Svenskt Guld och Brons vid NM i Snooker!

21 MAR 2016 06:15
Vi hade lovat att ” göra skillnad” och så blev det på flera sätt. Det väckte mycket uppmärksamhet att de fem yngsta spelarna i turneringen var lika med svenska landslaget och det var en välkommen skillnad när medelåldern för övriga nationer säkert låg en bit över trettio strecket.
  • Skapad: 21 MAR 2016 06:15

Alla nationer slöt upp mangrant, åtta grupper om fem spelare gjorde upp om åttondelsplatserna. Norges starkaste spelare var åttafaldige Norske mästaren Christopher Watts, Danmark hade titelförsvararen i Rune Kampe och Finlands Jyri Virtanen har många internationella meriter i sin karriär. Islands på pappret starkaste spelare var legenden ”Big Joe” Johannesson.

DSC00930

Mot det ärrade gardet ställde vi upp fyra tonåringar samt Simon Lindblom nyss fyllda tjugoett.

De övriga tre svenskarna var Nils Böhling som otränad reserv för Jim Johansson, Rickard Lundin och Chi Vong som ”freeriders” från Malmö.

Gruppspel skapar alltid drama, ett onödigt tappat frame betyder ofta missat slutspel eller en helt annorlunda seedning i slutspelet.

Arpat Pulat kom sist i sin grupp med två vinster och minus ett i kvot, alla slog alla och hade Arpat inte schabblat och förlöpt när motståndaren behövde snooker på rosa så hade alla fem hamnat helt lika på noll i framekvot! Undrar hur dom hade löst det?

Benjamin McCabe var taggad från första boll och var ytterst nära 3-0 mot Jyri Virtanen med överlägsen gruppseger som följd. Nu blev det 2-3 och vidare som grupptvåa, precis som Belan Sharif och Simon Lindblom. Morgan Högren är fortfarande i ”se och lära” stadiet men växer för varje tillfälle.

Fredagen inleddes med åttondelar,  Simon vann 4-1 över Sigurdur Kristjansen och Benjamin med säkra 4-2 mot Norges Audun Heimsjö.

Belan Sharif föll 2-4 mot Olli-Pekka Virho, ingen fattar hur det gick till, Belan var klart bättre och rullade bl.a. i en snygg 87 serie, men snooker är snooker och det är många runda bollar som kan spöka till det. Synd, formen fanns och det var en klar finalchans.

Inför kvartarna hade vi listat ut att Simon och Benjamin, som var på övre halvan  skulle vid vinst få mötas i semifinal.

På nedre halvan var det bäddat för semi mellan Jyri Virtanen och Rune Kampe.

” Big Joe” var utslagen men farlige och attackvillige Christopher Watts var kvar och skulle möta Simon. Det blev en holmgång från första stund, Simon fick försvara sig och kontraslå i ett frenetiskt tempo, när det blev för svettigt och nervigt var det bra att vända blicken mot Benjamins bord, där var på ett lugnt men bestämt sätt full kontroll, Annti Tolvanen leddes runt som om det var en promenad i parken.

Simon kontrar in 3-3 samtidigt som Benjamin leder med 3-1 och domaren har tillåtit oregementsenliga femton minuters paus till den nu groggy Tolvanen.

Simons öde är beseglat när Watts får brun över guls hålkant och redan leder med tjugo poäng, men bollen är rund, brun går i och vit hakar på! Simon i semi och strax därpå även Benjamin.

Benjamin vinner 4-3 efter spel där Simon kanske tröttnat lite men ändå levde på ett knappt psykologiskt övertag. Skiljeframet var dock inget snack, Benjamin var säker när chansen kom.

För undertecknad var finalen stor på flera sätt. Benjamin, som var jättetalang redan som trettonåring har mognat till en smart matchspelare med bra defensiv och ett mycket giftigt attack spel när  bitarna är på plats.

Rune Kampe avfärdades med 4-1, man trodde inte det var sant och efter att ha suttit och kollat på förlustmatcher hela vägen sedan 1984 fick man nu njuta av en final med en  nittonårig svensk som segrare!

Stort var också alla gratulationer från ledare och spelare, till Benjamin och till hela svenska snookertruppen.

Härliga dagar i Köpenhamn!

Skribent: Kim Hartman