Karlsson och Azar i topp i helgens SM 43+ i Stockholm

26 FEB 2020 16:07
Biljardären i Stockholm stod som värd för helgens SM-tävlingar i klassen 43+, i disciplinerna 14-1 och 9-ball. Senharip Azar från Stockholms BS och Kent Karlsson från Karlskoga BK fick med sig varsitt guld hem.
  • Skapad: 26 FEB 2020 16:07

Fler bilder från helgen hittar ni i vårt bildgalleri

14-1 som spelades på lördagen drog aningen färre deltagare, 28 spelare mot söndagens 39 i 9-ball. Med så många gamla rävar i startfältet var distans 75 inget problem och tävlingen rullade på utan större förseningar. På grund av en olycklig kalenderkrock med Eurotouren fanns endast en dam med i startfältet, Ulrika Andersson från Familjens BF, men hon tog sig å andra sidan ända till kvartsfinal efter fint spel, innan det tog stopp mot Mats Elfroos i en tuff match som slutade 75-67 till Mats.

Ganska jämna matcher blev det även i de andra kvartsfinalerna, utom för Niclas Bergendorff som vann relativt lätt med 75-11 över Dan Andersson. Semifinalerna såg därmed ut på detta sätt:

Senharip ”Sanne” Azar – Mats Elfroos

Niclas Bergendorff – Kent Karlsson

Både Sanne och Niclas hade sett riktigt heta ut under dagen. Sanne slog på sin väg till semi Fredrik Bolander 75-51, David Larsson 75-46 och sedan Bolander igen i kvartsfinal, 75-66. Niclas i sin tur besegrade Magnus Vesterlund 75-33, Håkan Larsson 75-21, Peter Åkesson 75-32 och sedan Dan Andersson i kvarten. Men när det var dags för semifinaler kroknade Niclas lite efter en lång dag och räckte inte riktigt till mot alltid starke Kent ”Kenna” Karlsson, utan det blev förlust och bronsmedalj efter resultatet 47-75. Kennas segersvit under dagen omfattade även Glenn Andersson 75-46, Fredrik Löfqvist 75-17 samt Glenn igen i kvarten 75-57.

Mats Elfroos hade också stabilt spel och en rad skalper i bältet när det var dags för semifinal mot Sanne. Han slog Ulrika Andersson 75-46, Peter Åkesson i en rysare 75-72, Michael Lawn 75-48 och därefter 75-67 mot Ullis i en tät kvartsfinal. I semin däremot gjorde Sanne processen kort och vann 75-13.

Finalen mellan Sanne och Kenna gick dock Kennas väg, då även Sanne visade trötthetstecken och inte riktigt orkade ända in i mål, trots tappra försök att komma in i spelet. Matchen slutade 75-46 till Kenna och Karlskoga BK fick därmed en guldmedaljör i 14-1 – stort grattis!

Resultat SM 43+ 14-1 2019/20:

1. Kent Karlsson, Karlskoga BK

2. Senharip Azar, Stockholms BS

3. Mats Elfroos, BK Stöten

3. Niclas Bergendorff, Stockholms BS

Semifinalisterna i 14-1, fr v: Niclas Bergendorff, Kent Karlsson, Sanne Azar, Mats Elfroos

Söndagens 9-ball innehöll fler deltagare och det blev därmed också en längre tävlingsdag, där finalen slutade strax efter 22.30 på kvällen. Även här återfanns Azar och Bergendorff högt upp i resultatlistan, medan Karlsson och Elfroos hamnade utanför slutspelet. Istället var det andra namn som tog deras platser.

David Larsson lyckades inte riktigt i 14-1 under lördagen men tog igen det rejält under 9-ballen. En tuff match mot Johan Maioli som slutade med seger 7-6 följdes sedan av 7-0 mot Håkan Larsson och 7-2 mot Johan Svanberg. I kvartsfinalen slog David Dan Andersson med 7-1 vilket gjorde honom klar för semifinal. Fredrik Bolanders väg till semi gick å andra sidan via förlust i första omgången mot Sten Järledal 6-7, men därefter seger 7-3 mot Kai Kraft, 7-2 mot Ulf Lagerqvist, 7-2 mot Conny Frodig samt 7-4 mot Patrik Enbom i kvarten.

Semifinalerna i 9-ball:

Sanne Azar – Fredrik Bolander 7-4

David Larsson – Niclas Bergendorff 6-7

Sanne spelade riktigt bra hela dagen, med sviten 7-3 mot Peter Åkesson, 7-1 mot Glenn Andersson, 7-2 mot Sten Järledal samt 7-3 mot Fredrik Löfqvist som tog honom till semifinal. Spelet höll i sig även i semifinalen, och även om Fredrik försökte sätta hårt mot hårt räckte det inte till mot Sanne utan han fick nöja sig med en bronspeng denna gång.

Matchen mellan David och Niclas såg till en början ut att gå riktigt fort, då David i sin sedvanliga raska stil rensade av lägg efter lägg för att gå upp till ledning 5-2. Men Bergendorff är seg och kan aldrig räknas ut - plötsligt stod det 5-4 på tavlan, och därefter var det jämnt upp till 6-6. I sista lägget fick Niclas chansen och då var det inget snack om saken – avrens och seger med 7-6.

Finalen stod därför mellan Bergendorff och Azar, två spelare av högsta klass och därtill med vinnarskallar av rang. Det blev en jämn match, där båda spelarna hade sina toppar och dalar efter ännu en lång tävlingsdag med mycket spänning. Sanne var den som i slutänden var lite piggare, lite vassare, och som till slut satte matchbollen för seger 7-5 och ännu en guldmedalj i SM. Stort grattis!

Resultat SM 43+ 9-ball 2019/20:

1. Senharip Azar, Stockholms BS

2. Niclas Bergendorff, Stockholms BS

3. David Larsson, Familjens BF

3. Fredrik Bolander, Stockholms BS

Niclas Bergendorff (silver och Sanne Azar (guld), finalisterna i söndagens 9-ball

Skribent: Poolkommittén