Folkhälsomyndigheten: Träna gärna med gör det säkert

31 MAR 2020 12:42
Folkhälsomyndigheten lämnade förra veckan beskedet att idrott och träningsaktiviteter kan fortsätta, men försiktighetsåtgärder bör vidtas. Träning utomhus är att föredra.
  • Skapad: 31 MAR 2020 12:42

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

“Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet.
Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.

Arrangören av verksamheten ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget som finns i på sidan om rekommendationer för evenemang med färre än 50 deltagare och anpassa evenemanget utifrån resultatet.

Folkhälsomyndigheten har skickat information till Riksidrottsförbundet. Den som ansvarar för idrotts- och träningsaktiviteter bör bland annat följa följande rekommendationer:

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus. Det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig, och fysisk aktivitet och promenader utomhus rekommenderas.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, efter varje persons användning.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Inomhusaktiviteter

• Begränsa om möjligt antalet deltagare i aktiviteterna.
  • Se till att det finns tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien.
  • Städa oftare toaletter och ytor som många tar i.

Här kan du läsa informationen i sin helhet.