Hoppa till sidans innehåll

Skit bakom skaftet… (del 2)

01 FEB 2012 08:34
Det tog tid att komma till andra delen, men är man hibernator, så är man och
nu när det ljusnar så får man väl stretcha i gång så smått. Jag kollade vad som stod i första delen och det handlade väl inte särskilt mycket om Konsumenten (biljardspelaren), vilket det borde göra. Biljardtillbehörs tillverkare har det inte lätt, det är en svår bransch med produkter som kan ha otäckt lång livslängd om de är välgjorda och det blir liksom inget flyt på omsättningen. Här finns dock hjälp att ta till i form av ett oräkneligt antal doktorsavhandlingar i avancerad marknadsföring, kundpsykologi och trendskapande. Givna målgrupper är, i det här fallet, amatören och kvartsproffset samt hallägaren.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2012 08:40

I jämförelse med t.ex. motsvarande ”golftorsk”, så är biljardspelaren sorgligt olönsam. Märkeskö naturligtvis, en handske, lite jox, en hoppspets, ett par spetsar till för säkerhets skull,extra bakdel, laminerade köläder, ett fett fodral i fuskbuffel samt kökeps (Rempe) + fånig t-shirt och that’s it! Antagligen mindre totalkostnad än en gammal ping-putter. 

Sorgligt läge alltså och det blir ju inte bättre av alla konservativa stjärnor som vägrar byta upp sig (om dom inte får bra betalt) och bara är bäst, med käppar som borde eldats upp för länge sedan. Niklas Mås är ett bra exempel, vid ett snooker SM för bra länge sedan spelade Niklas Mås med väggkäpp, gjorde 102 och gick hela vägen till final. Snookerstjärnorna på pro touren är också skräckexempel. I Eurosportintervjuer fick man höra följande: Shaun Murphy –” den här är 110 år gammal (visar kön), pappa köpte den för 9 pund och den duger jättebra, skulle den gå sönder så skaffar jag en ny, det är ju inget märkvärdigt, det är ju bara en bit trä! ”

Stephen Hendry var inne på samma linje –” jag fick min kö när jag var fjorton, den blev lite skev efterhand, men den dög till att spela hem sju VM.” Snacket om Hendrys skeva kö hade skvalpat i mina öron länge, men man tog det inte så allvarligt. 2002 hade jag turen att få se live hur sjukt skev kön var. Det var i eurosport och Hendry hade missat matchboll och i ilskan rullar han i väg kön på bordet, den slingrade iväg som en nedfryst orm. Den var skev åt två håll!! 2003 blev kön mosad av en bagagelastare på Bangkoks flygplats och Hendry har inte varit sig riktigt lik sedan dess.

Proffs med problematiska förhållanden till sin kö är t.ex. Graeme Dott som surnade till ordentligt på hemvägen från uruselt spel i Welsh Open och tvärnitade vid vägkanten, plockade ut kön ur fodralet, skruvade ihop den och ställde upp den lagom snett mot en stenmur och…. fick vänta,  för det kom en farbror med hund spatserande och såg lite frågande ut. Vad sysslade grabben med och varför stod snookerkön mot muren? Dott småvisslade och tittade upp i det blå tills kusten var klar, då small det! En välriktad karatespark gjorde slut på det förhållandet. Tre månader senare vann Dott VM! 

Enligt Björn L’Orange (norges bäste snookerspelare ever), så hade Alex Higgins ett tjugotal köer som alla såg helt maskstugna ut. Alex Higgins letade ständigt efter den ”magiska balansen” och borrade små hål och lade i blystavar och pulade och fixade.

Alain Robidoux (sveriges enda 147-serie, Biljardpalatset 1986) lämnade in kön till sin Mäster för en mindre reparation.Gubben fick ett vansinnes utbrott och bröt av kön i fyra delar! Varför? Tja, det var hans skapelse och Alain hade sålt in en sponsorlogga på bakänden. Alain blev aldrig samma spelare igen och på fyra år föll han från åttonde plats på världsrankingen till ut ur proffstouren.

Så visst har kön betydelse, särskilt när det inte är ”skit bakom skaftet”!

I morgon är det nya snooker race på Eurosport, nämligen Paul Hunter Classic i Berlin.

På gensyn! 

/ sköldis

Skribent: Kim Hartman

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Anmälan till föreningskonferensen

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...