Hoppa till sidans innehåll

Storslam för Gävle och Stockholm i Pool-SM 2019

04 JUL 2019 12:52
Kville BC och Kville Biljardhall i Göteborg stod som värdar när tävlingssäsongen 2018/19 för pool avslutades med SM under sista helgen i juni, för klasserna Dam och Herr. Alla fyra tävlingsdisciplinerna spelades: 8-ball, 9-ball, 10-ball samt 14-1.
  • Skapad: 04 JUL 2019 12:52

SM i 14-1 är sedan 2018 ett öppet mästerskap där alla får vara med, och i år deltog 27 herrar och 6 damer. Övriga grenar (8-ball, 9-ball och 10-ball) spelas som stängda SM, där de 32 högst rankade herrarna samt 8 högst rankade damerna efter säsongens sista rankingtävling har spelats är kvalificerade att delta.

SM-helgen inleddes med 14-1 på torsdagen, där Ragnar Grönsten svarade för tävlingens skräll genom att göra en serie på 122 och ut i åttondelsfinal mot Adrian Weiss. ”Kul att se, bara tråkigt att man spelade i samma match”, kommenterade Weiss på Facebook efteråt. Ragnar tog sig till semifinal där han förlorade med 63-125 mot Christian Sparrenlöv Fischer. Fischer fick i sin tur se sig besegrad i finalen av Tomas Larsson, som tagit sig genom hela turneringen efter segrar mot bl a Stefan Szot 125-115 i sista 16 och 125-45 i semifinalen mot Kvilles hemmahopp Jimmy Lundgren. Finalen slutade 125-45 till Tomas Larsson men hade kunnat bli betydligt mer dramatisk då Larsson missade efter en serie på 99 och släppte in Fischer på bordet, som dock inte lyckades komma ikapp.

På damsidan fick Jessika Nilsson äntligen lyfta segerbucklan i ett SM, efter välförtjänt vinst i finalen mot veteranen Louise Furberg. Finalen började med stor ledning för Louise men Jessika kom igen på slutet och lyckades knyta ihop säcken till slutresultatet 100-93 till Nilsson, en prestation med tanke på att både dam- och herrturneringen drog ut på tiden till väldigt sent – damerna var inte klara förrän runt två på natten. Jessika svarade också för damernas högsta serie under turneringen (33).

På fredagen spelades 10-ball, och Tomas Larsson såg minsann till att han fick lyfta guldpokalen ännu en gång genom vinst med 8-5 i finalen mot Marcus Chamat, efter två relativt enkla segrar i kvartsfinal och semifinal mot Mahmut Mutto (8-1) respektive Adrian Weiss (8-3). Monika Margeta tog hand om damguldet efter att ha besegrat Annika Nilsson 6-2, Ulrika Andersson 6-2 i semifinal samt My Nguyen 6-2 i finalen.

Lördagen innebar 9-ball, och denna gång var det Helena Benjamin som drog det längsta strået på damsidan. Efter 7-2 mot Annika Nilsson i kvartsfinal och 7-3 i semin mot Louise Furberg väntade alltid farliga Ulrika Andersson på andra sidan bordet i finalen. Matchen blev dock oväntat ensidig och slutade 7-3 till Helena. Efter vardera två brons i 14-1 och 10-ball blev det därmed istället guld och silver till Stockholms-duon.

Bland herrarna försvarade Christian Sparrenlöv Fischer sitt guld från förra året, med en övertygande seger 9-2 mot ständige rivalen Tomas Larsson. Christian fick slita i början av turneringen för att få in segrarna men spelet lossnade under semifinalen mot Sanne Azar där det blev seger 9-5, och i finalen gav han inte Larsson många chanser att komma ikapp. Guldet till Christian och silver till Larsson alltså, efter två raka guld hittills.

Helgens sista dag, söndagen, bjöd på prisutdelningar för de tre första grenarna under turneringen samt även SM i 43+ och Swedish Team Cup (Lag-SM) som spelades tidigare under vårsäsongen, under ledning av förbundsordförande Eva Viding Bussell och tävlingsledare Björn Gustafsson. Men framförallt avgjordes SM:s sista gren för denna gång, 8-ball.

Här svarade Elvis Miglans från Umeå BK för en mindre skräll när han slog ut Christian Sparrenlöv Fischer redan i åttondelen, efter seger med 8-6. Elvis fick dock se sig slagen redan i nästa omgång där det blev förlust mot Tomas Larsson, 5-8. Tomas slog sen Blekinges stolthet Adam Rydström med samma siffror i semifinalen och såg riktigt laddad ut inför finalmatchen. I finalen väntade dock Marcus Chamat för en repris på 10-ballfinalen, som efter lätta segrar mot Pierre Hesselgren (8-1) och Mahmut Mutto (8-2) tidigare i turneringen hade hittat en extra växel. Den lade han in på max mot Larsson och gick snabbt upp till 6-0 innan Tomas lyckades få till en pinne på poängtavlan. Men det var för lite och för sent, Tomas fick visserligen en poäng till men Marcus gick inte att stoppa utan vann 8-2 efter riktigt bra spel.

Damernas final blev inte fullt lika ensidig. Även här blev det en repris men på 9-ballfinalen – Ulrika Andersson och Helena Benjamin möttes för att göra upp om guldet, och till en början såg det ut som om Helena hade hela matchen under kontroll. Hon gick snabbt upp till 3-0 men de som hade räknat ut motståndaren vid det laget var fel ute. ”Ullis” bet ihop, kopplade in vinnarskallen till 150 % och lyckades komma ikapp till 3-3. Därifrån följdes de åt under hela matchen men Ullis hade fått in ett övertag och i slutänden var det hon som satte den sista åttan för seger 6-5 och SM-guld, efter en oerhört tät match med bra spel.

Stort grattis till alla Svenska Mästare och alla medaljörer för era fantastiska prestationer! Vi tackar också Kville BC och Kville Biljard för personal, tävlingsledning och streaming samt domarkåren som ställt upp och gjort allt de kunnat för att tävlingarna skulle bli så bra som möjligt, liksom de frivilliga som hjälpte till att få ner all utrustning till Kville inför helgen.

Göteborgs-Posten publicerade ett reportage om turneringen, https://www.gp.se/sport/biljardeliten-g%C3%B6r-upp-i-kville-1.15855895, och matcherna på TV-bordet sändes live på YouTube där man också kan se alla matcher i efterhand.

Bilder från turneringen finns längst ner på denna sida samt på Kville BC:s Facebook-sida, https://www.facebook.com/Kvillebc/?ref=br_rs.

Vi kommer också lägga upp fler bilder från prisutdelningarna i bildgalleriet på vår hemsida.

  

Resultat i SM Poolbiljard 2019

8-ball Herr 8-ball Dam
Marcus Chamat, Gefle BK Ulrika Andersson, Familjens BF
Tomas Larsson, Gefle BK Helena Benjamin, Stockholms BS
Senharip Azar, Stockholms BS Jessika Nilsson, Familjens BF
Adam Rydström, BK Flamingo Louise Furberg, TriQ Club
   
   
9-ball Herr 9-ball Dam
Christian Sparrenlöv Fischer, BK Stöten Helena Benjamin, Stockholms BS
Tomas Larsson, Gefle BK Ulrika Andersson, Familjens BF
Adrian Weiss, Malmö BK Jessika Nilsson, Familjens BF
Senharip Azar, Stockholms BS Louise Furberg, TriQ Club
   
   
10-ball Herr 10-ball Dam
Tomas Larsson, Gefle BK Monika Margeta, Kville BC
Marcus Chamat, Gefle BK My Nguyen, BK Stöten
Adrian Weiss, Malmö BK Ulrika Andersson, Familjens BF
Jyrii Halttu, Gefle BK Helena Benjamin, Stockholms BS
   
   
14-1 Herr 14-1 Dam
Tomas Larsson, Gefle BK Jessika Nilsson, Familjens BF
Christian Sparrenlöv Fischer, BK Stöten Louise Furberg, TriQ
Jimmy Lundgren, Kville BC Helena Benjamin, Stockholms BS
Ragnar Grönsten, BK Milen Ulrika Andersson, Familjens BF

 

 

Medaljörerna i SM 14-1 Herr. Fr v: Christian Sparrenlöv Fischer, Tomas Larsson, Jimmy Lundgren, Ragnar Grönsten

 

 Medaljörerna i SM 14-1 Dam. Fr v: Louise Furberg, Jessika Nilsson, Ulrika Andersson, Helena Benjamin

 

Medaljörerna i SM 10-ball Dam. Fr v: My Nguyen, Monika Margeta, Ulrika Andersson, Helena Benjamin

 

Medaljörerna i SM 10-ball Herr. Fr v: Tomas Larsson, Marcus Chamat, Jyri Halttu, Adrian Weiss

 

Medaljörer SM 9-ball Herr. Fr v: Christian Sparrenlöv Fischer, Tomas Larsson, Senharip Azar, Adrian Weiss

 

Medaljörer SM 9-ball Dam. Fr v: Ulrika Andersson, Helena Benjamin, Jessika Nilsson, Louise Furberg

 

 

 

 

Skribent: Poolkommittén
Epost: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...