Hoppa till sidans innehåll

Eskilstuna och Stockholm dominerade Pool-SM i Göteborg

21 JUN 2022 17:25
Helgen 17-19 juni spelades SM för 2021 i grenarna 8-ball, 9-ball och 10-ball på Kville i Göteborg. Dessutom delades det ut priser för några av kategorierna på Biljardgalan 2021.
  • Skapad: 21 JUN 2022 17:25

Linnea1.jpg

Linnea Hjalmarström, Stockholms BS. Foto: SBFSvenska Mästerskap i dagarna tre

Svenska Mästerskapen i pool för säsongen 2021 avgjordes den 17-19 juni på Kville Biljard i Göteborg. Tävlingarna samlade de bästa herr- och damspelarna i landet och spelades i tre discipliner: 8-ball, 9-ball och 10-ball. I startfältet återfanns bland annat europamästarna Senharip Azar och Christian Sparrenlöv Fischer, VM- och EM-medaljören My Nguyen liksom nykorade svenska ungdomsmästarna Linnea Hjalmarström och Walter Laikre.

SM-helgen startade kl 10.00 på fredagsmorgonen med disciplinen 10-ball. På lördagen spelades 8-ball och tävlingarna avslutades på söndagen med 9-ball. Ett antal matcher sändes live med kommentatorer varje dag via Biljard.TV, Svenska Biljardförbundets egen liveplattform.

Lite överraskande var det ingen regerande mästare som lyckades behålla titeln i år, varken på dam- eller herrsidan. I synnerhet på damsidan blev det lite otippade resultat detta år, med två förstagångssegrare i SM-sammanhang. På herrsidan var det istället klar dominans av två välkända spelare.

10-ball2.jpg

Medaljörerna i 10-ball, fr v: Christopher Koba, Ragnar Grönsten, Elvis Miglans, Monika Margeta, Linnea Hjalmarström, Mahmut Mutto, Louise Furberg samt Helena Nyberg Benjamin. Foto: SBF

10-ball

I mästerskapens första gren glänste Christopher Koba från Västerås BS starkast hela dagen i herklassen. Fyra raka segrar i turneringen med siffrorna 8-0, 8-3, 8-3 och 8-0 tog honom till finalen där han mötte hemmaspelaren Mahmut Mutto från Kville BC. Även här dominerade Christopher matchen och gav inte sin motståndare många chanser, utan tog hem SM-guldet med klar marginal, 8-3.

Damernas 10-ball såg veteranerna Louise Furberg, JoLo BC, och Helena Nyberg Benjamin från Stockholms BS göra upp om guldet i en jämn och välspelad final som slutade 6-5 till Helena. En positiv överraskning på bronsplats var Linnea Hjalmarström från Stockholms BS, som även tog guld på Ungdoms-SM för ett par veckor sedan.

 

8-ball SM 2021.jpg

Medaljörerna i 8-ball, fr v: Sanne Azar, Stefan Ericson, Helena Nyberg Benjamin, Christian Sparrenlöv Fischer, Louise Furberg, David Larsson, Agneta Planeskog samt Linnea Hjalmarström. Foto: Alban Richard

8-ball

När det blev dags för 8-ball visade Linnea Hjalmarström med eftertryck att fredagens bronsmedalj inte var en slump. Hon inledde med en övertygande seger 6-1 mot Monika Margeta och därefter vinst även mot Helena Nyberg Benjamin 6-3. I finalen mötte hon Agneta Planeskog, som i första matchen slog Eva Viding Bussell med 6-5 och sedan Louise Furberg med 6-4. Två lite otippade finalister i en match där Linnea dominerade från start till mål. Vinst med 6-1 innebär att hon förutom USM-guld nu också kan lägga ett SM-guld till samlingen.

På herrsidan var det Christian Sparrenlöv Fischer som tog hem guldet efter en riktigt fin turnering, fem raka vinster med stabilt spel hela vägen. Efter en tuff kvartsfinal mot Christopher Koba där Christian vände underläge till vinst 8-7 blev semifinalen mot Stefan Ericson oväntat ensidig, 8-2 till Christian. Finalen mot Sanne Azar blev däremot mycket jämn och spelarna följdes åt hela vägen innan Christian lade in vinstrycket för seger med 8-7.

 

Christian Sparrenlöv Fischer-Erik Gårdelöf SM 9-ball 2021.jpg

Fr v: Christian Sparrenlöv Fischer och Erik Gårdelöf, guld- respektive silvermedaljör i 9-ball. Foto: Mats Frösemo

9-ball

Tävlingens sista dag blev en repris för Christian Sparrenlöv Fischer, som tog sitt tredje SM-guld för säsongen, efter att ha vunnit 8-ball på lördagen och dessutom 14-1 tidigare i år. 9-ballfinalen mot Erik Gårdelöf blev jämn och spännande, och spelarna följdes åt upp till 5-5 och 6-6. Där ryckte Christian ifrån upp till 8-6 och efter en svår första stöt i sista upplägget rensade han sedan av bordet för seger med 9-6. Grattis till trippeln Christian!

I damturneringen såg vi My Nguyen, nyss hemkommen från Predator German Tour där det blev en imponerande femteplats, kliva rätt in och dominera sista dagen på SM. Efter två klara segrar i kvarts- och semifinal blev finalmotståndaren veteranen Louise Furberg, som bjöd upp till kamp. Louise vände underläge 2-4 till ledning 5-4 innan My kom tillbaka till 6-5. I sista upplägget lade sig tvåan perfekt för en skjuts på nian och det var bara för My att rulla i den för vinst 7-5. För My var det första SM-guldet som senior, men vi vågar nog lova att det inte blir det sista.

 

Resultat SM för säsongen 2021

8-ball

Herr

 

Dam

 

1

Christian Sparrenlöv Fischer, BK Stöten

1

Linnea Hjalmarström, Stockholms BS

2

Senharip Azar, Stockholms BS

2

Agneta Planeskog, BK Söder

3

Stefan Ericson, BK Stöten

3

Helena Nyberg Benjamin, Stockholms BS

3

David Larsson, Stockholms BS

3

Louise Furberg, JoLo BC


9-ball
 

Herr

 

Dam

 

1

Christian Sparrenlöv Fischer, BK Stöten

1

My Nguyen, BK Stöten

2

Erik Gårdelöf, Malmö BK

2

Louise Furberg, JoLo BC

3

Ragnar Grönsten, BK Milen

3

Monika Margeta, Stockholms BS

3

David Larsson, Stockholms BS

3

Helena Nyberg Benjamin, Stockholms BS


10-ball

Herr

 

Dam

 

1

Christopher Koba, Västerås BS

1

Helena Nyberg Benjamin, Stockholms BS

2

Mahmut Mutto, Kville BC

2

Louise Furberg, JoLo BC

3

Ragnar Grönsten, BK Milen

3

Linnea Hjalmarström, Stockholms BS

3

Elvis Miglans, Umeå BK

3

Monika Margeta, Stockholms BS

 

Länkar:

Tävlingsresultat: https://cuescore.com/sbf

Repriser av livematcher: www.biljard.tv (konto krävs)Biljardgalan 2021

Biljardgalan3.jpg

Mats Frösemo, Årets Eldsjäl 2021. Foto: Alban Richard


Under lördagens prisutdelning för 10-ball, som avgjordes på fredagen, delades det även ut utmärkelser för Biljardgalan 2021 i kategorierna Årets Förening, Årets Eldsjäl samt Årets Poolare. Prisutdelare var Poolkommitténs ordförande Tony Björkenius.

Kville BC blev Årets Förening, med en motivering som bland annat framhöll att föreningen arbetar aktivt med en egen värdegrund och satsar på både en social gemenskap och möjlighet till utveckling för sina medlemmar. De har också varit aktiva i projektet Biljard för äldre under 2021 och har ett bra samarbete med sin RF/SISU-konsulent.

Mats Frösemo från Kville BC utsågs till Årets Eldsjäl, vilket inte förvånar någon som känner Mats. Han lägger ner oerhört mycket tid på att skapa mervärde för föreningens medlemmar och ställer upp i vått och torrt. Mats är en fin ambassadör för sporten och delar alltid med sig av både leenden och uppmuntrande kommentarer till alla spelare, oavsett nivå eller förutsättningar.

Christian Sparrenlöv Fischer utsågs mycket förtjänstfullt till Årets Poolare. En engagerad, positiv och uppskattad spelare som också är aktiv på många andra sätt inom sporten, inte minst som initiativtagare och administratör för Facebook-forumet Allt om Biljardsverige.

Mats Frösemo Årets Förening 2021.jpg

Kville BC blev Årets Förening 2021. Foto: Alban RIchard   


Christian Sparrenlöv Fischer Årets Poolare 2021.jpg

Christian Sparrenlöv Fischer utsågs till Årets Poolare 2021. Foto: Alban RIchard

Skribent: Poolkommittén
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...