Hoppa till sidans innehåll

U21 VM i Wuxi, Kina

28 JUL 2012 19:43
Att sätta ihop en reseberättelse i efterhand blir aldrig riktigt lika som en färsk dag för dag
rapportering men det var bökigt med bredband och vi var datorlösa.

Hur som helst, här kommer en rapport om DET STORA ÄVENTYRET.
  • Skapad: 28 JUL 2012 19:43

Förberedelser:
Utresa var bokad till 12 Juli och jobbet med visum drog i gång en månad tidigare. Inga  problem på  den fronten och vi kunde koncentrera oss på att få grabbarna i så bra form som möjligt. Benjamin Mc Cabe hade visserligen vunnit U17 SM för tredje året i rad,  men form och teknik var inget som undertecknad var riktigt nöjd med och något borde göras. Kevin Zarekani kontaktades och 20 timmars hårdgnuggning under tre dagar skulle förhoppningsvis lyfta Benny inför avslutande träningslägret i Stockholm. Kevins betyg över tre dagar var, dålig – ok – faktiskt riktigt bra! Belan Sharif och Bairaq Al Urfy hade tränat bra på Biljardpalatset en längre tid och allt var ok tills Bairaq fick för sig att spela fotboll,  snubblade på bollen , vrickade foten och blev ordinerad en veckas vila. Inte så kul för Belan att träna ensam, men när Benjamin anslöt så blev det full fart med träning 10-13 timmar per dag och sista dagarna körde alla hårt tillsammans. Uppladdningen hade gått bra.

Utresa:
Vi flög KLM, ut kl.13.10 och framme 10.05 dagen därpå. Inga större problem, 15 timmar totalt och väl i Shanghai var det tänkt snabbtåg till Wuxi. Så blev det inte, eftersom arrangörsbuss väntade, en skraltig sådan som dessutom skulle fyllas upp med spelare från ett senare flyg. Vänta och vänta och vänta och trötta och skitiga slussades vi in på  hotellet kl 1730 och efter snabbdush var det dags för spelargenomgång och en något improviserad invigning.

Spelet: Lottningen var genomgående grymt svår och man oroade sig över var det fanns matcher att vinna. Kineserna hade alla matchats i protävlingar som wild cards och t.ex Lu Ning, som var i Belans grupp hade undertecknad kommenterat i E-sport när han bollade med Shaun Murphy! Thailändarna hade legat på ett 60 dagars träningsläger och kört 8-10 timmar om dagen! Indier,Iranier, Skottar, Pakistanier, Engelsmän,, Walesare osv. Man började misstänka att alla var nöjda med att ha en svensk i gruppen!

Dag 1.
En sorts omvänd jetlag satt kvar i laget och vid frukosten var grabbarna pigga som ekorrar, Alla hade vaknat kl. 0300, klarvakna och simmat i poolen vid sjubläcket. Tja, det såg ju bra ut och först ut var Bairaq kl.1300 mot Indiern Himanshu Jain. Därefter Belan kl.16 och Benny kl.19. Undertecknad hängde på i spelarbussen, samtidigt som Benny ( som hade gått i syslöjd) fäste de nya landslagsmärkena på sin och Belans väst. Bairaq startade matchen svagt, släppte lättvindigt de tre första framen men jobbade sig upp till 2-3. Sjätte framet blev stenhårt in på  sista rosa med mycket ”snookrande” hit och dit men förlust och 2-4. En som det visade sig mycket viktig match ,Bairaq fick smeknamnet ”Jultomten” för sitt sätt att  skänka bort frame. Belan Sharif dök upp med andan i halsen till sin match, hade försovit sig (!) och fick ta taxi. Motståndare var  Iranien Alireza Khodparast (sedermera tvåa i  gruppen) och Belan gör faktiskt en väldigt bra match och sätter motståndaren under press, men 2-4 blev det. Benjamins motståndare var Hong Kongs 150 cm långe Chang Yu Kiu och där trodde vi på en klar chans. Tyvärr slutade dagen i kaos, ingen Benny med i spelarbussen, var  är Benny?? Belan! –” var är Benny?”  - ”öh, han sov när jag åkte” Shit! Ringer hotellet, inget svar på rummet. Taxi till hotellet, ingen på rummet! Var är Benny? i arenan visar det sig, försov sig precis som Belan med den stora skillnaden att taxi chauffören inte hade en aning och körde åt fel håll. 100 $ i böter är det normalt för missad match, men det var inte läge för böter, tävlingsledning fick göra sitt bästa för att trösta en mycket bedrövad spelare. Undertecknad får ta på  sig att Benny missade matchen även om det var svårt att tro att någon som sitter och syr kl.1200 skall försova sig till spelarbussen kl.1815. Arrangörerna fick sig en tankeställare och till nästa speldag fanns det adresslappar på kinesiska för att undvika fler fiaskon.

Dag 2.
Omgruppering och peptalk i truppen.
Moralen är hög men motståndet är tufft. Först ut är Bairaq och Kinas Huang Jiahao. Det blir knallhårt, Bairaq gör en mycket bra match och igen är det knallhårt i sjätte framet och igen går det åt fel håll och slutar 2-4. Belan möter Pakistans Hunain Hunain som helt enkelt är för bra. Benny möter Israels Shahar Rurberg, en spelare som matchas för protouren. Shahar håller Benny kort och vinner säkert.

Dag 3.
Det börjar bli tufft och truppen behöver vinna matcher. Bairaq har två matcher, Louis Chand från Nya Zealand och en mycket viktig kvällsmatch mot Irlands Karl Fitzpatrick, behöver vinst i bägge för att behålla chansen till avancemang. Benny möter Thailands Akani Songsermsaw samtidigt som Belan möter Libyens Ayoub Matouq. Belan vinner sin första match!! Visserligen på  wo, men ändå. Benjamin gör sin bästa match och pressar thailändaren. Visserligen blir det 1-4 på nerver men även domaren tyckte det var lite otur och ett klart fall framåt. Bairaq vinner morgonmatchen med 4-0, spelar inspirerat mot Fitzpatrick  och vinner 4-2. En lyckad dag, alla nöjda, även Belan. Vinst är vinst, om än på walk over!

Dag 4.
Frukostsnacket handlar allra mest om Bairaqs match mot Adam Stefanow (pl.), bägge står på två segrar och behöver seger, Belan har tunga motståndare i Lu Ning och skottlands Rhys Clark. Benny möter australiens försteman Kurt Brown. Belan och Benny har inget att sätta emot i morgon matcherna och focus är på Bairaqs eftermiddagsmatch. Det börjar bra, Stefanow hålls kort och Bairaq vinner första framet säkert, andra framet är ett nyckelframe, Stefanow är klart nervös men klarar sig ur knipan och till slut är det lika 3-3 och skiljeframe. Tyvärr drabbas Bairaq av någon sorts hjärnkollaps i sin första stöt och spränger upp hela kakan. Stefanow rensar kyligt av och stänger med en serie på 82. Belan tar frame mot Rhys Clark och belönas med en ryggdunk!

Dag 5.

Mycket stryk men moralen är hög och det behövs, för lätta matcher är det ont om. Benny börjar  mot Oliver Lines vars pappa är nr. 53 på protouren och  0-4 alltså. Bairaq får inte i en boll mot thailands Ratchayouthin Youthar och 0-4 alltså. Kvällspasset blir bättre, Benny tar sin första seger och håller Kinas Cai Yifan kort och 4-2. Belan tar frame mot Belgiens försteman Jurian Heudens och ny ryggdunk.

Dag 6.
Ingen sur och butter i patrullen Utter och svenska flaggan i topp!
Storslam sista dagen och Bairaq inleder med en kanonmatch mot obesegrade walesaren Hirani. Det blir 4-2 och serier på 96,84 och 55. Hirani var bara förvånad efteråt ” varför gick inte du vidare som spelar så bra?” Bennny slaktar hollands Feylin Janssen med 4-0 samtidigt som Belan Sharif kämpar för att ta sin första seger. Det är 2-2 efter nervigt spel och i den korta pausen ser Belan helt frånvarande ut. Jag lyckas få ögonkontakt med Belan och ber honom komma ut. ” vad händer Belan?” – ” jag pallar inte!” – ”vadå inte pallar??” – ”han har vunnit två frames! Jag pallar inte!”

Det var det roligaste man har hört på länge, men med lite peptalk gick Belan tillbaka övertygad  om att han var bäst och  safade sönder motståndaren från Arab emiratet och stängde matchen med tre 30 serier i sjätte framet.

Dag 7.

Fridag för svedala och kulturdag i en temapark för Buddhism. Mycket lyckat och alla väldigt glada över att få uppleva något speciellt nu när de väl var i Kina.

Dag 9.

Final – bankett och avslutnings ceremoni.
Finalen är rent kinesisk och vinns av fjortonårige Lu Haotian med  9-6 och turneringens högsta stöt 139 poäng. Banketten är storstilad med ett oräkneligt antal maträtter och ett pikant inslag då strömmen gick och allt var kolsvart i 20 minuter.

Dag 10.
Hemresa. Det var mycket snack om transporten, arrangörerna stod för buss mot ersättning till flyget i Shanghai. Kruxet var att folk skulle med olika flyg och alla med samma buss så bussen gick kl. 0300 på natten! Det fanns ju bara inte, jag hade  pluggat tågtider och hade andra planer.

Vi åt frukost kl. 0700, taxi till tågstationen. Snabbtåg (300 knyck ) till Shanghai (45 min) och taxi till flyget och framme kl.1100. Planet gick 1220.

Irländarna tog bussen och var inte särskilt pigga på flygplatsen, dom skulle med samma plan men litade inte riktigt på min plan och blev också rättvist retade för att vara fegisar.

Summering: Kineserna är glada, smala,smarta,artiga, hjälpsamma och gillar att ha små kinesiska pudlar som husdjur (såg flera). Staden Wuxi har inget skräp på gatorna, tunga motorcyklar är förbjudna alla vespor går på el taxibilarna på gas och luften är minst lika ok som i Stockholm.

Svenska spelarna gjorde en bra turnering, blev bättre  och bättre ju längre den led och är helt klart att räkna med till nästa U21 turnering.

Sammanhållningen och moralen i truppen var mycket god. Ett starkt ungdomslandslag alltså!
För alla resultat se www.ibsf.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Kurt Roos

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Anmälan till föreningskonferensen

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...