Blomdahl utslagen -Merckx mästare

07 SEP 2012 04:58
Torbjörn Blomdahl blev tyvärr utslagen redan i gruppspelet i årets VM för 3-vallars carambole, som hölls i Porto, Portugal. Torbjörn var en av kandidaterna till att vinna årets VM och hade till synes en hyfsad bra grupp för att gå vidare till 16-delen. Men lättare sagt än gjort!
  • Uppdaterad: 12 SEP 2012 03:55

I första matchen mötte Tobbe den nya unga stjärnskottet portugisen Manuel Santos Oliveira. Redan tidigt i matchen fick Tobbe svåra lägen samtidigt som bollarna rullade portugisens väg. Under hela matchen försökte Tobbe att komma ikapp men lyckades inte hela vägen och förlorade med 30-40 på 35 stötar! Det var väldigt längesen en så stor fantastisk och levande legend inom 3-vallare höll under 1.0 i snitt! Det visar bara hur svårt biljardsporten verkligen är men ändå så fascinerande! I och med att man spelar 3-mannagrupper så var Torbjörn piskad att slå sin nästa motståndare Heriberto Aristizibal, Colombia med 40-7 på 15 stötar! Tack vare att colombianen vann sin första match med 40-36 på 22 mot Oliveira så behövde han bara göra 8 poäng mot Tobbe för att vinna gruppen. -"Jag hade inga som helst förhoppningar att jag ska lyckas vinna matchen med 40-7 på tanken att det är nästan omöjligt att vinna så stort mot en bra spelare." sa Torbjörn efter matchen trots att han vann matchen med 40-28 på 19 stötar. I skrivande stund så är Heriberto Aristizibal klar för 16-delen tillsammans med de andra gruppvinnarna Dick Jaspers(4p, 2.0 i snitt), Frederic Caudron(4p, 1.739), Dani Sanchez(4p, 1.632), Filippos Kasidokostas(4p, 1.238), Jeremy Bury(4p, 1.538) och koreanerna Choi(4p, 1.355) och Kim(4p, 1.951). Nästa stora turnering för Torbjörns del är World Cup i Suwon, Sydkorea om 2 veckor och hoppas att det går mycket bättre där. Där ska även 2 svenskar kvala till huvudtävlingen, nämligen Nalle Olsson och Mikael Nilsson. Vi får lyckönska spelarna ett stort lycka till i Korea!!! För mer info om VM så gå in på kozoom.com eller umb.org och klicka på Porto.

Belgaren Eddie Merckx blev världsmästare i 3-vallars carambole, som avgjordes i helgen i Porto, Portugal. I finalen slog han koreanen Sung-wun Choi med klara 40-24 på 23 stötar och vann därmed sitt andra världsmästerskap. Finalen blev ganska odramatisk då belgaren hade full kontroll redan från första stöten. Snabbt rusade han fram en ledning med 24-11, och var därmed aldrig hotad. Tack vare segern så var platsen för en av topp 12-platsen säkrat och är därmed seedad i huvudtävlingen för de kommande World Cup- tävlingarna. Man är garanterad minst 400 euro och 12 rankingpoäng samt hotellvistelsen betalt om man är topp 12 spelare och därmed få slippa kvala med viss osäkerhet, då utgången kan sluta hur som helst. Ett stort grattis till Eddie Merckx!!! Belgaren har haft en fantastisk försäsong innan VM, där han blev belgisk mästare och vinnare av den penningstinna turneringen Superprestige! I bägge finalerna slog han Belgens och kanske världens nu bästa spelare Frederic Caudron! Även i semin under VM förlorade Caudron mot- ja, just det Eddie Merckx! För koreanen Choi, som förlorade finalen i VM, så blev det dubbel olycka. Inte nog för att ha missat titeln utan även drabba ekonomiskt! I Sydkorea så får varje ny koreansk världsmästare, oavsett sportgren, en miljon kronor eller 2000 kr varje månad utbetalt under resten av sitt liv! Den förra världsmästaren Dick Jaspers, Holland, åkte tidigt ut ur tävlingen och ramlade ner från en tryggande 2:a plats i rankingen till 9:e plats!!! Nu får han kanske kämpa för att hålla kvar bland de topp 12! Det är oerhört jämnt i rankingen. Caudron är ohotad etta med hela 80 poäng före tvåan Torbjörn Blomdahl. Sedan är det väldigt, väldigt jämnt. Endast 40 p skiljer sig från plats 2 till tio, så nu är varje kommande World Cup väldigt viktiga! Efter de topp 12 spelarna så är det många mycket bra spelare nerifrån som nosar och slåss för de attraktiva platserna, och kan mycket väl hamna bland topp 12 efter säsongen! Nu är det World Cup i Suwon, Sydkorea om 2 veckor och sedan Hurghada, Egypten i december. Början av nästa år arrangeras det 3:e World Cup i Alanya, Turkiet. En mycket glad nyhet är att en ny World Cup tävling har tillkommit på spelschemat 2014 då Bryssel, Belgien har skrivit ett avtal med UMB för att arrangera World Cup tre år framöver!

Skribent: David Pennör