Hoppa till sidans innehåll

En hälsning från förbundets nya ordförande

10 MAJ 2022 11:26
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2022 11:26

Mitt namn är Andy Nettleton och i början av april blev jag vald till ordförande för Svenska Biljardförbundet.
 
Som jag tidigare har berättat är jag engelsman från Newcastle och började spela snooker som barn under en regnig campingsemester i Derbyshire. Där på campingplatsen fanns det så klart en pub! Men inte alls den typen av gammaldags charmig engelsk pub som ni tänker utan ett ganska tråkigt 60-tals hus i tegel. Inne i ett hörn fanns det ett litet bord med grön duk och det var där jag stötte min allra första boll.
 
Det var inte snooker, pool eller carambole utan Bar Billiards! Ett spel med hål i mitten av bordet, framför de hål med mest poäng finns någon form av svamp eller något som kanske skulle kunna beskrivas som en kägla. Man kan så klart hitta mer information om den spelformen på nätet och kanske börja här 
 
Nu när jag tänkte tillbaka på det här minnet började jag tänka på alla olika kösporter som spelas på ett bord klädd i duk, utöver de tre grenar som finns inom förbundet. Dansk kegle, Five pin billiards (Italian five-pins eller Italian Billiards), pyramid med olika varianter som till exempel Kaisa i Finland. På det vi kallar för snookerbord idag spelades egentligen English Billiards, med tre bollar och regler som till viss del mer påminner om carambole. På samma bord spelades en form av pyramid, life pool och black pool. Därifrån kommer alla bollar som används i snooker idag och även inspiration till några former av poolbiljard och rysk pyramid.
 
På vägen hem efter den regniga semestern i norra England stannade vi hos min farbror och hälsade på kusinerna. I matsalen hade de ett ”mini” snookerbord, 6 fot som man kunde sätta på matbordet mellan måltiderna! Efter det blev jag helt förtjust i snooker. Som julklapp fick jag ett liknande snookerbord och sedan började jag spela på en hall i Newcastle med nio riktiga snookerbord. Där fanns i princip ingen servering förutom te och kaffe och med en känsla av bibliotek, så tyst var det.
 
På 80-talet blev snooker otroligt stort i Storbritannien och det minns som den ”golden age”. I Newcastle fanns det flera hallar med 7, 9, 18 eller 24 bord och tävlingar nästan varje kväll. Jag började resa runt och spela mer avancerade tävlingar på helgerna. Men någonstans när jag var 15-16 år gammal började jag inse att jag aldrig skulle nå toppnivån och bli proffs.
 
Efter det kom vidareutbildning, en svensk tjej, barn och jobb. 2008 flyttade vi till Stockholm från London och för åtta år sedan började jag spela snooker igen efter ett långt uppehåll.
 
Första gången jag tävlade i Stockholm blev jag mycket imponerad över hur bra tävlingen organiserades, riktigt proffsigt tyckte jag. Samtidigt började jag förstå att alldeles för få människor stod bakom allt detta arbete. Där kände jag att jag vill vara med och hjälpa till.
 
Som ny ordförande i förbundet är det första jag vill skicka med er att ni alla tänker på de som ställer upp, ger av sin tid och sin vilja att engagera sig. Tävlingsledning, domare, administrering av tävlingar och allt som händer runt omkring. Deras engagemang gör att vi kan hålla igång vår verksamhet. Vi behöver engagemang och vi behöver bli fler som ställer upp.
 
Bland de som engagerat sig tänker jag på min företrädare som har jobbat stenhårt för att utveckla biljard i Sverige - tack Eva!
Skribent: Andy Nettleton

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...