Bairaq Al-Urfy svensk snookermästare

10 JUN 2013 10:07
Svenska mästerskapen i snooker spelades under fyra dagar 6-9 juni på Snookerhallen i Stockholm.
46 spelare var anmälda, vilket betydde att 22 spelare under torsdagen fick spela om de åtta kvalplatserna i gruppspelet. De åtta som tog sig vidare ur detta var George To, Max Juras, Thomas Johannesson, Edwin Ekberg, Shivan Mohammed Ali, Richard Lundin, Chi Voong och Andrew Jones.
  • Skapad: 10 JUN 2013 10:07

artikelbild

Gruppspelet under fredagen bjöd inte på några större överraskningar. Av de åtta toppseedade spelarna vann sju sina grupper och den åttonde tog sig vidare som grupptvåa efter Jim Johansson, som eftersom han är bosatt i Kiruna inte deltar i speciellt många rankingtävlingar och därmed har en lägre ranking än han kunde ha haft.

Åttondelsfinalerna såg i och med favoritsegrarna i grupperna på pappret förhållandevis givna ut. En intressant match var Benjamin McCabe – U17-mästaren – mot Jim Johansson, och Benjamins fina form från EM i Polen nyligen höll i sig. Seger med 4-1 satte upp en kvartsfinal mot Bairaq Al-Urfy, som fick jobba ganska hårt för att betvinga Jimmy Magnusson med 4-2. Belan Sharif orkade inte riktigt stå emot Suleman Kukka Salam och föll med 1-4. I övrigt många klara favoritsegrar med Farhan Mirza, Kevin Zarekani, Mats Eriksson och Arpat Pulat vidare. Åttondelarnas stora drama utspelade sig mellan fjärdeseedade Henrik Svedstedt och Chi Voong från Malmö som utkämpade en episk kamp på bord 4. Vid 3-3 och spel på brun boll behövde Chi alla bollar och gör en fin brun, skär i blå men hamnar lågt på rosa och i fel vinkel för att ta sig till svart. Han gör rosa och försöker ta sig hela vägen runt bordet tillbaka till svart och är sånär på väg att lyckas med det, men träffar taggen i miljön och blir lämnad en tunn, tunn svart för seger. Han går på den men den hugger och stannar nära fickan och Henrik kommer undan med blotta förskräckelsen, 4-3.

Det hårdnade till i kvartsfinalerna och ingen av matcherna kändes given innan start. Suleman Kukka Salam hade svårt att komma igång mot Farhan Mirza och gav mer eller mindre bort de två första framen. I det tredje gjorde Suleman en 48:a innan han missade en relativt enkel rosa i miljön. Farhan kontrade och stal framet och kunde sedan fullborda segern med en 87:a i det fjärde framet, vilket blev turneringens högsta stöt. Benjamin McCabe kämpade tappert mot Bairaq Al-Urfy, men orkade inte riktigt i kampen mot såväl Bairaq som en kraftig pollenallergi och föll med 2-4. Tiofaldige svenske mästaren Kevin Zarekani ställdes mot tidigare svenske mästaren Mats Eriksson i en riktigt hård kamp. Efter att Mats tagit det första framet tog Kevin kommandot med tre raka, klara frames och såg ut att ha matchen i sin hand. Men Mats hade andra planer och tog tillbaka initiativet i matchen och tvingade fram ett avgörande frame, som han sedan kontrollerade fram till seger med 4-3. Blott 16-årige femteseedade Arpat Pulat mötte Henrik Svedstedt och inledde matchen med en 55-serie vilket gav honom första framet. Henrik tog till all sin erfarenhet och taktiska kunnande och kvitterade till 1-1. Arpat tog återigen ledningen innan Henrik kvitterade med en 48-serie och sedan gick till ledning med 3-2. Ett dramatiskt sjätte frame avgörs på de sista bollarna till Arpats fördel och i det avgörande framet är det Arpat som har initiativet från början. 4-3 till Arpat som tar sig till semifinal mot Farhan Mirza.

Mats Eriksson har de senaste åren varit något av ett spöke för Bairaq, som gång på gång fått se sig slagen. När Mats vann de två första framen såg det ut som att historien skulle upprepa sig, men Bairaq har gått stadigt framåt och har nu en extra växel att plocka fram. Fyra raka frames och nu var det Bairaq som var ett ynka frame från sin andra raka SM-final. Mats såg ut att reducera när han ledde det sjunde framet med 30 poäng med 25 poäng kvar på bordet, men en oturlig foul på rosa boll gav Bairaq chansen. En tuppad brun och en helt makalös turstöt på rosa som dessutom lämnade Bairaq med en enkel svart för matchen som han näst intill lite generat rullade i.

Arpat Pulat borde ha varit nöjd redan med att vara i semifinal och ställdes nu mot regerande mästaren Farhan Mirza. Nu skulle väl ändå sagan ta slut? Arpat plockade fram ett moget spel och de gånger han gjorde ett misstag så kom han billigt undan. En frustrerad Farhan fick se sig ligga under med 3-0 och det började lukta skräll. Farhan reducerade till 1-3, men ett riktigt jämnt och spänt femte frame gick till Arpat med 55-52 och därmed ledning med 4-1. Farhan reducerade igen, men orkade inte stå emot till slut utan Arpat kunde stänga matchen i det sjunde framet och ta sig till sin första SM-final – den yngste någonsin att lyckas med den bedriften.

SM-finalen blev således en repris på U21-finalen för en månad sedan. Den gången kunde Bairaq vinna relativt bekvämt. Efter urladdningen mot Farhan i semifinalen, och spelande i sin första SM-final med allt vad det innebär av nervositet och press, så orkade inte Arpat riktigt hålla uppe samma höga nivå som i semifinalen och kvartsfinalen. Unge Bairaq Al-Urfy är inte van att kallas den rutinerade i dessa sammanhang, men hans större rutin och överlag mognare spel såg till att han ledde med 3-0 ganska snart. Arpat var piskad att vinna det sista framet före pausen för att ge sig själv en chans och en fin 41:a såg till att han fick sin livlina. Bairaq var dock inte skakad utan kunde gå in och dominera det första framet efter paus och gå till 4-1. När ett jämnt sjätte frame också gick Bairaqs väg var matchen i det närmaste avgjord. 6-1 slutade matchen och Bairaq tar därmed sin första SM-titel!

De senaste årens satsning på juniorverksamhet inom snookern börjar bära frukt. Den svenske mästaren är den 21-årige Bairaq Al-Urfy som besegrar den 16-årige Arpat Pulat i finalen!

Skribent: Martin Linderoth