Hoppa till sidans innehåll

Ann-Sofie och Bairaq var inga helt nya namn

15 MAJ 2013 19:19
I helgen spelades både Dam och U21 SM. I Dam SM blev det tillslut fyra stycken deltagare och på förhand var Ann-Sofia Löfgren och Helena Benjamin dem stora favoriterna. Inför årets upplaga ledde Helena med 8 guld mot Ann-Sofies 5. Gruppspel där alla möter alla och dem två bästa i finalen var upplägget. Redan i första matchen fick vi lite krydda i tävlingen då Martine Christiansen pressade Helena och tillslut lyckades rensa av från brun till svart för seger 2-1.
  • Skapad: 15 MAJ 2013 19:19

Favoriten i fara alltså när hon nu skulle ställas mot Ann-Sofie vilket var en måste match, annars skulle SM tagit slut redan innan det knappt hunnit börja för Helenas del. Det var en jämn match där Helena lyckades vinna 2-0 bägge framen på rosa boll. Jag hatar rosa, sa Ann-Sofie efter matchen. Martine vann även sin andra match och inför sista omgången hade alltså Martine två segrar med +3 i frameskillnad, Helena en seger med +1 i frameskillnad och Ann-Sofie också hon en seger men med lika många vunna som förlorade frame. Ann-Sofie var alltså piskad att vinna sista matchen mot Martine med 2-0 för att gå vidare till final, vilket hon också lyckades med. Även Helena vann sin sista match 2-0 och vi fick tillslut den final alla hade räknat med från början.

Junioren Anton Andersson fick äran att döma matchen. Det såg ut som att Helena skulle ta första framet, Ann-Sofie behövde snooker då passade Helena på att först förlöpa och senare missa boll och vips stod det 1-0 till Ann-Sofie. Frusturerande för Helena kunde man tro, men hon verkade ha lagt det framet bakom sig på noll tid då hon i nästa frame gjorde en fin 44-serie, 1-1. Inget märkvärdigt i dem två kommande framen och ställningen det skulle krävas ett femte sista frame för att skilja dem åt. Ann-Sofie tog en tidig ledning och höll den genom hela framet, Helena fick chans i slutet men missade sista grön och Ann-Sofie kunde spela hem matchen. Grattis Ann-Sofie till ännu ett SM guld, ställningen nu 8-6 fortfarande till Helenas fördel, men Ann-Sofie kom i alla fall ett steg närmare.


Bairaq Al-Urfy vann U21 SM finalen med 5-1 och var aldrig riktigt hotad i hela tävlingen

På juniorsidan hade vi ett litet men starkt startfält. Endast nio deltagare men ändå fanns Sverige-tvåan, -fyran, -sjuan och -nian med. Två grupper där alla möter alla och två bästa vidare till semifinal var upplägget. Inga skrällar i grupperna och dem fyra toppseedade gick vidare till semifinal. Fast det var inte helt enkelt, Rickard Höglund pressade Benjamin McCabe och var nära att vinna, men fick se sig besegrad 2-1. Vinst i den matchen för Rickard och han hade varit klar för semifinal. Förutom det var den stora snackisen huruvida Bairaq fick vara med eller inte då han redan fyllt 21år. Men precis som tidigare följer Sverige dem internationella reglerna. Det var därför U19 blev U21 och i år får man till och med vara med det år man fyller 21 år. Nu ska det väll ändå vara säkert att säga att detta är Bairaqs sista junior mästerskap, eller vem vet dem kanske ändrar till U23…

Bairaq Al-Urfy vann sin semifinal enkelt med 4-0 mot Benjamin McCabe medan på bordet bredvid kämpade Arpat Pulat mot Belan Sharif. Belan tog ledningen med 2-1 och Arpat behövde en snooker på färgerna i fjärde, får in den och vinner tillslut framet efter dåligt safe-spel från Belan, 2-2. Efter det tog Arpat över och vann 4-2 och vi fick den på förhand tippade finalen mellan Bairaq, rankad tvåa, och Arpat, rankad fyra. Första framet började väldigt avvaktande med mycket safe från båda spelarna och snart log dem röda utspridda över hela bordet. Tillslut fick Bairaq ett läge och gjorde inga misstag utan straffade Arpat direkt med ett fint break på 64. Bairaq fortsatte att spela bra genom hela matchen med flera break kring 40 och kändes aldrig riktigt hotad i finalen. Han vann den med 5-1, detta var hans tredje Junior SM titel. 

Eftersom undertecknad känner till att Bairaq endast tränat, eller snarare spelat, några dagar inför detta måste jag säga att det nästan var läskigt att se hur bra han är. Han har lovat att träna mer inför Öppna SM som går av stapeln 6-9 juni och jag undrar om Farhan Mirza kommer kunna försvara sin titel i år.

Återigen grattis till våra två segrare Ann-Sofie Löfgren (6e titeln) och Bairaq Al-Urfy (3e titeln)!

 

Skribent: Suleman K.Salam

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...