Tänkvärd upplevelse

17 SEP 2010 16:56
Jag har haft en lite märklig och tänkvärd upplevelse. Jag brukar ju ganska ofta besöka våra fritidsgårdar och skolor för, dels renovering av biljardbord men även för att ha kurser och uppvisningar av olika slag. I går var jag på en fritidsgård i Lund. Jag var där i tre timmar och hade både instruktion, uppvisning med lite roliga trickstötar samt utmaning. Jag spelade väl med ett 25-tal olika ungdomar under kvällen och slogs då av hur duktiga många av dessa ungdomar var.
  • Skapad: 17 SEP 2010 16:56

När jag frågade om de inte ville börja spela på riktigt så sa de att de hade försökt på den lokala biljarden men att ”där var det ingen som ville ta hand om dem”. Först blev jag arg på den lokala biljarden, men sedan började jag tänka. Saker och ting ser ju inte ut som det gjorde när jag var ung (låter som om jag var lastgammal) Jag började för 31år sedan och då fanns ju inte samma konkurens med andra intressanta saker som drar i ungdomarna av i dag. Jag trodde aldrig att jag skulle använda uttrycket ”på min tid”. Men jag måste säga att på min tid hade vi bättre förutsättningar att få ungdomarna intresserade och framförallt aktiverade inom biljardsporten. Jag tror att idag så skall vi ha tur om ”rätt person” från klubben råkar vara där när dessa intresserade ungdomar stegar in på hallen för att prova på detta underbara spel som vi kallar biljard. Jag vet att det gäller på min klubb, likaväl som i Lund eller någon annan av de få städer som i dag kan stoltsera med att ha en biljardförening.

Jag hade lovat en skola i Ängelholm att komma dit och ha undervisning i biljard. Det var bestämt med skolan att jag under fyra timmar skulle ha hand om fyra klasser. Inga problem tänkte jag, förberedde mig med papper och prylar, tänkte att det här blir ju lugnt med så gott om tid...när jag kommer dit så inser jag att någon form av kommunikationsproblem har uppstått. Jag skall ha 8.a klasser under 4:a timmar – hjälp!

Total kompromiss, jag försökte klämma in biljardhistorik, teknik, regler, trickstötar och samtidigt ge utrymme för frågor. Jag hade ca 220 elever från årskurs 6 -9 på 4:a timmar, mot alla odds så var detta mina roligaste timmar på väldigt länge. Intresset var jättestort från både killar och tjejer, slutfrågan från ungdomarna var nästan alltid – var kan vi börja spela? Finns det någon klubb i närheten? Hur kan man börja tävla? Det hemska var att jag hade ingenting att ge dem. Först så berättar jag om biljard, hur kul det är, vad mycket det finns att lära, att det är en sport för alla, efter det så måste jag tala om för dem att, tyvärr det finns ingen klubb i närheten – jag är ledsen. Då kände jag mig riktigt låg. Det är som att visa en rolig karusell för ett barn och sen tala om att du aldrig kommer att få åka i den.

Efter att på en fritidsgård och en skola ha träffat ungefär 250 ungdomar och sett vilket otroligt intresse det finns för våran sport och sett hur gärna dessa ungdomar vill börja spela så börjar man fundera. Av dessa 250 ungdomar så skulle minst 100 gå med i en förening om det fanns någon. Ungefär 15-20 av dessa visade verkligen talang och skulle efter några år mycket väl kunna hålla elitnivå i svensk biljard.

Det finns i dag i sverige 1771 skolor som har årskurs 7-9 med totalt 320 930 elever. Av dessa skolor har ungefär 30% biljardbord. Det innebär att ungefär 530 skolor med totalt 96 000 elever regelbundet kommer i kontakt med biljard. Om vi förutsätter att ungefär 15% av dessa elever spelar biljard regelbundet så har vi ungefär 14 400 möjliga biljardspelare bara på högstadiet i sverige. Samtidigt så har vi i Sverige ca 1600 fritidsgårdar varav 92% har biljardbord. Det betyder att förutom skolornas 530 biljardbord så har fritidsgårdarna ytterligare 1500 bord. Nu är det ju till stor del samma ungdomar som spelar på grundskolan som också spelar på fritidsgården, men här kommer även gymnasieungdomar och mellanstadie elever in i bilden. Det betyder att mellan 25-30 000 ungdomar regelbundet spelar biljard i Sverige. När man då tittar i våra rankinglistor och medlemsregister så förstår man att någonting är allvarligt fel! Vi har lyckats fånga upp ca 0,1% av alla tillgängliga ungdomar.

Det står med all pinsam tydlighet klart att det vi saknar på föreningsfronten är främst kvantitet, men till stor del även kvalitet. För att komma vidare skulle vi behöva 400 nya föreningar och minst 1000 ungdomsledare, vilket är en utopi och vacker tanke. Men skulle vi kunna uppnå 10% av den utopin så skulle vi kanske kunna nå 10% av dessa ungdomar, vilket skulle innebära 3000 nya biljardspelare på juniorsidan och en enorm ökning i äldre spelare och som bonus – en stolthet över att vara ledare inom biljardsporten.

Skribent: Tom Eksell