Hoppa till sidans innehåll

Ta en kö i stället istället!

10 OKT 2011 15:05
Det här med köer är ju en hel vetenskap och att hitta rätt i kö-djungeln är inte lätt. Satte mig och funderade på hur många olika käppar man avverkat genom åren. Började med en Brunswick följt av Dufferin, McDermott, Meucci, Huebler, Cuetec, It’s George, Prather och numera en Predator.
  • Uppdaterad: 10 OKT 2011 16:28

Alla köer har olika egenskaper men att byta ger en liten tändning i och med nyhetens behag. Riktigt bra spelare kan förstås lira med i stort sett vad som helst, medan ”semi-duktiga” spelare gärna har dyra köer i tron att man blir bättre. När Efren Reyes slog igenom i USA så spelade han med en kö som hette Jessie och kostade ynka 10 USD. Alltid Elk Master till läder dessutom så det hänger helt klart mer på spelaren som håller i den.

Oavsett hur mycket en kö kostar är det ändå bara lädret som träffar bollen så den enskilt viktigaste delen av en kö, förutsatt att den är rak och kvistfri förstås, är då lädret. När jag började spela var det Triangle och Le Prof som gällde men dom var av högst varierande kvalitet.

Kögurun Lennart Haag höll till i verkstaden nere i källaren på Biljardpalatset och han gillade att experimentera och jag blev något av försökskanin. Han satte dit läder som han lagt i mjölk för att bli hårdare, fungerade inget vidare. Sedan oljepressade läder som det tammefan plaskade om när man stötte, no good. Men det absolut bästa läder jag någonsin haft var ett som var utstansat från två hoplimmade skosulor ur en armékänga från 1940-talet! Det höll formen och krita perfekt oavsett hur mycket man misshandlade det. Slutade med att spetsen tyvärr blev stulen men det skulle inte förvåna mig om lädret ser klockrent ut än idag. Det var förresten en Huebler med röda små streck vid gängan om någon hittar den... 

Det fanns inte så många renodlade poolköer för 35 år sedan, många spelade med caramboleköer typ Buffalo och Longoni så när Bob Meucci gjorde entré skulle alla ha en sådan. De Meucciköer som kom i den vevan var riktigt bra, men när Bob insåg att här fanns det deg att hämta så började han massproducera och slarvade med inläggen som lossnade och han lät inte träet i spetsarna torka ordentligt så kvaliteten sjönk dramatiskt.

Paul Huebler däremot höll högsta klass och nu skulle här bytas. Lärde känna Paul rätt väl och han gjorde en custom-kö gratis som jag har kvar i garderoben. Kul att ha en one-of-a-kind med en mås längst ner. Däremot är den avbildad när den sitter i vattnet och inte med vingarna utfällda så det ser mer ut som en trött anka.

Man var ju så enormt lättpåverkad av trender när man var ung och här är några underbara fällor jag ramlade pladask i: Ett tag skulle man ha ett räfflat gummigrepp på kön som rullades på, typ ett visst manligt preventivmedel. Såg vedervärdigt ut med ett ärtgrönt handtag som dessutom gjorde att vikten på kön blev helt åt h-vete, men det förstod man ju inte då.

Framdelen skulle ju även göras ren när den var kladdig, det gjordes bäst (hrmphh) med 8:ans sandpapper så till slut såg spetsen ut som ett sugrör. Att ha genomskinligt kort köben i plast var inne ett tag, så hej svejs, på med det också.
Än värre var när någon började rita ett svart streck med tuschpenna på köbenet där lädret var ”som bäst”. Alltså skulle man leta upp strecket när det gällde att göra en dragare. Slutade med att jag snurrade på kön konstant och lade mer fokus på att hitta strecket än att spela. Ovanstående får ses som en kö-Bikt...

Vad vill jag ha sagt nu då med allt utrustningssvammel? Man blir så klart inte automatiskt bättre för att kön är svindyr och har en massa silverinlägg, elfenben och briljanter, det är mer en ego-kick. Lägg i stället ner en slant på att ha det bästa möjliga läder man kan få tag i och sköt om det minutiöst. Det finns bra köer för någon tusenlapp vilket räcker för de flesta. Kolla även köbenet och byt när det blir så skitigt att det inte går att rengöra längre eller får en spricka i sig. 

För att återanknyta till rubriken så kommer det från min vapendragare Mikael Hallgren som länge spelade med en hallkö. Efter att ha vunnit en kö på 5-9:a för 100 spänn av märket Victor så använde han den på en klass 3 tävling i 14-1. Fick inte i en boll och det gick inte att hitta rätt. Till sist sade han till motståndaren att -Det här går inte, jag tar en hallkäpp. Helt sonika tog han en kö ur stället och gjorde parti direkt. Den andre såg rätt förvånad ut, minst sagt.

Skribent: Niclas Bergendorff

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Riksidrottsförbundet

 

sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: This is a mailto link