Hoppa till sidans innehåll

PÅSKKRÖNIKA I CORONANS TID

09 APR 2020 17:01
  • Uppdaterad: 09 APR 2020 17:01

Det har varit minst sagt ett annorlunda år så här långt, det håller ni nog med om. I rekordfart gick världen från sin vanliga lunk till coronakaos, nedstängningar och panikhamstring. Sverige är fortfarande relativt öppet jämfört med många andra länder men även här har tillvaron förändrats kraftigt för stora delar av samhället.

Jag märker det själv i min egen vardag, numera är jag mycket mer uppmärksam på mina medmänniskor omkring mig, hur nära de är, hur de verkar må, deras ålder. Inte minst har jag blivit otroligt medveten om hur många saker jag egentligen rör vid när jag är ute på stan. I kollektivtrafiken, i affärer, i varuhus, mitt eget ansikte – överallt behöver jag använda händerna, hela tiden. Det finns också en psykisk effekt som är intressant. Som student och ideellt aktiv är jag van vid att arbeta hemifrån, och det är inte så stor skillnad på att åka på en fysisk föreläsning eller att ha den via datorn. Men psykologiskt är det ändå en omställning för mig som jag inte hade räknat med, som jag gissar beror på den allmänna känslan av osäkerhet, att man inte riktigt vet vad som kommer att hända från en dag till en annan. Det finns hela tiden en vag oro i bakhuvudet. Hur ska det gå för min familj, för biljarden, för Sverige, för resten av världen?

Riksidrottsförbundet jobbar stenhårt för att hjälpa idrottsrörelsen så mycket de kan i detta exceptionella läge. För en gångs skull är det en fördel att vara ett mindre förbund, då vi inte arrangerar stora internationella turneringar och inte riskerar att förlora enorma summor på denna nedstängning. Tvärtom har vi oväntade besparingar i form av inställda mästerskap – en tråkig anledning som icke desto mindre ger en välbehövlig marginal för vår ekonomi denna säsong.

För de föreningar som drabbas av corona-krisen finns det några alternativ för att eventuellt få ekonomiskt stöd av RF. Se länkar till detta längst ner i texten.

Det har nu gått tre veckor sedan förbundsstyrelsen fattade beslut om att stänga ner den nationella tävlingsverksamheten till och med den sista april. Nu är det påsk och vi ser inga tecken till omedelbar förbättring i det svenska samhället. Tvärtom har restriktionerna ökat och experterna varnar för att situationen kommer att hålla i sig flera månader framåt, kanske resten av året.

I ett sådant läge är det inte lätt att försöka planera för om och när vi kan öppna upp för tävlingar igen, och på vilket sätt vi kan försöka avsluta säsongen. Våra tre grenar har olika förutsättningar och behov, olika system för ranking och SM-uttagning och inte minst olika tillgång till anläggningar. Det gör det komplicerat att hitta ett alternativ som passar alla grenar eller åtminstone är det minst dåliga med tanke på förutsättningarna. Diskussioner förs just nu i alla kommittéer om tänkbara scenarier beroende på när regeringen kan tänkas ge klartecken för att börja återgå till det normala igen. Bland alternativen finns bland annat att stryka tävlingsomgångar, öppna upp SM eller flytta tävlingar till hösten, men ingenting är bestämt ännu och eventuella beslut måste stötas och blötas noggrant för att försöka förutse alla tänkbara konsekvenser för både tävlingssystemet och spelarna.

Nästa ordinarie styrelsemöte äger rum den 20 april, och avsikten är att då fatta beslut om resten av säsongen baserat på kommittéernas rekommendationer. Fram till dess önskar jag er en synnerligen Glad Påsk med era nära och kära, oavsett om det sker på social distans eller om ni har turen att kunna umgås som vanligt. Ta hand om er, tvätta händerna och håll humöret uppe – innan ni vet ordet av så ses vi på hallen igen!

Varma påskhälsningar

Eva

 

 

Länkar:

Information om LOK-stöd: https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/idrottsforeningarskaintedrabbasavattstallaupp/

Information om att genomföra träningar med digitala hjälpmedel: https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/foreningarkanfastodforanpassadverksamhetundercoronakrisen/

Information om RF:s principer för fördelning av ekonomiskt stöd till SF och IF: https://www.rf.se/contentassets/807b561522f2463c89254428a92f9cf5/principer-fordelning.pdf

 

Ni är alltid välkomna att kontakta oss via This is a mailto link om ni har frågor eller funderingar. Ett tips är också att kontakta er kommun och ert lokala RF/SISU-distrikt för mer konkret stöd och hjälp.

Skribent: Eva Viding Bussell
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Anmälan till föreningskonferensen

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...