Många finaler i Finalspelet i klass 1

05 DEC 2011 10:08
Malmö Caramboleklubb arrangerade Finalspelet i Klass 1 3-vallare lördag till söndag 3-4 december. De sex bästa spelarna från Klass 1 i Norr och Söder möttes alla-mot-alla med tre ronder på lördagen och avslutande två på söndagen. Många jämna matcher uppstod, så avgörandet på alla placeringarna föll ut först i sista ronden.
  • Skapad: 05 DEC 2011 10:08

De två först ronderna gick i stort sett som väntat. Stefan Hillvin gick på nock och vann snabbt och elegant över såväl klubbkamraten Per Hägg som Eladio Garcia från BK Paradis i Lund med 1,5 i snitt på båda matcherna. Henryk Kalita öppnade också säkert med komfortabla vinster över Eladio och bästa polaren Hans Nielsen. Däremot fick Patrik Matthies kämpa hårt både mej sej själv och motståndarna, även om han vann mot såväl Hasse som Per. Patrik låg under med 16-7 mot Per, kom då in i matchen med en 6:a, hamnade i ett krisläge igen med underläge 20-22 men ”förlöste” sig då själv med en kanonstöt som bara Patrik och några till kan och avslutade matchen med en 5:a.

I tredje och sista ronden tidig lördag kväll sjönk spelkvalitén något men Henryk vann säkert mot Patrik som egentligen bara spelade riktigt bra i varannan match. Stefan och Hans spelade en tät och spännande match som började med att Stefan gled ifrån och såg ut att gå mot ytterligare en säker vinst, ledde med 23-9 efter 25 stötar. Men det är svårt med koncentrationen under så pass lång tid som tre ronder på raken, Stefan tappade sitt spel och Hans började hämta in mer och mer innan Stefan dock lyckades avgöra. Per vann över Eladio med fortsatt bra spel.

Läget i stort på lördagskvällen var vad man skulle kunnat gissa från rankingen – de högre rankade vann över de lägre. Man kunde dock konstatera att Per Hägg hade det näst bästa snittet även om han bara hade en matchvinst. Och på söndag förmiddag började turbulensen.  Per stärkte sitt spel ytterligare mot Henryk och vann i en av tävlingens mest rafflande matcher. Bra spel från båda håll men ibland spelar knackarna en avgörande roll. Stefan stod inte alls att känna igen och förlorade mot Patrik som verkligen visade upp sitt bästa spel igen. Slutligen vann Eladio mot Hans som fortfarande inte hittat sig själv.

Inför sista ronden var plötsligt inga placeringar ”upptagna”. Förstaplatsen stod mellan Henryk, Stefan och Patrik där de två förstnämnda skulle mötas, andraplatsen stod mellan inte mindre än fyra spelare – de tre nyss nämnda plus Per. Snittet skulle antagligen bli avgörande. De övriga placeringarna var också långt ifrån givna. Patrik mötte Eladio i sin sista match – men eftersom matchen drog ut i ett stort antal stötar blev matchen mellan Henryk och Stefan direkt avgörande för vem som skulle stå som vinnare. Henryk kopplade omedelbart grepp på Stefan men Stefan segade sig i fatt och t.o.m. förbi med två poäng med hjälp av en fin serie på 5 poäng. Henryk svarade dock direkt och stängde matchen med 11 poäng på två stötar. Mycket starkt spel! Samtliga spelare, resultat och placeringar framgår av bifogad pdf och bild.

Henryk Kalita har verkligen satsat hårt hela säsongen med både intensiv träning och omfattande tävlingsverksamhet och inte minst noggranna förberedelser inför varje tävling. En mycket värdig vinnare av Finalspelet 2011. Henryk spelar i elitklassen nästa år och det ska bli intressant att följa. Se upp!

Under de två år som Finalspelet klass 1 förekommit kan man nu dra några slutsatser som är gemensamma mellan flera olika observatörer, åskådare, spelare och andra intressenter.

• Motivationen hos många spelare har ökat; man satsar hårdare, tränar och tävlar mer.
  • Spelartrycket i Norr är så stor att det har blivit svårt att få träningstider i offentlig miljö.
  • Publiktrycket vid tävlingar har ökat avsevärt i Norr – trots att där (ännu) inte finns spelare i högsta Sverigeeliten. Många i publikskaran spelar själva även om man inte tävlar. Man skulle säkert uppskatta både elittävlingar och ett SM framöver.

Det är spelare i Söder som har myntat uttrycket: Ljuset i Carambolemörkret kommer från Norr. Någon som vill vara med på tåget? Dom går inte så ofta!

Sören på tåget mellan Skåne och Stockholm

Resultatfil finns här!