Hoppa till sidans innehåll

Susanne utvecklar sitt spel genom digital utbildning

10 FEB 2021 13:46
  • Uppdaterad: 10 FEB 2021 13:46

Inom ramen för nätverket Kvinnliga Egon fick biljardspelaren Susanne Lind möjlighet att gå Niels Feijens digitala kurs om mental träning. Vi fick chansen att fråga Susanne lite om vad det är för utbildning hon går och vad hon tänker om utbildning och tränarskap generellt inom biljarden.

Susanne började spela biljard mer än bara sporadiskt för några år sen i samband med en period i livet där hon kände att hon behövde lite mer egentid. Tack vare biljarden kunde hon koppla bort en utmanande vardag och fokusera på något helt annat.

- Biljarden blev min typ av mindfulness och har fortsatt att vara det även om livet ser annorlunda ut idag, säger Susanne.

I dagsläget tränar Susanne i huvudsak på Biljardären i Stockholm. Såväl där som på andra hallar delar många andra spelare generöst med sig av sina kunskaper och tips, vilket hon är väldigt tacksam för.

- Ibland kollar jag också på turtorials på youtube om det är något speciellt moment jag vill få mer kläm på rent teoretiskt.

Även om Susanne känner att hon utvecklas sakta med säkert genom egen träning och spel med andra så hade hon inte tvekat att gå en kurs i biljard med utbildade tränare. När hon och en vän besökte en biljardhall de första gångerna så frågade de faktiskt specifikt efter biljardkurser med någon tränare vilket tyvärr inte fanns.

- Det var synd för jag tror att det skulle vara till stor hjälp för många som är intresserade men som kanske är lite blyga när det kommer till att be om hjälp från andra de inte känner, berättar Susanne.

När det gäller träning inom biljard är den mentala biten minst lika viktig som många andra delar inom sporten. Detta förstod Susanne tidigt så när erbjudandet från nätverket Kvinnliga Egon kom om att få gå Niels Feijens kurs i mental träning tvekade hon inte en sekund. Kursen är helt på distans och består av olika avsnitt med filmer och text. Det ger en många bra tips om mindset, hur man kan göra för att bli mer balanserad och fokuserad i sitt spel samt mindre benägen att fastna i tankefällor.

- Jag har inte hunnit klart kursen än men hittills har det varit både bekräftande och lärorikt och jag har redan använt mig av flera av de övningar och mindset som jag lärt mig. Jag har blivit än mer medveten om att balansen i livet utanför biljarden är A och O för hur väl jag lyckas med mitt biljardspel.

SBF håller i dagsläget på att titta på en utbildningsstruktur med innehåll för biljarden och tittar bl.a. på digitala lösningar likt denna utbildning i mental träning.

- Att kursen presenteras i mindre moduler/stycken uppskattas då det blir lättare att ta lite mindre tid i anspråk från sin vardag vid varje delmoment, säger Susanne. Jag ser det även som en fördel att kunna gå igenom kursen långsamt då att man får tid att implementera tipsen från kursen praktiskt i sitt spel mellan delmomenten.

Vi avslutar samtalet med Susanne genom att fråga lite om hur hon ser på sitt spel framöver.

- Så fort tävlingarna kommer igång ska jag anmäla mig till en SPT 250. Och för att få mer tävlingserfarenhet är tanken att anmäla mig till någon ”vardagstävling” då och då när livet i övrigt tillåter. 

Susanne avslutar med att trycka på vikten av att vi alla är unika och har olika förutsättningar för att både ha tid att träna och ta till sig nya kunskaper och erfarenheter. Att inte jämföra sig med andra och att vara snäll mot sig själv i träningen är ett av hennes bästa tips till både sig själv och andra.

- Att träna och spela när det känns bra och inte för att jag "måste" bara för det exempelvis var länge sen är viktigt för mig. Jag har insett att ju mer jag minskar kraven på mig själv desto mer avslappnad blir jag och ju lättare kan jag då ta till mig ny kunskap och även prestera bättre.

 

Skribent: Jessica Pettersson
Epost: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...