Trevallare ett turspel?

04 MAR 2012 08:36
Jag har spelat trevallare i 40 år och under senare år studerat ett stort antal matcher i Världseliten. Av vad jag upplevt och sett under denna tid har jag förvånats av hur stort moment av tur även kallat flyt som utmärker spelet. Nu är det säkert många som läser detta som inte kommer att hålla med om detta, men jag vidhåller och ska förklara varför så mycket tur är involverat i ett så avancerat skicklighetsspel som trevallare.
  • Skapad: 04 MAR 2012 08:36

Det tar mellan 3-5 år för en nybörjare att bli relativt duktig i trevallare, dvs hålla ett genomsnitt på  0,6. För att sedan öka på detta snitt till t.ex 0,7 eller 0,8 så krävs både talang och många tusentals timmar av träning. Detta sagt för att förstå svårighetsgraden i detta fantastiska spel. Att då hosta ur sig att det finns ett stort moment av tur i detta spel är väl ungefär som att svära i kyrkan. Ändå så vill jag påstå att så är fallet, och jag ska förklara varför.
En turstöt i trevallare är en stöt som inte går den väg man har tänkt sig. Den kan t.ex  gå 4 vallar i stället för 3, och det kan bli en sk knack som helt ändrar den tänkta bollbanan men som ändå ger poäng osv. Det finns ytterligare ett flertal andra varianter som kan betraktas som rena turstötar.  Att få en sådan turstöt ger ju spelaren  möjlighet att göra ytterligare poäng, vilket inte är ovanligt, snarare tvärtom. Om spelaren gör ytterligare 4 poäng, så att han får 5 poäng,  så kan ju detta vara helt matchavgörande i en jämn match. Det här är turmoment som är uppenbara för de som utövar sporten. Det finns dock andra turmoment som kanske inte betraktas som tur men som definitivt enligt min mening är det, och som ofta har ännu större påverkan av utgången i en match mellan 2 jämna spelare, och det är positionerna som man får i ett matchparti. Positionerna är oerhört viktiga i trevallare, och det är naturligtvis därför som motspelarna efter förmåga försöker lämna en så dålig position som möjligt när man har missat att göra poäng. Det förekommer naturligtvis i alla spel och kallas för defensivt spel, eller om man föredrar taktiskt spel.  När motspelaren har gjort sitt och det är din tur att stöta, så får man räkna med att positionen man får ofta är dålig. Variationen kan dock vara enormt stor , från ett bra läge till ett nästan omöjligt läge/position, och här finns också  ett mycket stort moment av tur/otur/slump.
Även när du har gjort en korrekt trevallare så är det mycket viktigt att du får en bra position så att du har en bra chans att göra ytterligare en poäng osv. Även här har turmomentet stor betydelse. En bra spelare har naturligtvis en viss förmåga att skapa sig ett bra efterläge, men de flesta spelare kan säkert intyga att ibland så rullar inte bollarna ens väg. Du kan spela bra i en match men ändå göra ett dåligt resultat, och du kan spela dåligt och få ett bra resultat, allt beroende på hur  många bra positioner du får i matchen. Självklart så är turmomentet större hos en sämre spelare, men även Världseliten kan vittna om hur viktigt det är att ha tur/flyt i en match.

Det får nog betraktas som provokativt att påstå att turmomenten är större i trevallare än i andra biljardspel, men jag dristar mig ändå till att göra det, eftersom det är min bestämda uppfatttning.

Sen vill jag avslutningsvis säga att trevallare trots alla turmoment är ett av Världens absolut förnämsta och mest intressanta bollspel.

Skribent: Hans C Nielsen