Världseliten i pool samlas i Atlantic City

12 SEP 2021 10:57
Nästa vecka samlas pooleliten i Atlantic City, USA, för att göra upp om segern i prestigeladdade US Open. Bland deltagarna finns många av världens toppspelare, men också en katt bland hermelinerna: snookerstjärnan Judd Trump.
  • Uppdaterad: 12 SEP 2021 10:57

US Open är en av poolvärldens mest prestigefyllda tävlingar vars historia sträcker sig bakåt till 1976, då Mike Sigel vann den första upplagan i Norfolk, Virginia. Tävlingen arrangerades sedan varje år i Virginia ända fram till 2017 och bland tidigare vinnare finns bland andra Shane van Boening (5 gånger), Earl Strickland (5 gånger) och titelförsvararen Joshua Filler. Under 2018 spelades inte tävlingen men arrangemanget återkom 2019, då i Las Vegas. 2020 spelades inte heller någon tävling på grund av covid-pandemin, men nu är eventet tillbaka – denna gång i Atlantic City på USA:s östkust, och i Matchrooms regi.

Startfältet består av 256 spelare från hela världen. Svenske världsmästaren Henrik Larsson skulle varit en av dem, men blev tyvärr nekad att gå ombord på planet till USA trots giltiga intyg och VISA av alla de slag. De nordiska länderna representeras dock fortfarande av flera spelare från Danmark, Norge och Finland. Den största överraskningen bland deltagarna är nog snookervärldsmästaren Judd Trump, som likt sina föregångare Ronnie O’Sullivan och Jimmy White vill prova sina vingar i poolvärlden. Trumps anmälan har väckt mycket uppmärksamhet i både pool- och snookervärlden, till stor glädje för Matchrooms pressteam.

US Open spelas med dubbelcup fram till sista 16. I grundomgången är det race till 9, sista 16 spelas till 11 och finalen till 13, och man tillämpar winner breaks. Några ändringar har gjorts inför tävlingen: Man kommer använda en ny framtagen trätriangel istället för en uppläggsmall och ettan läggs upp på prick, inte nian. Spelarna rackar åt sig själva och kan spränga var som helst i kvarteret, utan att använda den så kallade breakboxen.

Den totala prispotten är $300 000, med $50 000 till vinnaren och $25 000 till tvåan.

Matcherna startar måndag 13/9 kl 16 svensk tid och det finns gott om spelare att hålla ögonen på, exempelvis Joshua Filler, Shane van Boening, Earl Strickland, Naoyuki Oy, Eklent Kaci, Kelly Fisher, Kristina Tkach och många fler.

Lottning och resultat finns på https://cuescore.com/tournament/US+Open+Pool+Championship+2021/9209905.

I Sverige sänds tävlingen på Viaplay, där man behöver sportabonnemanget för att kunna titta: https://viaplay.se/sport/ovrigt/pool/us-open/s21090642951725110.

Skribent: Poolkommittén

Biljard för äldre