Hoppa till sidans innehåll

SBF önskar er alla en god jul och ett gott nytt år

21 DEC 2010 13:53
2010 närmar sig sitt slut och ännu ett biljardår skall läggas till handlingarna. Året som gått har bjudit på många sportsliga höjdpunkter, förbundets nya webbplatser har startats upp, Swedish Pool Tour har utvecklats, en stabil ekonomi med god likviditet har arbetats fram inom förbundet etc.
  • Uppdaterad: 21 DEC 2010 17:57

En av mina personliga sportsliga godbitar som jag minns från detta år är Lag-VM i Pool som gick av stapeln i Tyskland i början av året. De svenska laget bar nästan en bragdstämpel genom turneringen. Segern över England i gruppspelet visar att Svensk laganda och svensk biljard hävdar sig i den absoluta toppen. England som sedermera stod som världsmästare i lag några dagar senare. ”Vi” fick nöja oss med en 9:e plats. Just då i stridens hetta kändes det tungt, men med distans till tävlingen så är en 9:e plats mer än godkänt. En härlig vecka med mycket spänning bjöds det på.

Marcus Chamat visar även han att han är att räkna med framöver. I en konkurens som bara blir hårdare och bredare för varje år som går i Europa är Marcus ett aktat namn bland konkurrenterna. Silvret på EM i 8-ball under slutet på mars i Zagreb är en fantastisk prestation. Avslutningen på året med en 9:e plats på ET i Spanien och andraplatsen i CEP 8-ball lovar gott inför starten på 2011. Marcus Chamat är en av de bästa ambassadörerna för svensk biljardsport vi någonsin haft, inte bara som framgångsrik idrottsman utan även med sin personlighet.

Under sensommaren fick jag själv förmånen att vikariera för Kim Hartman som lagledare under U21-VM i Letterkenny, Irland. I en by mindre än min hemstad Norrtälje fanns här  inte en utan två snookerklubbar. Att personligen få uppleva den kultur snooker är var en lärorik upplevelse. Ett härligt gäng med Bairaq, Sulan och Benny gjorde detta till en fantastisk erfarenhet. Se deras glöd för idrotten, slå en tunnel på Sulan när vi spela boll för att fördriva lite tid, Bennys vilja etc. Tack grabbar för en härlig sommarvecka.

Förbundet har sedan det senaste årsmötet främst fokuserat på att skapa en stabil ekonomi vilket inneburit minskade fasta kostnader, ökad kontroll på utgifter. Allt för att säkerställa förbundets framtid, uppfylla RF:s krav på eget kapital samt bygga en buffert för framtida satsningar för biljardsporten. Dessa mål har den sittande styrelsen uppfyllt och förståelsen för ekonomisk styrning har ökat. Ett stort tack till alla som ställt upp och jobbat för detta.

Förbundets nya hemsida publicerades under sensommaren. SBF liksom många av medlemsföreningarna är nu en del av IdrottOnline. Vi hoppas att ni snabbare och lättare hittar den information ni söker nu. Den nya sidan är biljardsportens fönster mot biljardsverige, intresserad allmänhet, media och sponsorer. Sidan har idag per månad ca 35 000 sidvisningar. Detta visar att det finns ett stort intresse för biljard!

Måste även rikta ett stort tack till Niklas Bergendorff. En person som verkligen brinner för biljard. Han skänker oss många stunder av glädje med sin blogg. Niklas är en gudabenådad biljardspelare, minne som en hårddisk och en talang för att berätta som är fängslande. Hela biljardsverige önskar dig en god jul och hoppas att din livssituation en gång i framtiden skall göra det möjligt för dig att återvända till biljardscenen som spelare.  

Det som förundrat mig mest sen jag blev vald till ordförande för SBF är den brist på historik som finns bevarad genom åren för svensk biljardsport. BiljardOnline.se kände jag tidigt var ett måste för svensk biljard. Att vi tillsammans bygger en historik som finns bevarad för framtiden, ett enhetligt sätt att följa alla tävlingar på, spelarprofiler, standard för spelschemor, anmälningsförfarande och mycket mera. Siten är fortfarande i sin linda men funktionaliteten för att köra tävlingar i systemet finns där och har fungerat stabilt. Det ligger många timmars arbete framöver för att bygga ett bättre utseende på hemsidan, mer funktioner såsom streaming, betallösningar för anmälan till tävlingar etc. Men vi anser att detta är en av det viktigaste projekten inte bara för er spelare, utan också för övriga som är intresserade av våra tävlingar. En ökad möjlighet för framtida sponsorer att synas, media kan hitta resultat och mycket mera. Men det är klart att vissa matcher man spelat önskar man kanske inte att de skall sparas under ens spelarprofil för all framtid…

Swedish Pool Tour ett lyckat koncept? Det känns som ett viktigt och stort steg framåt för svensk biljard inte minst. Förhoppningen är att detta kan utvecklas ännu mer, skapa ett ännu större värde för er spelare både sportsligt och ekonomiskt. Själv längtar jag redan till nästa tävling. Inte bara för att spela själv, vilket jag kanske skulle låta bli egentligen. Betala 600 kr för att åka på stryk…men för att citera en av de bästa spelarna ”Biljard som är så roligt”, ja de är fantastiskt kul med biljard!
För egen del är dessa tourtävlingar en källa till energi som gör att man får ork till att fortsätta jobba ideellt för biljardens framtid. Se och höra vilken kärlek ni spelare har för sporten, höra vad ni spelare tycker och tänker. Både positiv och negativ kritik får man ta del av när man träffar er, vilket är oerhört viktigt då vi skall göra förändringar för att utveckla biljardsporten. Utan er input blir det inga bra beslut. Allt kan inte passa alla hela tiden, men sammantaget skall allt som görs vara för att förbättra svensk biljardsport i sin helhet.

2011 står inför dörren…allt arbete som lagts ner tills nu av den sittande styrelsen har nu skapat förutsättningar för en spännande framtid. SBF är dock beroende av fler ideella krafter, främst inom ungdomsverksamhet och marknadsföring. Känner ni er träffade så var inte blyga att höra av er.

Hoppas att se en del av er på årsmötet den 22 januari.

Ett stort tack till er som engagerat er i Svensk Biljard, till syrelsen och till kommiteérna.

God jul & Gott nytt år
Kurt Roos
Ordförande

Skribent: Kurt Roos

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...