Belan Sharif bäste svensk i turneringen

18 JAN 2013 10:59
Som ni tidigare kunnat läsa väntade nu alltså ett svenskmöte i åttondelen, Benjamin McCabe mot Belan Sharif. Efter en mycket nervös matchinledning med många missar från båda grabbarna tog tillslut Belan första framet på rosa. Andra framet gick snabbare och efter flera mindre break av Benjamin var ställningen 1-1. Tredje framet var kanske det bästa i matchen och det inleddes med ett 34-break av Benjamin innehållande många svåra stötar och snart ledde han med 47 poäng.
  • Skapad: 18 JAN 2013 10:59

Även tredje frame såg ut att gå till Benjamin, men Belan tänkte inte ge upp så lätt. Han kom tillbaka med ett bra break på 39 poäng och följde upp det med några riktigt bra snooker. Efter flera faul och miss av Benjamin behövde Belan plötsligt endast gul för att säkra framet. Han gör snart gul och när Benjamin såg honom göra grön var det meningslöst att komma tillbaka till bordet, 1-2 till Belan.  I fjärde framet hade Belan en ledning med Benjamin rensade av färgerna för kvittering till 2-2. Femte framet missar Benjamin brun med krattan och blir straffad av Belan som rensar av för ledning 2-3 och nu endast behövde ett frame för att säkra kvartfinalplatsen. Efter ett par missar av bägge spelarna gör Belan tillslut ett mycket bra break på 53 för att ta en stor ledning i sjätte framet.  Benny kommer tillbaka aningen och det blir spel på grön boll. Belan behöver en, Benjamin behöver alla. Båda spelarna har flera chanser men ingen verka vela vinna. Tillslut gör Belan en halvlång grön och publiken applåderar, men vänta lite, vit träffar svart som sakta rullar mot hålet, det blir helt tyst i hallen och allas blickar riktas mot svart boll, den går i och Belan rycker på axlarna samtidigt som publiken suckar. Faul sju poäng och fri-boll! Tidigare i turneringen har vi sett hur Benjamin kommit tillbaka från underläge, var det kanske dags för ännu en comeback? Benjamin nominerar blå och försöker göra den i gröns hörn men missar och lämnar enkel grön till Belan. Men vad är det som händer, Belan missar och det blir åter spel på grön boll. Tillslut gör han ändå grön och vinner matchen med 4-2. Det blev en riktigt rafflande avslutning men äntligen kunde Belan andas ut, han var klar för kvartsfinal.

Väl i kvartsfinal ställdes han mot hemmahoppet och en av förhandsfavoriterna Brian Cini som inför kvartfinalerna inte förlorat ett ända frame och dessutom hade turneringens högsta break på 88. Belan var redan inför matchen nöjd med sin turnering och visste att en mycket svår match väntade. Men Belan är en mycket duktig spelare så det fanns inget behov av att visa för mycket respekt för motståndaren. Matchen dömdes av svenska domaren Martin Linderoth.
Belan tar en bra ledning i första frame och med en röd kvar leder han med 25 poäng. Tyvärr lyckas han inte avgöra framet och efter en mycket bra snooker av Cini och flera faul och miss av Belan var det plötsligt Cini som hade övertaget i öppningsframet som han tillslut vann, 0-1. Andra frame och nu var det Cinis tur att ta ledningen i inledningen av framet, men Belan kom tillbaka och rensade av färgerna för 1-1. Tredje frame började knackigt och ingen av spelarna kom riktigt igång, med få bollar kvar rensar dock Cini av med en bra, men ganska okomplicerad 59a, 1-2. Cini börjar ta kommando i matchen och inleder fjärde framet med ett 30+ break, men Belan spelar riktigt bra och kommer tillbaka med två stycken 30+ break för att kvittera till 2-2. Matchen står och väger och båda spelarna missar många bollar i femte framet. Mot slutet har dock Cini lyckats samla på sig en stor ledning efter flera mindre break och Belan behöver fyra snooker på färgerna. Han får såklart in tre, men lyckas aldrig få in en sista poänggivande snooker och Cini tar ledningen med 2-3. Nästa frame påminner mycket om det föregående men denna gång behöver Belan ”bara” tre snooker på grön. Han får in två stycken och skillnaden är 27 med 25 på bordet, men vänta Martin dömer friboll och det finns teoretiskt 28 poäng på bordet och Belan kan alltså vinna utan en tredje snooker! Belan tar ett par varv runt bordet och ser mest förvirrad ut. Han frågar Martin någonting men enligt reglerna får domaren inte svara på regelfrågor och Martin rycker bara på axlarna. Svenska lagledaren sitter i publiken och viskar tyst för sig själv ”ta rosa, ta rosa”. Tillslut nominerar Belan till allas stora förvåning, och motståndarens enorma lycka, grön boll vilken han också gör i miljön. Skillnaden än nu 24 med 22 på bordet och han behöver återigen jaga snooker. Tyvärr spelar han en dålig safe, Cini rensar av och vinner matchen 4-2.
Brian Cini vann tillslut hela tävlingen och finalen med klara 5-1. Belan berömdes senare av tävlingsledaren Vincent på facebook som skrev ”Belan Sharif is a really good player and it is not easy to beat him. Very strong player”.

Skribent: Suleman K Salam