Hoppa till sidans innehåll

Helbelgisk final i 3-vallars carambole - inga svenska medaljer

13 NOV 2017 16:59
VM i 3-vallars carambole avgjordes 8-12 november i Santa Cruz, Bolivia, och Sverige representerades av världsfyran Torbjörn Blomahl samt Sverige-ettan David Pennör.
  • Skapad: 13 NOV 2017 16:59

Både Torbjörn och David gick vidare från grundspelet utan större svårigheter och många trodde nog att Torbjörn skulle gå hela vägen till final efter hans WC-cup seger i La Baule förra veckan, men tyvärr räckte det inte till för någon av dem i slutspelet.

David spelade godkänt och klarade sig fram till 16-delen där världstvåan Frédéric Caudron blev alldeles för svår, och vann ganska komfortabelt med 40-27/26. "Jag hade ju lite revansch att fordra efter EM i Brandenburg ... men kom aldrig igång och låg under med 10-25 i paus", säger David. "Efter pausen spelade jag verkligen bra men det var tyvärr lite försent." Torbjörn tog sig till åttondelen där spanjoren David Martinez behövde en hel del flyt för att till slut vinna matchen. Torbjörn hade skaffat sig ett litet poängövertag men vid ställningen 38-32 kom Martinez igång och gick ut med 40-38. Torbjörn hade efterstöt och behövde "bara" göra 2 poäng. Öppningsstöten var inget problem men att bollarna sedan knackade efter carambolaget innebar ett nästan intill omöjligt läge för Torbjörn att göra den sista poängen. En överlycklig Martinez hoppade upp från stolen efter att segern var i hamn. Det blev en niondeplats i slutänden men Torbjörn spelade ändå mycket bra i detta VM med ett fint snitt på 1.728.

Det blev istället en helbelgisk VM-final mellan Frédéric Caudron och Eddie Merckx, efter att regerande världsmästaren Dani Sanchez fick respass i semin mot Caudron. Att två spelare från samma nation möts i finalen har bara hänt två gånger tidigare (1936 med två amerikaner och 1938 då två från Argentina möttes). Finalen var rena drömliret av Caudron som spelade ut hela sitt register med ett enastående bra spel med ett snitt på 4.444! Att göra 40 poäng på 16 stötar, med bl a fyra serier i rad på 14, 5, 4 och 9, är helt otroligt! Merckx spelade bra men kunde inte riktigt hänga med, men lyckades ändå producera 16 poäng. 

En stor positiv överraskning i turneringen var Ma Minh Cam som sånär nådde sin första VM-final men föll på målfotot mot Merckx i en riktig bra match som innehöll både spänning och dramatik. Ma ledde stort i paus med 23-4 på 8 ingångar och där trodde de flesta att Ma skulle vinna. Men icke sa Nicke! Merckx ville annat och på ett mirakulöst sätt lyckades han vända på steken och nå först till 40. Ma gjorde efterstöten upp till 40, men i shootouten var Merckx mest kylig och vann efter två stötar. 

Turneringens andra överraskning var Javier Vera från Mexico som lyckades nå kvartsfinal, och som med sitt fantasifulla spel och sin mjuka köföring höll hela publiken trollbunden. 

Ett jättestort grattis till den nya världsmästaren Frederic Caudron! En värdig mästare! 

Skribent: David Pennör
Epost: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...