Hoppa till sidans innehåll

Från ett litet hak i Skåne till tre EM-tävlingar

23 APR 2020 13:25
För att kunna rekrytera nya medlemmar till biljarden, oavsett kön, ålder bakgrund osv. så behöver vi ta reda på varför människor börjar spela biljard från början. Genom denna kunskap kan vi sen arbeta vidare med mer anpassade rekryteringsinsatser.
  • Skapad: 23 APR 2020 13:25

Vi frågade Carambole-spelaren Yenny Bajtner varför hon började spela biljard och hur hennes relation till biljard har sett ut genom åren. Läs Yennys berättelse nedan!

Min biljardhistoria. Från total förälskelse till en stark kärleksrelation med innehåll som obalans och frustration…som alltid faller tillbaka igen i balans och relationen mellan mig och spelet jag älskar. 

Detta är ju en manssport hörde jag honom säga… Efterföljt av frågan varför jag var där. 

Jag tittade på honom och svarade lite mumlande… ”Vi får väl se…” 

Det var väl där och då jag kände att jag minsann skulle visa! Mig själv och män(niskor) som honom. 

(Ni som vill veta fortsättningen på den historien får gärna fråga mig när vi ses någon gång! ) 

Fast egentligen startade mitt biljardintresse mycket tidigare än så. När jag var ca 120 cm hög och det hjälpmedlet som fanns tillhands var en ölback de ställde upp och ner. För att jag skulle nå de vackra poolbollarna. 

Detta var ett litet hak i en skånsk kuststad som min morfars bror drev. Här kom varvsarbetarna för att ”lira lite biljard och poker” och kanske dricka en öl eller tre. Morfars bror var en stor bumling man som älskade oss barn. Ville ”tösen” spela biljard skulle hon minsann få det. Då fick varvsgubbarna snällt flytta på sig lite. 

För visst började jag med att spela pool. Eller ”Landskronaåttan” som jag långt senare fick lära mig att det gällande spelet här hette. Ett lokalt spel med regler som fascinerade mig starkt i takt med att jag gick in i tonåren. 

I detta lokala spel skulle man sätta boll 1-7 i ordning om man hade de låga eller 15-9 om man hade de höga. Sist skulle man ”sätta åttan på konst” vilket i praktiken innebar att vit eller åttan skulle innefatta en vall innan åttan sänktes och man vann den matchen. Vallandet lockade mig mycket. Jag hittade nya sätt att lyckas i mitt mål att sätta åttan. Jag tävlade aldrig internationellt i pool. Men fångade några vinster på torsdagsturneringarna. Jag och gubbarna här med. 

Carambolen kom in i mitt liv lite senare. Men med buller och bång och en så stark kärlek. Nästintill en besatthet där jag minns hur jag på kvällen såg upp i mitt sovrumstak och såg vinklar och potentiella lösningar på olika positioner på. Längtade tills var stund jag fick vid carambolebordet. 

Under min första utlandstävling upptäcktes jag av en turkisk damspelare där jag bjöds in som spelare till världens första Damlag i Rotterdam; TABARA LADIES, Rotterdam. Här spelade jag ett par år och spelade en del seriematcher. 

Första EM spelades 2005 i Manisa, Turkiet där jag knep en 5:e plats och i ett par sponsrade tävlingar (Holland) gick det ganska bra för mig. 

Jag var aktiv i några år men blev mamma 2010 första gången där pausen var tänkt att vara kort men förlängdes då min flicka insjuknade i cancer 2013 (Idag behandlingsfri) och jag återupptog biljarden och hittade tillbaka och fick tillbaka min kärlek till biljarden för ett par år sedan igen. 

Jag har nu hunnit spela ytterligare två EM där jag inte lyckades att gå vidare men känner mig nu i bättre form än på länge. Och fått en annan relation och syn på spelet och min relation till det. 

Efter många års uppehåll möttes vi alltså igen, jag och en av mina stora kärlekar. 3-vallars carambole är och kommer alltid vara en av mina stora passioner i livet. Och den är här för att stanna. 

Kram 

Yenny (Holm) Bajtner

Skribent: Jessica Pettersson
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Facebook  Instagram

Tillsammans för fler i rörelse

Riksidrottsförbundet

 sisuidrottsutb

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...