Hoppa till sidans innehåll

Fischer och Margeta segrare i SM 14-1

19 JUN 2018 12:41
Monika Margeta försvarade sin SM-titel i 14-1 från förra året och Christian Sparrenlöv Fischer tog sitt andra SM-guld denna säsong. Sanne Azar tog silver på herrsidan medan Ulrika Andersson upprepade sin andraplats från i fjol.
  • Skapad: 19 JUN 2018 12:41

Finalisterna fr v: Ulrika Andersson, Monika Margeta, Christian Sparrenlöv Fischer samt Senharip Azar

SM i 14-1 spelades denna säsong som en öppen tävling och samlade ett startfält på 33 herrar och 7 damer. Förutom prispengar och pokaler premierades även högsta stöt för både dam och herr.

Tianfang Zhang började turneringen i glödhet form. Han besegrade 14-1-veteranen Ulf Hjälmvall med 100-41 i första matchen och detroniserade Peter Magnusson i LQ med 101 och ut, efter en något oklar situation där Tian förlöpte i öppningsstöten och inte informerade motspelaren om att han hade boll i hand. Hela serien blev 114 poäng men endast upp till 100 räknas för matchresultatet. Personligt rekord för Tian och det blev också turneringens högsta stöt, vilket premierades med 3 000 kr. Grattis! Först i kvartsfinalen tog det stopp för Tian när det blev förlust mot tungviktaren Tomas Larsson i en jämn match, 125-103.

Bland övriga spelare utmärkte sig bland annat Fredrik Andersson från Familjens BF som inte spelat så många tävlingar senaste året. Här visade han klassen genom att ta sig till semifinal efter vinster mot bl a Joakim Gunnarsson och Stefan Szot, men i semi fick han snällt sitta och titta på medan Christian Sparrenlöv Fischer gjorde 91 i första stöten och sedan 36 och ut i andra. I den andra semin utkämpades en jämn kamp mellan Tomas Larsson och Sanne Azar där ingen lyckades rycka ifrån den andre, men först över mållinjen denna gång blev Sanne med seger 125-112.

Finalen på herrsidan blev därmed en uppgörelse mellan de två bästa spelarna på touren denna säsong, en minst sagt passande avslutning. Matchen blev dock en ren uppvisning från Christians sida, med en första stöt på 85 som Sanne inte riktigt kunde hämta sig ifrån. Han fick ett par chanser men kom aldrig loss och segermarginalen blev till sist 125-19 till Christian. En värdig vinnare som därmed förbättrade sin bronsmedalj från förra året till den ädlaste valören detta år. Christian hade också flest höga serier under helgen, om än inte den högsta: 91, 85, 70, 55 och 53. Stort grattis Christian!

Damernas startfält samlade tyvärr endast 7 deltagare, vilket gjorde att man snabbt var framme i semifinal. Tuffaste matchen i kvartsfinalen stod mellan Louise Furberg och Ulrika Andersson, där Ulrika avgick med seger 75-57 för en garanterad pallplats. I semi och final höjdes damdistansen till 100 för första gången och det är möjligt att detta tillsammans med slutspelsnerver påverkade spelarna en aning, då spelet gick lite långsammare än vanligt. Familjens BF var representerade med tre av fyra spelare i semifinalerna men endast en gick vidare till finalen. Mor och dotter Nilsson, Annika och Jessika, föll i sina matcher mot Ulrika Andersson och Monika Margeta med 71-100 respektive 63-100.

Damfinalen blev därmed en repris på förra årets SM-final i 14-1, och det såg ut som om Ulrika Andersson skulle få revansch på silvret i fjol då hon till en början ryckte ifrån till bekväm ledning 78-48. Monika hade problem att få igång spelet men grävde djupt mentalt och hittade en växel till. En serie på 32 tog henne jämsides med Ulrika och därifrån var det raka spåret till vinst, även om det var nervigt i slutet med en missad matchboll. Monika fick dock en chans till och den missade hon inte – seger med 100-95 och andra raka SM-guldet i 14-1 var säkrat. Hennes serie på 32 var också turneringens högsta på damsidan och inbringade 700 kr i premie. Stort grattis Monika!

Vi gratulerar även silvermedaljörerna Ulrika Andersson och Sanne Azar för en väl genomförd turnering, och givetvis också de andra medaljörerna och deltagarna. Stort tack även till Stockholms BS och Biljardpalatset och tävlingsledningen i form av Bosse Peterson och Gabriel Azar.

Fler bilder hittar ni i vårt bildgalleri.

Nu blir det sommarlov för de flesta av oss, men det är inte slut på biljardunderhållningen för den sakens skull. Både carambole och pool bjuder på rafflande tävlingar i sommar, världscupen i 3-vallare spelas i Portugal första veckan i juli och EPBF:s jubileums-EM för pool äger rum 19-31 juli – mer info om detta kommer inom kort.

Ha en härlig sommar och glöm inte att krita!

\\ Poolkommittén

 

Resultat i SM 14-1 2018

14-1 Herr

1. Christian Sparrenlöv Fischer, Norrtelje BK

2. Senharip Azar, Stockholms BS

3. Fredrik Andersson, Familjens BF (Stockholm)

3. Tomas Larsson, Gefle Cue Club

 

14-1 Dam

1. Monika Margeta, Stockholms BS

2. Ulrika Andersson, Familjens BF (Stockholm)

3. Jessika Nilsson, Familjens BF (Stockholm)

3. Annika Nilsson, Familjens BF (Stockholm)

 

Skribent: Poolkommittén
Epost: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...