Hoppa till sidans innehåll

Paulie from Utah i Estland, trickstötarnas okrönte kung!

28 OKT 2011 10:29
Önskar att jag hade många fler rumsrena historier att förmedla eventuella läsare, men nu blir det till att gräva djupt i minnesarkivet för att få ihop något. Nåväl, under andra halvan av 90-talet fick vi i Stockholm en förfrågan att åka till Tallinn i Estland för att visa balterna hur man spelade biljard.
  • Skapad: 28 OKT 2011 10:29

Johan Hultsjö visade snooker, Undertecknad, Firren Hallgren och Palle Hultgren representerade pool. Vi flög dit och här följer reseberättelsen. Med på resan var även en man som hette Hannu Seppänen och det intressanta med honom är att han var en av de överlevande när båten Estonia gick till botten 1994. Han ville inte prata om det mer än att han lugnt konstaterade: –Det var j-ligt kallt i vattnet.


Väl i Tallin mötte Juri Talu upp oss och körde oss först till hotellet och sedan hallen. När vi kom dit så blev det lite uppvisningsspel till publikens förtjusning, esterna var ju inte så bra på den tiden så det krävdes inte mycket för att imponera. Detta skulle sedan rundas av med lite trickshots där vi alla skulle göra någon stöt var. Det gick utmärkt och till sist var det Palles tur. Ingen av oss svenskar hade någonsin sett honom göra en trickstöt så det var inte utan att vi var lite nyfikna på vad han skulle hitta på.


Sagt och gjort, han lade bollar som på ett pärlband i höjd med fotpricken mellan långvallarna och lämnade en glipa på 15 cm vid ena vallen och den sista bollen lades i hörnhålet längs densamma. Allt tog lång tid, Palle gick runt och skojade friskt, han är ju en stor crowdpleaser när han har rätt harmoni i kroppen. Det byggdes upp en enorm förväntan på vad som skulle komma och vi anade hur det här skulle sluta. Inte lyckat, var vi alla ense om. Varpå Palle höjer upp kön i en helmassé på frihand och hugger till stenhårt. Vit gick som en raket mot långvallen, tvärbromsar precis innan, svänger 90 grader och sticker iväg som en dragster nerför vallen och gjorde bollen


Hela hallen skrek rakt ut, vi också. En stöt som gett maxpoäng i Fantasie Classique fick vi bevittna och Palle blev nog lika chockad som vi, då han släppte kön och likt Tarzan slog sig bröstet och skrek: -Palle, Palle, Palle.


Ordet succé täcker inte riktigt hur bra den kvällen blev. Efter spelet skulle vi på ett gigantiskt diskotek med restaurang och bubbelpooler som låg utanför Tallinn och detta är enda gången jag haft livvakt! Juri sade att det inte var för att det var någon fara så sett, men för att undvika eventuella problem om vi råkade snubbla in i något. Firren och jag fick alltså en snubbe som följde efter oss varje steg vi tog. Han var med i Estlands rugbylandslag och det var en granithård kille som hade fått halva örat avrivet (!) och som helt sonika limmat tillbaka det! Inne på diskot så delade jag och Firren på oss en gång för att se vad han skulle göra. Livvakten såg ut som en förvirrad hund där det gällde två köttben, men han tog rygg på mig. Palle tyckte att han kände sig som Bill Clinton och det var inte långt ifrån faktiskt.


Dagen efter frågade någon på hallen om vi ville köpa några flaskor svindyr konjak till vrakpris? Visst, varför inte men döm om vår förvåning när ”leverantören” dök upp. Iklädd Estlands fotbollslandslags träningsoverall körde forwarden Marko Kristal (spelade senare även i Elfsborg tror jag) upp i en Mercedes och öppnade bakluckan där flaskorna låg. Helt sjukt och en klart rolig händelse.
 

För att anknyta till rubriken har många säkert hört Palle kalla sig för Paulie from Utah någon gång, och här är storyn bakom det. På casinona i Las Vegas så har/hade alla dealers en liten namnskylt med förnamnet och vilken stat dom är från. Typ Mike from Minnesota, Jill from Alabama o.s.v. Så vid VM i Las Vegas 1991 presenterade Palle sig själv vid blackjackbordet som Paulie from Utah och det har levt kvar sedan dess...

Skribent: Niclas Bergendorff

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Riksidrottsförbundet

 

sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: This is a mailto link