Hoppa till sidans innehåll

Mats Eriksson tar dubbeln!

01 JUN 2017 14:28
Ett par veckor innan öppna SM vann Mats ”Gubb-SM”, numera omdöpt till Masters. I söndags blev han Svensk mästare för andra gången. Det ger Mats en smått otrolig vinstsvit på 12 raka vinster (!) över de två SM-tävlingarna.
  • Uppdaterad: 01 JUN 2017 14:36

Kevin Zarekani, 10 SM titlar, Jim Johansson, 1 titel, Andy Nettelton, regerande Masters-mästare, Belan Sharif, flerfaldig juniormästare, samt Suleman Salam, en av få svenskar med en internationell titel, är några av de spelare Mats besegrade på väg mot sin dubbel. Stort grattis Mats!

SM 2017 i snooker samlade 50 personer, 24 var direktkvalificerade till dubbelcupen på fredagen, vilket lämnade 26 spelare att kvala om 8 platser på torsdagen. De delades upp i 6 grupper där segrarna gick vidare och de bästa tvåorna fick spela ytterligare en match om de återstående två platserna.

 

SM-kval

Problemet med att bara ha en hall som lämpar sig för tävlingsspel är att många spelstarka spelare dyker upp till ett SM-kval utan att ha några rankingpoäng. Lottningen kan då ibland ställa till det, eller kommer att ställa till det - tänk er det värsta och det kommer förmodligen att inträffa. Nu fick vi en grupp med de två bästa från Göteborg, bland annat tiofaldige Svenske mästaren Kevin Zarekani, samt Saad Aziz, som tidigare nått kvartsfinal i SM.

Efter gruppspelet hade vi 6 segrare:

Kevin Zarekani

Chi Voong

Richard Lundin

Nikos Dimitrakas

Kevin Sundström

Magnus Åleby

Samt 5 tvåor som inte gick att sära på. Det resulterade i ett skiljeframe för de 2 sämsta tvåorna och efter det två utslagsmatcher. De två sista platserna gick till Patrik Hellberg från Göteborg och Kai Parvianen. Kai var sist in i SM-fältet, ungefär vid 23.00 var kvalet färdigspelat och vi hade 8 spelare att lägga till de 24 direktkvalificerade. Stort utropstecken i kvalet är Kevin Sundström som vinner sin grupp i sitt första SM. När SM 2016 gick hade han ännu inte börjat spela snooker - bra jobbat!

 

SM dubbelcup

Fredagens dubbelcup är en maratonhistoria, då 40 matcher bäst av 5 frames ska spelas på 8 bord. SMHI har koll på det och planerar alltid in värmerekord när det är SM-helg i snooker. Tävlingsledningens första beslut var därför att lätta på dresscoden och tillåta spel utan slips eller fluga.

Ett annat återkommande problem är spelare som har otur när de ska till tävlingen. Två högt seedade spelare hade snubblat på skosnöret när de skulle bege sig hemifrån. Sedan fastnat i trafiken, blivit påkörda och rånade och hann inte i tid till matchstart. Det resulterade i två WO-matcher och två oväntade spelare in på förlorarsidan.

Idealet för alla tävlingar är ju att ha starttider, men med 40 matcher på 8 bord är det inte realistiskt. Största problemet när en seedad spelare oväntat går in på förlorarsidan är att en långväga gäst som kämpat hela torsdagen för att ta sig in i huvudtävlingen riskerar att möta 2 högt seedade spelare på raken, något som oftast slutar med snabbt respass ur turneringen. Situationen är inte bra och kommer att ses över av snookerkommittén.

Dubbelcupen var för övrigt full av överraskningar: Daniel Derezinsky som vi inte sett så mycket av under säsongen tar sig till åttondel efter seger 3-1 över Patrik Hellberg från Göteborg. Magnus Vesterlund vinner 3-2 över förre Svenska mästaren Bairaq Al-Urfy efter en otrolig avrensning av de färgade bollarna i skiljeframe. Chi Voong från Malmö vann 3-0 över Henrik Svedstedt som är flerfaldig svensk ”old boys” vinnare.

 

SM Åttondelar

Åttondelarna bjöd på färre överraskningar, med bara ett undantag vann den högst seedade spelaren. Det var Magnus Vesterlund som skrällde igen och besegrade Benjamin McCabe, förra årets Nordiska mästare. Återigen i skiljeframe, 4-3. Omgången bjöd också på turneringens bästa match, den mellan Arpat Pulat och George To. Den slutade 4-3 till Arpat efter väldigt bra spel från båda sidor. I de första 5 framen turades de om att göra höga serier (45+), bland annat en 64:a av Arpat i det andra framet. Efter 5 frames stod det 3-2 till George, där Arpat vann 6:e frame på avgörande svart och sedermera även det rafflande avgörande framet.

 

SM kvartsfinaler

Simon Lindblom – Arpat Pulat, 1-4

Simon Lindblom, som var regerande mästare, fick inte igång sitt spel. Ganska snabbt tog Arpat en ledning med 3-1. Det femte framet blev jämt och man kunde se att Arpat började darra lite på manschetten. Hade Simon vunnit det kunde nog utgången blivit en annan, men det här var inte Simons turnering. Arpat vinner till slut framet och går till semifinal.

Suleman Kukka Salam – Magnus Vesterlund, 3-4

Det var väldigt nära att Magnus höll på att skrälla igen, trots att Suleman gör matchens högsta stöt i skiljeframet (53). Magnus svarade med att rulla i 33 och ställningen var då 53-33 med en röd kvar. Efter en lång taktisk batalj får ”Sulan” till slut läge och vinner framet med siffrorna 73-39.

Mats Eriksson – Jim Johansson, 4-1

Här någonstans började man förstå att Mats skulle bli väldigt svårslagen i årets SM. Han låg under i samtliga frame utom det sista. Ändå vinner han med klara siffror. Jim hade behövt göra högre serier när han hade sina chanser, men fastnade ofta efter 30-40 poäng, något som inte räckte mot Mats den här helgen.

 

Belan Sharif – Morgan Högren, 4-0

Morgans kommentar efter matchen räcker som beskrivning ”Belan spelade som ett proffs”. Belan gjorde två 50+ serier och aldrig något lägre än 30. Matchen var över på mindre än en timme, och då bör tilläggas att Morgan har kapacitet att nå både semi och final. Det var inget blåbär som Belan körde över. Han var den stora favoriten innan SM, och det såg nu allt mer ut som en transportsträcka för Belan fram till SM-bucklan.

 

SM Semifinaler

Suleman Kukka Salam – Arpat Pulat 5-4

En fem timmar lång semifinal, och Arpat tog snabbt ledningen med 3-0. Då såg det ut som en promenadseger för Arpat, men alla framen var jämna och avgjortde först på färgerna. Sulan samlar sig och tar de två nästa framen, även de avgörs först på färgerna. Efter det ändrar matchen karaktär. Suleman vinner klart det 6:e framet med 99-0 och ser ut att ha vänt matchen. Arpat kontrar i nästa frame och vinner det med 96-11 och ser återigen starkast ut. Suleman inleder det 8:e framet med en serie på 70 och ser definitivt ut som en segrare. Men skiljeframe är skiljeframe och går inte att förutspå. Sulan sänker till slut blå boll för vinst 54-35 efter en lång duell på de färgade bollarna, som de sänkte en efter en med mängder av defensivdueller emellan varje sänkning.

Mats Eriksson – Belan Sharif 5-3

En märklig match. Belan börjar som han slutat i kvartsfinalen. Hans första stöt blir en 49:e serie, han följer upp det med en serie på 27 och första frame är över på nolltid. Vem kunde ana då att det skulle bli Belans högsta stöt i semifinalen? Mats vinner andra frame ganska klart efter att Belan blivit snookrad och missat 5 försök på en knepig, men inte omöjlig röd. De följs åt till 3-3, och vid det laget syns det tydligt att Belan är frustrerad. Spelet vill inte komma igång. Mats Erikssons rutin avgör matchen, han spelar inte heller strålande men visar som vanligt ingenting. Han spelar bordet som det ligger och går och sätter sig utan åthävor när han missat. Rutin är en tung valuta i motgång.

 

SM Final

Mats Eriksson – Suleman Kukka Salam, 6-5

18.00 började finalen. Suleman fick en extra kvart på sig efter urladdningen i semifinalen. Finalen skulle ta lika lång tid, drygt 5 timmar. Kvaliten på spelet föll gradvis under finalen, och något annat vore omänskligt att kräva. För er som tvivlar, prova att nästa heta sommardag spela 19 frames mot en jämn motståndare och iaktta sedan kvalitén i det 20:e framet. Mats Eriksson är väldigt stark på slutet och orkar hålla ihop spelet. Ett 3-5 underläge blir till slut en seger med 6-5 och dubbeln är fullbordad.

Grattis igen Mats! Och en stor eloge Suleman för en otrolig kämpainsats!

Skribent: Jonas Fahlanderl
Epost: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...