Hoppa till sidans innehåll

En julklapp i privatlektioner ledde till vinst på USM

21 AUG 2020 09:41
För två helger sen avgjordes USM på Biljardpalatset i Stockholm. En av spelarna var tolvåriga Linnea Hjalmarström från Stockholms BS. Förra året blev det en andraplats efter My Ngyuen och i år knep hon förstaplatsen i klassen flickor upp till 18 år.
  • Uppdaterad: 21 AUG 2020 09:41

Vi träffade Linnea för att prata lite om hur hon tycker att tävlingen gick, varför hon spelar biljard och vem hennes stora förebild är. 

- Jag är väldigt nöjd med helgen och överraskade mig själv eftersom jag lyckades komma in i en bubbla och fokusera hela vägen, säger Linnea glatt. Hon tycker att det är väldigt roligt att tävla och se alla så fokuserade. Att se andra duktiga spelare på en tävling utvecklar även hennes eget spel, berättar hon.

Hur allt började

Biljardintresset började växa hos Linnea på fritidsklubben i mellanstadiet. Där fanns en kunnig fritidsledare som hjälpte henne att börja utveckla sitt spel. Även om fotbollen tog mycket tid såg Linneas föräldrar hennes intresse för biljarden. Därför fick hon privatlektioner i julklapp 2018 med Marika på JoLo i Stockholm. Därefter har det blivit kontinuerlig och avancerad träning både på Biljardplatset (SBS) med bl a Daniel och på Söderhallen med Jessica och Pålle. Linnea berättar att hon har Daniel att tacka för hennes intresse för tävling inom biljard då han var den som först frågade om hon ville tävla ett DM.

Linnea Biljard

Varför biljard?

- Det jag älskar med biljard är att det hela tiden finns så mycket att lära sig. Det finns heller inget som säger att en kille är bättre än en tjej på biljard, alla har lika stor chans att vara bra.

Då det inte finns en instruktionsbok för hur du spelar biljard berättar Linnea att det ibland kan vara svårt att veta vad nästa steg i utvecklingen är. Det finns ju miljontals sätt att spela en stöt på, så det gäller att ha fantasi och se olika lösningar.

Vill du börja spela?

Till dig som är nybörjare på biljard tipsar Linnea om att slappna av i handleden och ha 90 graders vinkel i bakarmen för att få en mjukare träff på bollen. Hon vill även lyfta vikten av att våga testa olika stötar och våga fråga personer om tips.

 Vilket råd vill du ge till tjejer som vill börja spela biljard?

- Fråga folk om de vill spela och träna mycket på matchspel! Kom även ihåg att ha kul när du spelar, då blir det en bra mix.

Ett härligt minne

Vi avslutar vårt samtal med att Linnea berättar om ett härligt minne från biljarden.

- När jag skulle spela USM förra året går jag in i hallen och ser en del tjejer när jag ser mig runt. Först känner jag inte igen någon men sen ser jag My, min stora idol! Jag som kollat så många gånger på hennes matcher på YouTube kan inte förstå att hon skulle vara med och spela här! Jag mötte min förebild i finalen, det var helt overkligt. Det var ett fantastiskt minne och jag kommer ihåg att My var snäll och peppande.

Skribent: Jessica Pettersson
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...