Farhan Mirza svensk mästare i snooker 2014

09 JUN 2014 15:32
Så har då säsongen knutits upp med öppna SM, snookerns blå band, och denna upplaga var på förhand den mest ovissa på många år enades experterna om. Åtta stycken kvalspelare fyllde upp antalet till de stipulerade 32 förutom de 24 högst rankade spelarna som var direktkvalificerade.
  • Skapad: 09 JUN 2014 15:32

Det som är intressant är att det bland dessa kvalspelare nästan alltid gömmer sig någon riktigt duktig spelare som har potentialen att utgöra ett hot mot de mer kända namnen, så också denna gång. Denna gång återvände också det förre detta proffset och asiatiske mästaren Farhan Mirza till svensk snooker efter en längre tids bortavaro. Normalt sett är Farhan alltid favorit när han deltar i tävlingar hemmavid, men denna gång fanns det en del frågetecken kring formen då han i princip inte hade tränat under en hel säsong.

Formatet i tävlingen var satt till dubbelcup i det inledande skedet, och noterbart därifrån var just att Suleman K Salam åkte på en omgång av kvalspelaren Mohammed Ali Shivan som visade upp en stor skicklighet vid bordet, klara 3-0 och en match som var över på dryga timmen. Detta gjorde att Suleman, som räknades som en av favoriterna, fick ta den lite längre resan via förlorarsidan till den förväntade slutspelsfasen. Definitiva utropstecken var insatserna från en del juniorer och Johan Lindqvist, som smugit lite i skuggorna bakom de bästa juniorspelarna, klämde till med ett mäktigt 72-break som var desto mer imponerande då det innehöll spel på de mindre färgerna. Lördagens behållning var emellertid Simon Lindbloms insats i matchen mot Belan Sharif. Matchen var stenhård och skiljeframe väntade vid ställningen 3-3. Då går Simon in och städar av bordet från första boll till sista, total clearance alltså och 133 makalösa poäng för matchvinst! Kim Hartman letade i minnesarkivet och konstaterade sedan att det var det högsta break en svensk tävlingsspelare åstadkommit någonsin, och därmed seglade Simon upp som en rejäl favorit inför fortsättningen av mästerskapet. Matcher av den motsatta karaktären spelades ju traditionsenligt också, Johnny Eriksson och Francis Öhlund drabbade samman i en match av närmast episka proportioner när det gäller missade chanser och krampaktigt spel. Det snällaste som går att säga om den matchen är att den onekligen var oviss och spännande.

I slutspelsfasens enkelcup var det dock de kända favoritnamnen som till sist figurerade. Farhan mötte Suleman i en jämn match där Farhan inledningsvis såg rejält rostig ut, och hade svårt att få någonting konstruktivt uträttat. Matchen var jämn och gick till skiljeframe vid ställningen 3-3, och där visade Suleman prov på stor sportslighet när han mitt i ett break som kunde ha genererat matchvinst dömde foul på sig själv då han omärkligt för domaren (undertecknad) hade touchat fel boll med köspetsen. Farhan vann matchen till slut men det kunde ju lika gärna ha inneburit en tidig sorti för den gamle mästaren. En som dock fick göra en tidig sorti var fjolårsvinnaren Bairaq Alurfy som förlorade en stenhård match mot Jim Johansson från Kiruna. Om åttondelsfinalerna visade prov på många knallhårda matcher så blev kvartsfinalerna tämligen ospännande historier. Farhan fick här möta Simon och vi på läktarna trodde ju på en ordentlig fight och kanske en slutlig seger för den uppenbarligen formstarke juniorspelaren. Farhan kunde dock ganska enkelt plocka hem matchen och Simon såg ut att ha pyspunka redan från start, segersiffrorna skrevs till klara 4-0 till Farhan som kunde ladda för semifinal. Henrik Svedstedt slog Mats Eriksson som verkar vara inne i en mindre formsvacka med de likaledes klara siffrorna 4-1. En annan mycket lovande junior är Morgan Högren som fick möta bollvirtuosen från Kiruna, Jim Johansson. Matchen var jämnare än siffrorna antyder, men även här blev det 4-1 till Jim. Den gamle mångsidige pool-räven Magnus Vesterlund förlorade med samma siffror till nyblivne U21-mästaren och bollmaskinen Arpat Pulat.

Farhan mötte alltså Oldboys-mästaren Henrik Svedstedt i sin semifinal, och kanske var det respekten hos Henrik som gjorde att spelet knöt sig, och Farhan som nu började visa prov på det gamla vägvinnande spelet, kunde till slut vinna med de klara siffrorna 5-1. Jim Johansson mötte Arpat i den andra semifinalen och här var det betydligt jämnare. De båda spelarna byttes av vid bordet och precis när man började tro att matchen skulle tippa över till någon av spelarna så kom en oväntad miss som ställde förväntningarna på skam. Till slut var det omöjligt att sia om vem som slutligen skulle vinna men i slutskedet var det ändå Jim som kunde dra det längsta strået med siffrorna 5-3.

I finalen möttes alltså de gamla mästarna Farhan Mirza och Jim Johansson. Även här var det inledningsvis svårtippat då matchen svängde fram och tillbaka några gånger. Men allteftersom började Farhan hitta tillbaka till det vackra, stilrena spel som förr om åren burit honom fram till de framgångar han genom karriären har haft. I slutet av matchen dominerade han eftertryckligt och Jim låg konstant back med ett fyrtiotal poäng vid de sällsynta tillfällen han fick komma in till bordet. Segersiffrorna i finalen skrevs slutligen till 6-2 och det känns väldigt roligt att kunna få premiera en så fantastisk spelare som Farhan och kunna överräcka snookerns nyinstiftade vandringspris Mohammad Hadawand trophy till spelaren från Kungsholmens BK, Grattis Farhan!

Skribent: Martin Söderberg