Kung Farhan regerar vidare

19 MAJ 2015 23:50
I helgen var det dags för snookerns blå band, det öppna svenska mästerskapet, att gå av stapeln. Tävlingen spelades som brukligt på snookerhallen, svensk snookers Mecka och hemmaarena för den huvudarrangerande klubben SSBK.
  • Skapad: 19 MAJ 2015 23:50

IMG_20150517_200711137

I huvudtävlingen deltog 32 spelare och åtta dem hade på torsdagen kvalat in till den avslutande dubbelcupen. Av de som kvalade in kan nämnas starka spelare som George To och Patrik Hellberg från Göteborg. I det inledande skedet av nämnda dubbelcup fick publiken bevittna ett mycket snyggt break på 110 av Henrik Svedstedt. Det är inte så ofta det görs Centuries på svensk mark men det är roligt att det just är på svenska mästerskapet som det bjuds på sådant snookergodis. Nu bar det sig inte bättre än att Henrik fick göra en hastig sorti ur tävlingen då han förlorade med 3-0 mot Jimmy Magnusson som har visat bra form på sistone. En annan av favoriterna som fick ett tidigt respass var Simon Lindblom som förlorade mot en annan veteran i form av Magnus Vesterlund. Detta om något illustrerar att det faktum att det finns ett koppel kompetenta spelare som gärna hugger till om elitspelarna har en dålig dag.

När startfältet efter första dagen hade halverats till 16 spelare kunde vi dock konstatera att de flesta av förhandsfavoriterna fanns representerade. Några outsiders fanns det dock plats för, exempelvis kan nämnas seniorspelaren Sven-Olof Bergqvist som visserligen närmast gick på knäna av trötthet i den avgörande matchen mot Daniel Derezinski, men som till slut stod som segrare i en lång och seg match. En annan outsider och kvalspelare var Anton Havås som med en lite hemsnickrad stil vann sina matcher för att komma till åttondelsfinal. Inför kvartsfinalerna så hade alla de högst rankade spelarna vunnit sina matcher, inga överraskningar så långt alltså, den förutvarande svenske mästaren Bairaq Al-Urfy slog sedan Mats Eriksson med siffrorna 4-2 i den första av kvartarna. Kanske ingen överraskning då Mats inte visat någon vidare form på sistone. Det unga stjärnskottet Andrej Nasibov kunde inte skaka Jim Johansson från Kiruna nämnvärt utan här blev siffrorna klara 4-1. Belan Sharif spelade övertygande mot Jimmy Magnusson och vann ännu klarare 4-0. I den sista kvartsfinalen vann fjolårsmästaren Farhan Mirza med samma siffror mot unge Benjamin McCabe som inte hade någon av sina bästa dagar vid snookerbordet.

I den ena semifinalen mötte Farhan Mirza unge landslagsmannen Belan Sharif som spelat riktigt bra så här långt. Men mot Farhan gjorde han en slät figur, det verkar som att så gott som alla spelare blir lite sämre när de möter det meriterade ex-proffset från Pakistan, klara 5-1 till Farhan på rekordsnabb tid. Den andra semifinalen blev desto mer jämn och dramatisk, Jim Johansson drabbade samman med Bairaq i en match som det till slut var omöjligt att hitta någon favorit i. Matchen gick till ett avgörande frame och där var Jim den något bättre spelaren och kunde till slut vinna med 5-4.

Repris på fjolårets final alltså mellan Farhan och Jim. Och även denna match var närmast en karbon-kopia av fjolårets drabbning. Jim kom inte alls upp i den nivå han hade behövt för att skaka Farhan utan till och med slutsiffrorna blev de samma som fjolårets, klara 6-1 till Farhan Mirza alltså som likt Ronnie O Sullivan vilar sig en hel säsong och sedan stiger ned från sin tron och skåpar ut den övriga sverigeeliten. Nu är det upp till de övriga att slipa på formen för att försöka rubba honom från den position som han rättmätigt besitter, men fram till dess regerar kung Farhan vidare!

Skribent: Martin Söderberg