Hoppa till sidans innehåll

Henrik och Benjamin abonnerar på SM-titlar

26 MAJ 2013 17:44
Två Svenska Mästerskap i snooker avgjordes under helgen den 25-26 maj i Snookerhallen i Stockholm – för de äldsta (över 40) och för de yngsta (under 17).
  • Skapad: 26 MAJ 2013 17:44

semifinalister_U17

Åtta juniorer slogs om titeln som U17-mästare, varav den yngsta, Andrej Nasibov, är blott 11 år gammal. Andrej stod också för helgens stora skräll när han i sin första gruppspelsmatch ställdes mot förhandsfavoriten Arpat Pulat som spelade final i U21-SM för ett par veckor sedan. Det här var dock inte Arpats tävling, och efter att ha förlorat det första framet på grund av sen ankomst så kom inte spelet igång i det andra utan Andrej tog hem det och vann därmed matchen med 2-0. När Andrej sedan vann ytterligare en match mot Pontus Larhed med 2-0, så var sensationen ett faktum och Arpat var utslagen ur gruppen. Gruppsegrare blev istället Morgan Högren efter att ha besegrat Andrej och Pontus och förlorat knappt mot Arpat, och sällskap till semifinalen fick han alltså av Andrej.

I den andra gruppen gick Benjamin McCabe, den regerande mästaren, fram som en ångvält. Bara ett tappat frame mot Rickard Höglund gav Benjamin en klar gruppseger. Rickard Höglund visade i sin tur god form och besegrade både Johan Lindqvist och Anton Andersson med 2-0, vilket gav en andraplats i gruppen och en semifinalplats.

I semifinalerna ställdes Benjamin McCabe mot Andrej Nasibov, och här tog sagan slut för unge Andrej. Benjamin visade ingen pardon och tog sig till final med klara 3-0. Den andra semifinalen, mellan Rickard Höglund och Morgan Högren, blev betydligt jämnare. Ett skiljeframe krävdes för att sära de båda åt och det var Rickard som till slut gick segrande ur striden.

Finalen blev en ganska ensidig historia. Benjamin drog ifrån i det första framet och såg sig aldrig om efter det. 3-0 med klara framesiffror gav Benjamin sin fjärde(!) U17-titel på raken! Det är ett svårslaget rekord…

semifinalister_senior

14 herrar över 40 kämpade en hel dag med ett (alltför) omfattande gruppspel. De hade delats upp i två grupper om sju, där alla skulle spela 2 frames mot alla. Gruppsegrarna gick sedan direkt till semifinal medan tvåan och trean ur respektive grupp möttes korsvis i en bäst av 3-framesmatch i en Play-Off om de andra två semifinalplatserna.

Förhandsfavoriten Henrik Svedstedt tappade bara ett frame i gruppspelet och blev odiskutabel gruppetta i grupp A. Bakom honom hamnade Joakim Törnell, Johan Hansson och Adrian Gill på exakt samma poäng och hade slagit varandra i en perfekt karusell. För att lösa den knuten spelades black-ball-games, där vinnaren stod kvar och där den första att vinna två matcher på rad blev grupptvåa. Detta visade sig bli Joakim Törnell, och sedan besegrade Johan Hansson Adrian Gill för att knipa tredjeplatsen.

Toppseedad i grupp B var Magnus Westerlund, och trots att han förlorade med 2-0 mot gamla kompisen Mikael Jernström så räckte övriga matchresultat till en gruppseger. Tvåa respektive trea i gruppen blev två relativt matchotränade veteraner, hallägaren Nils Böhling samt Martin Söderberg.

Play-Off om andraplatsen i grupp A spelades alltså mellan Joakim Törnell och Martin Söderberg, och Martin hade kommandot genom hela matchen, 2-0. Den andra Play-Off-matchen blev en riktig rysare. Johan Hansson stormade ur startblocken och hamrade i bollar framför ögonen på en närmast chockad Nils Böhling. Nils fick gräva djupt ur sin omfattande erfarenhet för att med nöd och näppe knipa det andra framet och tvinga fram ett avgörande frame. Även detta blev mycket jämnt och det var en märkbart lättad Nils som till sist kunde rulla i den avgörande bollen.

Semifinalerna blev relativt ensidiga. Henrik Svedstedt rivstartade det första framet mot Nils Böhling – två serier, 35 och 53, så vips stod det 88-0 och framet var slut. Henrik behöll initiativet i de båda nästföljande framen och gick till 3-0-ledning i paus. Nils hade nu ryggen mot väggen och var tvungen att producera. En snygg 49:a gav honom det fjärde framet, men att vända matchen var för mycket begärt mot en stabilt spelande Henrik. 4-1 slutade matchen.

Samma resultat blev det mellan Magnus Westerlund och Martin Söderberg. Ingen av herrarna fick igång sitt offensiva spel i någon större utsträckning, men Magnus gnetade ned defensivkungen Söderberg på hans egen planhalva och tog sig till finalen.

För att göra match av finalen var Magnus tvungen att höja sitt spel från semifinalen till den nivå han kan spela på, men det klickade inte riktigt den här dagen. Henrik fick således en förhållandevis enkel resa i finalen och kunde spela hem sin tredje Senior-titel på raken med 4-0.

Skribent: Martin Linderoth

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...