Hoppa till sidans innehåll

Efren “Bata” Reyes

17 JAN 2011 09:24
Antagligen den bäste människa som någonsin spelat biljard och otvivelaktigt den skickligaste jag sett. Bata betyder ”The Kid” på tagalog och en liten fotnot är att han även är en grym schackspelare! Inför stora mästerskap brukade man få fylla i en liten biografi om sig själv och frågan: ”Favourite player” fanns ofta med. Efren vinner alltid dessa omröstningar bland medtävlarna med sjömil. Han är så ödmjuk, säger aldrig ett ont ord om någon och har den respekt med sig som han så väl förtjänar.
  • Skapad: 17 JAN 2011 09:24

Men vad är det då som gör honom så bra? Jag menar, han står ju och bränner bollar precis som alla vi andra och hans sprängningar är rent medelmåttiga. Tror det är för att han har sådan fantasi, förmågan att plocka fram en lösning på ett problem i stil med att dra upp en kanin ur en hatt. Det finns ingenting på ett poolbord som han inte har sett, dessänger och vägar som inte existerar i våra register är vardagsmat för honom, men bäst är han ändå på den defensiva biten samt shot-selection. Hans safe och kick-spel är outstanding, spelförståelsen, förmågan att snabbt kunna läsa av bordets egenskaper och sedan anpassa sig är briljant.

 

Första gången jag såg honom live var 1988 på McDermott Masters och jag hade bara hört namnet Reyes. Satt på läktaren dagen innan tävlingens början och såg dåtidens stjärnor Mike Sigel, Nick Varner och Allen Hopkins på centercourten som försökte sig på en svår stöt. Man lägger en boll mitt på bordet och vit nere i hörnhålet, sedan höjer man upp och skall göra bollen diagonalt i hörnet och dra sig tillbaka och förlöpa. De stod säkert en halvtimme utan att lyckas och jag var på väg att gå då Sigel helt plötsligt ropade:

-Hey Efren, want to try this?

 

Satte mig käpprätt upp och där stod han. Mannen, myten, The Magician, Bata, ja kalla honom vad ni vill. Jag skojar inte om jag säger att jag trodde det var en uteliggare! Tovigt ovårdat hår, knappt några tänder, en kortärmad skjorta som var knäppt en knapp fel så den satt helt snett. Säckiga shorts och ett par strandtofflor som var alldeles för stora så om han lyfte på fötterna så tappade han dom. Trodde inte det var sant när han hasade sig fram till bordet, lånade en kö, höjde upp och smiskade i bollen med kirurgisk precision, drog sig ner och dränkte, lämnade över kön och hasade iväg utan ett ord. Det var som att se Rembrandt plocka upp en pensel, ett första intryck som gjorde avtryck utan uttryck, och That’s how legends are born!

 

Reyes var Gudfar åt Francisco Bustamantes lilla 6-månaders dotter Mariel som dog hastigt på Filippinerna samma dag som FB skulle spela 8-delsfinal i Cardiff 2002. Vi var på arenan tidigt den morgonen för att träna när Matchroom kom springande och det var hjärtskärande att se Francisco ramla ihop som ett korthus på golvet när han fick beskedet, Reyes hjälpte honom upp och ledde honom till en stol för att försöka trösta sin vän. Begriper inte hur Francisco orkade ställa sig vid bordet och spela på kvällen, men han gjorde det för sin dotter sade han. Ödets ironi var att Reyes och Francisco skulle mötas i kvarten och stämningen var minst sagt dämpad och alla spelarna hade sorgband denna dag. Säger inte Reyes att lade sig, men jag tror han hoppades att Francisco skulle spela bra och vinna. FB gick ända till final där Strickland blev för svår som vann 17-15. Dubbelt trist, då hela poolvärlden unnade filippinaren en seger.

  

Jag har mött Efren fyra gånger på tävling och aldrig slagit honom, men det är en speciell upplevelse och man har ju bästa platsen i arenan för att kunna lära sig något. När man spelar mot ”normala” spelare ser man 99 ggr av 100 vad dom skall göra, med Reyes kommer det upp grejor som jag inte begrep förrän bollarna hade slutat rulla. Det gör att man känner sig ganska liten och jag tror helt ärligt att han glömt mer om pool än vad jag kan!  Man får också ett hum om hans storhet när han i Cardiff ställde sig och visade några onepocket-stötar för Lee Van Corteza, Ronato Alcano och Dennis Orcullo. Dessa toppspelare stod banne mig som knäpptysta skolpojkar och sög i sig allt som Mästaren delgav dom.

 

Till och med min Far har av en slump fått känna på Reyes storhet. Far är gammal landslagsspelare i pingis och senare i bowling. Nu är han tränare och vid ett tillfälle var han i Filippinerna för att träffa bowlaren Paeng Nepomucheno och på väg från flygplatsen såg han en stor reklamskylt med Efren på. Sade i förbifarten till taxichauffören att hans son mött Reyes nyligen på VM. Föraren höll på att tvärnita på motorvägen och flämtade: -Bata Reyes?!!?

 

Dom började prata om allt möjligt och det slutade med att min Far blev kontaktad på hotellet av någon minister från Departementet i Manila som undrade om han spelade golf också?

-Absolut, sade Far och han blev inbjuden till en bana som var stängd för allmänheten och var en av de bästa han någonsin sett. På Asian Games i Busan året efter fanns både Bowling och Biljard med bland sporterna så Far, som då tränade Singapore, sökte upp Reyes och pratade en stund med honom.  Kul på alla sätt och han skickade ett vykort till mig där Efren signerade längst ner. Jag blev riktigt glad för det och nu var det min tur att känna mig som en liten pojke...

Skribent: Niclas Bergendorff

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Riksidrottsförbundet

 

sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: This is a mailto link