Hoppa till sidans innehåll

EM i Polen 2016 del 2

23 FEB 2016 21:15
Direkt efter U-21 EM så spelades EM i öppna klassen
Sverige deltog med 4 spelare, Simon Lindblom, Suleman Kukka Salam, Arpat Pulat samt Belan Sharif. Startfältet var rekordstort, så även antalet deltagande länder. 147 spelare från 37 länder samlades i Wroclaw, Polen för att göra upp om framförallt förstapriset som är en 2-års pro-tour biljett och €4500.
  • Skapad: 23 FEB 2016 21:15

Spelkvaliten har också succesivt ökat, de så kallade blåbärsländerna (där Sverige en gång ingick) finns inte längre. Estland, Lettland, Österrike, Schweiz och till och med Italien kommer med spelare som inte bara fyller ut fältet utan tar sig vidare ur gruppspelet och hotar toppspelare i täta elimineringsmatcher.

I U-19 EM i Riga för ett antal år sedan (2006) bestod sista 16 av 15 britter och en Tysk. Nu, EM 2016 kom de sista 16 från Wales, Malta, Polen, Belgien, Irland, Skottland, Estland, Schweiz samt faktiskt bara en spelare från England.

19-årige Petrov från Estland tog sig ända till Semifinal där han föll knappt mot blivande segraren Jak Jones från Wales.

De 147 spelarna delades upp i inte mindre än 24 grupper där de 4 bästa i varje grupp gick vidare till elimineringsomgångarna. 32 spelare seedades efter gruppspelet och de övriga 64 som kvalificerat sig får spela ett sorts förkval innan de ställs mot de 32 seedade spelarna. Det upplägget resulterar i en väldigt tuff torsdag för de spelare som inte tar sig in i topp 32 efter gruppspelet. 3 förmodligen stenhårda 7 framesmatcher behöver du vinna för att ta dig till sista 16 på fredagen.

Hur gick det för Svenskarna då?

Över förväntan är det korta svaret.

Alla 4 tog sig vidare ur gruppspelet, Simon kom två i sin grupp. Suleman och Belan slutade som treor och Arpat kom vidare som fjärde man ur gruppen efter att ha tappat en 3-0 ledning i matchen om tredje plats.

Bara en svensk föll i första elimineringsomgången (sista 96), Belan Sharif gick in i väggen på onsdagkvällen i sin sista gruppspelsmatch. Jag har ingen annan förklaring. Jag satt en stund och tittade på hans match. Han tog enkelt en 3-0 ledning på mindre än en timme. Det såg bra ut så jag gick och tittade på en annan match (3 svenskar var i farten på onsdagkvällen). När jag kom tillbaka stod det 3-2 och han låg kraftigt under i det 6:e framet. Han lyckades med nöd och näppe bärga det avgörande framet och vann med 4-3. Men spelet var borta och kom inte tillbaka. Belan förlorade sin utslagsmatch med 4-1 mot unge polacken Pawel Rogoza. Pawel spelade bra men en Belan i form eller åtminstone i besittning av sitt normala spel och sin fina rytm hade med stor säkerhet vunnit den matchen.

De övriga svenskarna vann sina första utslagningsmatcher. Tuffast var det för Arpat som mötte Shay Arama, en erfaren och svårspelad Israel. Arpat tar första frame relativt snabbt. Shay Arama försöker lugna ner spelet och lägger i handbromsen ordentligt i andra frame. Framet tar nästan en timme och Shay tar det till slut på rosa boll. Sådant kan vända en match, men Arpat lägger i en överväxel och gör 2 serier runt 40 i nästa frame. Arpat vinner till slut med 4-2.

Simon och Suleman var aldrig hotade i sina matcher. Simon vann enkelt med 4-0 mot Erik Dullerud från Norge, han avslutade matchen med en fin 60-serie.

Suleman hade på pappret en lite svårare motståndare i Connor Mcormack från Nordirland. Men han kontrollerade matchen från början till slut och vann med 4-1.

Sista 64

Så långt allt väl, men nu kommer de topp 32-seedade spelarna in i leken. Utsövda och taggade. De flesta med ett personbästa på 147 och bara ett fåtal förlorade frame i Gruppspelet.

Sulemans motståndare hette Billy Castle från England. Han hade bara tappat 2 frames på 5 gruppspelsmatcher. Billy stormar fram i de två första framen. Något man har vant sig vid att se, en standard-matchtaktik från de ”bättre” spelarna. Chansa lite i början, rulla i ett par höga serier och hoppas på att motståndaren börjar se det omöjliga i uppgiften och ger upp mentalt.

2-0 blev 2-1 med ganska klara framesiffror 74-37. Då sätter Billy Castle in det som brukar vara nådastöten. En hög serie (76) för att gå till 3-1 ledning. Efter det hände något märkligt, något man som svensk inte ännu är helt van vid att se. Suleman, vid underläge 1-3, mot en av de förstaseedade efter gruppspelet, tar över kommandot och börjar dominera spelet.

1-3 blir 3-3 och ett jämnt och väldigt nervigt 7.e frame avslutas med att Suleman i ett kritiskt läge missar en röd. Det som var tänkt att bli röd-svart-röd-svart och en knapp ledning med färgerna kvar blev istället 16 poäng till motståndaren och Suleman behöver snooker med de 6 färgade bollarna kvar.

Suleman försöker länge och väl men motståndaren är alltför rutinerad för att släppa ett frame från det utgångsläget, 4-3 faller ”Sulan” med, men med den Svenska flaggan i topp.

Simon Lindblom spelar samtidigt mot Belgaren Tomasz Skalski. En match med en helt annan karaktär. Skalskis spelstil beskrivs enklast som O’Sullivan på steroider eller något åt det hållet. Det smäller högt när Skalski hamrar i blå boll och spränger upp kakan, det känns som flera minuter innan de röda bollarna slutat rulla. Det är långpottar med dragare på 3-4 meter, det är udda desänger med ibland 4-5 vallar. Och fort går det, rasande fort. Simon står upp bra i början av matchen, tar första frame och med lite medflyt hade han kunnat vinna både frame 2 och 3. Efter 1-2 är det tydligt att Simon har låtit sig påverkas av sin motståndare, Han spelar snabbare än vanligt och bollvalet är inte alltid det bästa. Något som annars är Simons signum, att hitta rätt stöt. Det blir till slut 1-4 och en besviken Simon blir svensk nummer 3 som försviner ur turneringen.

Kvar är då bara Arpat som ska spela mot Skottlands Robert Carlise. Det kan väl bara sluta på ett sätt? Jo Robert Carlise vinner till slut men först på färgerna i det avgörande framet. 2-0 till Arpat blir 2-3 som blir 3-3. Och även i den matchen faller en svensk mot en favorit efter en lång och jämn kamp.

Bedriften i det här fallet beskrivs kanske bäst med det som hände i Robert Carlisles nästa match. Han möter Cyperns bästa spelare i sista 32, Antonis Poullos. Matchen tog mindre än en timme, 4-0 till Robert Carlisle med bara 26 poäng totalt till Antonis över 4 frames.

 Det är egentligen det som förväntas hända våra Svenska spelare när de springer på de ”oövervinneliga” britterna. Utifrån det ger jag VG till hela truppen.

 Visst vi har en bit kvar, men det här gav mersmak.

Skribent: Jonas Fahlander

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...