Hoppa till sidans innehåll

David Pennör avslutar säsongen med seger

23 DEC 2017 12:02
Säsongens sista Elit Carambole spelades på Söderbiljarden i Stockholm och samlade 27 deltagare, nytt rekord! David Pennör slog Henryk Kalita i finalen för 6:e gången i år och är ohotad etta på rankingen.
  • Skapad: 23 DEC 2017 12:02

Med ett rekordstort antal deltagare i årets sista Elittävling i 3-vallars carambole lyckades David Pennör vinna hela tävlingen genom att än en gång slå antagonisten Henryk Kalita i finalen. Det är sjätte gången i år och innebär därmed 6 Elitsegrar av 8 möjliga - en helt suverän säsong. Finalen slutade 40-26 på 26 stötar i Davids favör och ovationer och jubel från både publik och spelare hördes. "Känns så fantastiskt skönt att vinna igen! Att förlora de senaste 2 tävlingarna i finalen mot klubbkompisarna Nalle Olsson och Björn Lohmander var inte så roligt", säger David. "Att slå Henryk för sjätte gången är ju inte heller helt fel!" 

Under tävlingen såg vi en del utropstecken och stenhårda matcher. Utropstecknet är främst Victor Kalita som nådde sin första kvartsfinal i Elit där pappa Henryk dock blev alldeles för svår. Victor blir bokstavligen bättre och bättre för varje tävling och är ett klart framtidslöfte inom carambolen. Stefan Hillvin spelade enormt bra i denna tävling, en semifinal samt tävlingens högsta serie på 9 är inte dåligt! Fyra man hade över 1 i totalsnitt (David Pennör 1.213, Björn Lohmander 1.124, Bo Gustavsson 1.037 och Henryk Kalita 1.023).

När det gäller jämna och hårda matcher var både Tai Trans match i åttondelen mot Bo Bäckman och Björn Lohmanders match i semifinalen mot Henryk oerhört spännande att skåda. Bägge matcherna slutade oavgjort och shootout krävdes för att kora en vinnare. Bo Bäckman som låg under stort mot Tai med 7-20 lyckades mirakulöst få till en shootout. Tai var lite skärrad men tog sig samman och vann efter den andra shootouten. Starkt kämpat av Bäckman som flög med flaggan i topp! Björns match mot Henryk var mycket väl- och svårspelad där bägge spelade ut hela sitt register i "packning" - dvs ge motståndaren svåra ingångslägen. Matchen stod och vägde hela vägen och en shootout var nästan intill oundvikligt. Vilket det blev! Där vann Henryk med 2-1 och finalen mot David var i hamn.

Björn Lohmander har spelat väldigt bra senaste tiden och hade förtjänat att gå till final. "Det var tur att jag åkte ut... annars hade jag inte hunnit med tåget hem!" sade Björn efter förlusten med stor sarkasm i rösten och ler. "Nä... skämt åsido var det skönt att mitt spel funkade väldigt bra. Under de senaste veckorna har formen inte varit på topp men nu börjar det att lossna. Klart jag vill möta David i finalen igen men den här gången vann den bästa spelaren", berättar Björn vidare och grattar Henryk för en bra kamp.

Trots många deltagare, hela 27 man, kunde tyvärr varken Nalle Olsson, Lars Ringby eller Michael Nilsson vara med. Hela tävlingen sköttes exemplariskt och mycket omtänksamt gentemot spelarna och publiken, med mycket god och trevlig stämning  trots tajta och långa speldagar. Ett jättestort tack och hatten av till arrangören SCC och tävlingsledarna Lars Kjerrgren och Viktor Kalita för en väl genomförd tävling.

I slutrankingen inför 2018 är David Pennör ohotad etta på 6000p (full pott efter 8 rankingtävlingar där de 2 sämsta räknas bort). Tvåa är Henryk Kalita på 4800 och Nalle Olsson trea på 4500. Ny på fjärde plats är Manuel Orrellana, 3600p. Nästa Elittävling går i Malmö den 20-21 januari och de som är Elitspelare är förutom de 4 nämnda ovan är Tai Tran 3500, Bo Bäckman 3300, Lars Ringby 3200, Björn Lohmander 3200, Giglio Alvarado 3200 och Peter Lohmander 3150.  

Skribent: David Pennör
Epost: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...