmy Mataya beskrev det. Försäkringsbolaget vägrade dock betala ut hela summan då dom bestred via en teknikalitet (inga sprängnior, vilket det var i serien, utan det skulle vara break-and-run) och det hela gjordes upp i godo till ett okänt belopp.

Earls nano-sekunds-korta stubin har satt honom i flera tuffa situationer, men själv hävdar han att han endast månar om sin och spelets integritet. Han blev skogstokig  när Corey Deuel använde cut-break i en TV-sänd final mot honom och ansåg det vara fusk och mot spelets idé. Det hela slutade med att ”Earl left the building” mitt i matchen framför häpna åskådare. Det var nådastöten för en hel tour då huvudsponsorn klev av blixtsnabbt efter den skandalen. Fighting his demons, har alltid varit ett av Earls största bekymmer tyvärr, men uppfinningsrikedomen är det inget fel på och han är inte rädd för att prova sig fram. Han har spelat i solglasögon, med cykelhandske på höger hand, stora armvikter, öronproppar och hörselkåpor, använt förstoringsglas för att kolla pressen på kakan, spelat med en kö som är nästan två meter lång och små styltliknande fingertutor för att komma upp högre vid hoppstötar.

Hans stjärna har dalat i takt med åldern och han vinner inte stora turneringar särskilt ofta längre, vilket är svårt att acceptera för Earl. Men han är fortfarande en fruktad motståndare då han vid sunda vätskor är det mest sanslösa ters-monster världen skådat. Bara att det blir längre och längre mellan gångerna nu.

earl

 

Återknyter nu till första stycket där jag minns en situation från Munich Masters för över 20 år sedan. Det var precis innan banketten och alla var på gott humör, ja nästan alla. Earl tog mig (varför just jag var en gåta, för jag kände honom knappt alls, det var före Cuetec-eran) åt sidan med ett genuint plågat ansiktsuttryck och sade lågmält att: –Amerikanerna vill inte ha mig vid deras bord, dom hatar mig. Som artig svensk föll det sig naturligt att säga: -Det vore en ära för oss svenskar om du ville sitta vid vårt bord.

-Allvarligt, menar du det, sade Earl? –Så klart, sade jag och han hängde med till oss. Väl där så var han sig själv igen och pratade non-stop, mest om egen person, men jag tror han hade roligt och även om vi fick skavsår i öronen, så var det ju en god gärning.

Så här i efterhand tänker jag på att under den arroganta, egocentriska och kaxiga ytan, var det antagligen i grunden en ganska ensam, olycklig och osäker kille som inte mådde särskilt bra alls.  Men att han är en av de värsta poolspelarna genom tiderna är otvivelaktigt, sedan kan ju ordet ”värsta” tolkas på olika sätt...

Skribent: Niclas Bergendorff

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Riksidrottsförbundet

 

sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: This is a mailto link