Nordiska ungdomsmästerskapen i Biljard

10 JUN 2013 10:06
Under helgen den 25-26 maj hölls Nordiska ungdomsmästerskapen i biljard i Köpenhamn. Tävlingen är avsedd för ungdomar upp till 19 år som inte är licensierade tävlingsspelare. Undertecknad, Sven Junghagen, deltog under helgen som SBFs ciceron för ungdomarna som representerade Sverige.
  • Skapad: 10 JUN 2013 10:06

Sverige hade två pojklag med. I klassen P16 deltog Fritidsgården Tajen från Södertälje, representerade av Ted Lindqvist, Tharbel Yonhanoun och Christian Yarar. I klassen P19 deltog Vallhamra Fritidsgård från Göteborg representerade av Simon Lindgren, Neron Bara och Johan Gustavsson. Tyvärr deltog inga svenska lag i de två flickklasserna, vilket är beklagligt. Eftersom Ungdomsmästerskapen med regionala kvalifikationer och nationella finaler är ett bra skyltfönster för sporten mot ungdomar som spelar biljard men ännu inte provat på tävlingsmomentet, är det viktigt att vi fortsättningsvis arbetar för att även flickor deltar för att stimulera återväxt på damsidan. Nog om det, tillbaka till de två lag som faktiskt deltog!

Tävlingen hölls på en nyöppnad hall på Frederiksberg i Köpenhamn: Copenhagen Pool & Snooker House, en fin anläggning med åtta poolbord på bottenvåningen och sex snookerbord på ovanvåningen. De två svenska lagen anlände fredag och utnyttjade möjligheten att känna på borden redan fredag kväll. Turneringen som spelades i round robin-format inleddes lördag morgon, och de svenska lagen var bägge lottade mot Danmark och Finland första dagen. Utifrån ett rent resultatmässigt perspektiv kan vi konstatera att både Finland och Danmark var ett nummer för stort i båda pojkklasserna. De två norska pojklagen råkade ut för samma öde, vilket ledde till att vi fick se fram emot två direkta finaler mellan Finland och Danmark, samt två placeringsmatcher mellan Sverige och Norge i de båda pojkklasserna under söndagen.

Vi rundade av lördagen med att spelare och ledare bjöds på middag. Inför tävlingen hade jag hoppats på att vi skulle kunna prata om vunna matcher, och hur vi skulle lägga upp söndagen för att nå topplaceringar. Med dagens resultat i bagaget var jag rädd att samtalen bara skulle handla om misstag och att stämningen skulle vara tryckt. Lyckligtvis hade jag fel. Istället fick jag höra om hur de försökte lära sig av misstagen, hur de uttryckte beundran inför vissa motståndares fina spel, och hur de skulle gå till söndagens uppgift med ödmjukhet och respekt för att i alla fall ta hem två tredjeplatser. Dessutom hörde jag inga förebrående kommentarer om att någon lagmedlem inte hade hållit måttet, utan de fokuserade själva på att lyfta fram det positiva med dagens spel och peppade varandra inför söndagen. Det lyser säkert igenom att jag är rätt imponerad över killarnas mognad.

På söndag väntade så Norge i båda klasserna. Dessa två matcher var betydligt mycket jämnare och mer spännande än lördagens matcher. Det hela slutade med en vinst, för Vallhamra i P19 och en förlust för Tajen i P6. Båda lagen fick dock en bronspeng med sig hem eftersom man inte gör skillnad mellan tredje och fjärde plats.

Jag vill också dela med mig av några personliga reflektioner som jag tog med mig från helgen. Den fantastiska stämningen under de två tävlingsdagarna, utanför matchspelet så sparrades på tvärs av landsgränser och åldersgrupper, pojkar mot flickor. Jag tog mig själv friheten att spela med flera av ungdomarna, bland annat en dansk kille på nio år som mycket allvarligt förklarade för mig att han tyckte jag var duktig! Det tar jag med mig!

Jag kan också konstatera att i vissa situationer förhöll sig ungdomarna betydligt mer samlat och sansat än sina ledare. De svenska ledarna skötte det hela på ett väldigt avslappnat sätt och lät pojkarna hantera situationer som uppstod, så jag lyfter på hatten för dem med. Ungdomarna är ju inne i en formativ period av sina liv och det var härligt att se hur de växte med uppgiften och hur väl ledarna förvaltade sina roller som förebilder.

Efter en trevlig biljardhelg var det så dags att ta adjö med glada miner. Alla sex pojkarna var tacksamma för att de fått möjligheten att delta i Nordiska och för stödet de fått från SBF under förberedelser och under helgen. De uttryckte tydligt att de lärt sig otroligt mycket biljard bara under slutspelshelgen och de är taggade att ta sitt spel till en ny nivå.

Skribent: Sven Ljunghagen