Hoppa till sidans innehåll

I morgon skall vi spela mitt spel!

31 JAN 2011 18:35
Här är en kanske något kontroversiell teori om vad Sverige skall göra för att få fram nya toppspelare i biljard: -Spela mer om pengar!
  • Skapad: 31 JAN 2011 18:35

På 80-talet skruvade man inte ens ihop kön om det inte gällde någonting. Det spelades 14-1 partier om 500 spänn varenda dag och detta härdade den generationens spelare enormt. Det är ju så nära tävlingsspel du kommer med svettiga händer, fjärilar i magen och torr i mun. Det behöver inte nödvändigtvis vara att man satsar hyran, utan själva ”förnedringen” att behöva gräva i plånboken och lämna över någon sedel som bevis på att den andre var bättre kan göra minst lika ont som summan i sig. Men att som idag spela gratis med samma människor dag ut och dag in bjuder inte på några överraskningar och ger inte så mycket. Utmana någon du normalt inte lirar med på hallen om några hundralappar så märker du skillnaden i inställning direkt. Sveriges bäste spelare Marcus Chamat har gamblat i den hårdast tänkbara konkurrensen i USA under många år och ingen svensk är tuffare mentalt än han.

 

Största differensen mellan då och nu är ju att spelutbudet idag är ofattbart stort, man kan t.ex lira på en match i Division 4 Nordöstra Götaland och folk väljer var dom vill satsa sina pengar, men då blir det inte biljard längre. NätPokern skall vi inte ens tala om, det finns så många tragedier där människor spelar bort allt dom har i form av studiebidrag, lön, arv och socialbidrag. I början av 80-talet fanns det i stort sett bara stryktipset och V65 som dessutom måste lämnas in på torsdagarna på Posten där Fru Martinsson suttit i samma lucka sedan Adam var Länsman. Gick inte ens att lämna in en trippel på fotbollen (Lången kom till 1986) om du inte kände någon svart-bookie, så ville man ha action blev det biljard.

 

Min vapendragare Mikael ”Firren” Hallgren var ett par år i USA och har ett par härliga historier därifrån. Han åkte dit 1992 och efter tips från Mike LeBron så åkte Micke till Philadelphia där det var gott om action. En fotnot om LeBron är att han jobbade på ett verkstadsgolv i Puerto Rico fram till att han var 50 år gammal, innan han fick för sig att flytta till USA och börja med biljard! Bara 4 år senare vann han US Open som den äldste någonsin, så det är aldrig för sent med andra ord....

 

Firren var ju lite orutinerad på gamblingens taktik och efter att i ungdomligt oförstånd ha kört över Jimmy Fusco efter noter som var Phillys bästa lirare, så var broarna brända där, och han fick inte ett spel efter det. Dessutom gick Djungeltelegrafen snabbt ut om den duktige blonde svensken, så när Firren klev in på hallen i Providence, Rhode Island, som låg 60 mil därifrån och det förste han hörde var: -Oh, Hi Mike, så insåg han att det antagligen var en Pyrrhusseger att slakta Fusco.

 

Nåväl, det blev till sist lir med en kille om tusen dollar i ett race till 11, och det var gott om sidebets från dom lokala stammisarna. Vid ställningen 10-3 till Firren och han hade tre bollar kvar så släcktes helt plötsligt alla lampor i hallen och det blev beckmörkt!

 –It’s one o’clock, time to go home! Firren var alldeles upprörd och förklaringen som gavs var att dom kunde bli av med utskänkningstillståndet om det var tänt i hallen efter kl 01.00 då Polisen hade ögonen på stället. Avd, eller hur.

 

Färden gick sedan till Elizabeth, New Jersey och här fanns det mycket spel. Den lokale langaren och en massa flottister stod på kö för att lira och Firren spelade lagom bra för att sakta men säkert vinna en bra slant. Dags att åka vidare och flyttlasset med flickvännen Marvel Blooms grejor gick mot Florida, men bilen gick sönder i den djupt religösa staden Raleigh, North Carolina. Det visade sig vara rena lyckokastet då det inte fanns något Casino, Dogtrack eller Racetrack så folk spelade som galningar på biljard. Första dagen förlorade Firren medvetet några hundra dollar mot någon som var rätt bra så han behövde inte ens hålla igen. Slängde pengarna uppgivet på bordet och sade: -Kul att inte ha en chans. Jag kommer tillbaka i morgon om någon vill ge mig ett ärligt lir.

 

Dagen efter så var det laddat med folk som ville gambla och sakta men säkert vann Firren 6.400 USD och avslutade med att slå den kille han torskade mot första dagen. Nu bar det sig inte bättre än att Earl Stricklands kusin kom in på hallen och någon bad honom ringa Earl för att höra vem den okände svensken var. Firren hade veckan innan slagit Earl i en tävling i Reno så det här kunde blivit riktigt obehagligt om The Pearl varit långsint. Men Earl sade bara lugnt: -The boy can play.

 

Att sätta handicap gör att alla kan spela med alla och det finns ingen hejd på fantasin för att hitta ett lir. Roligaste jag själv sett var i Dallas, Texas där en kille fick spela med en papperspåse på huvudet med hål för endast ett öga! Prova någon gång får ni se, det är helt omöjligt, man tappar allt djupseende och överblick. En annan handicapvariant var när Tom Storm fick ett lir med serben Goran Mladenovic där man bara har en boll och Goran hade endast ett hörnhål plus att han spelade med en hand. Stormen hade båda miljöerna och fick hålla som vanligt men var ändå helt chanslös!

 

Att vara en hustler är ju likställt med bedrägeri, men att få en slant med sig utan att personen misstänker något fuffens är en konstform i sig. Måste dela med mig om en händelse som kan ha varit alla blåsningars Moder. Det var på EM i Oslo 1993 där Lag och 9-boll gick. Här dök det första gången upp två deltagare från Litauen, och efter att ha köpt en läsk i baren var båda helt panka. Enligt dom själva så trodde dom inte att det var så dyrt i Norge *host*. EPBF fick höra om detta och en insamling gjordes från alla spelare och ledare som chippade in en norsk hundralapp var till de fattiga balterna. Blev ju en stor sudd som dom tacksamt tog emot. Sedan åkte de ut i två raka matcher första dagen utan att göra en enda poäng, tog springnota på hotellet och åkte hem. Kan se framför mig när dom sitter på tåget och garvar: -Ja du Karlis här är Ortmanns hundring, haha!

 

Här kommer slutligen upplösningen på rubriken i detta inlägg. Scenariot var i en bar uppe i Åre för nästan 30 år sedan, och Gävles stjärna China Johnsson satt och spelade tji och tre om lite pengar med en dryg kille. China vann gång efter annan och killen blev argare och argare. Till sist skrek han: -I morgon skall vi spela mitt spel, då blir det biljard!

 

-Åhå, vad kul, hur gör man? , sade China och lyckades hålla färgen. Den andre kunde kanske göra någon boll men China spelade mästerlig teater och höll i kön helt vansinnigt men missade ju på rätt sida om hålen och med rätt tempo så han lät killen göra alla misstag själv. China tog hela reskassan av honom till slut, men han får faktiskt skylla sig själv. Sedan är det ju lite otur för honom att han skall råka utmana regerande Europamästaren i biljard bland Sveriges 8 miljoner invånare...

Skribent: Niclas Bergendorff

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Riksidrottsförbundet

 

sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: This is a mailto link