Hoppa till sidans innehåll

Andrej Nasibov och Mats Eriksson svenska mästare i snooker 2019

21 MAJ 2019 13:55
Under helgen 18-19 maj avgjordes snooker-SM för Senior och U21 på Snookerhallen i Stockholm. Efter söndagens finaler kunde Mats Eriksson och Andrej Nasibov koras till svenska mästare för seniorer respektive U21.
  • Skapad: 21 MAJ 2019 13:55

Foto: Tony Barmin

Femton deltagare vid helgens Svenska Mästerskap är fullt godkänt och eftersom det handlade om klassen 40+ var flera av den verkliga eliten med och tampades om guldet. Henrik Svedstedt, regerande mästare i öppna klassen, var favorit tillsammans med rankingettan Mats Eriksson och enligt rykte formtoppade Kiruna-Jim.

Undertecknad dök upp som ”turist” till tävlingarna, men blev efter hand mer och mer inblandad som domare. Man hade knappt satt sig tillrätta med en kaffe innan turneringsledare Johan Hansson tyckte att man borde ”hjälpa till” med avgörande framet i U21-semin mellan Max Nettleton och Andrej Nasibov .

Sagt och gjort och inga problem där, kaffet hade så klart kallnat och det blev inte varmare av Magnus Ålebys vädjan: ” Kim, du kan väl döma vårt skiljeframe också, vi orkar knappt gå längre!”                                                                                         

Det var ”Old Boys”-klassen och där handlar domarjobbet ofta om en stark grundkondis. Mycket riktigt så tog det sin lilla tid; efter åtta nedspelade röda så föreslog Åleby ”re-rack”! Domaren trodde inte sina öron, vad sa han? Re-rack?? Vi fortsätter ett tag tyckte Kai Parviainen som var i ledning med 11-3. Det tog en kvart till och sen var bägge överens om att det nog blev bäst att börja om! Motvilligt lade domaren upp för omstart, tittade på klockan, tittade på Åleby som slog ut med händerna i ”vad skall man göra”-gesten. Skiljeframet blev hur som helst mycket spännande, snurrigt och dramatiskt.

Åleby var i ledning med 31 poäng och en röd kvar. Fem foul och miss senare så var det istället en öppen fråga. Naturligtvis blev det spel om sista svart och ett drama då tjugo minuters elegant försvarsspel avslutades med snöplig förlöpning från Kai Parviainen. ☹

Mats Erikssons tvillingbror, Johan Eriksson, gjorde come back på allvar denna turnering och tog sig ända till final efter seger mot Henrik Svedstedt och den nu helt slutkörde Åleby. Mats Eriksson hade en tuff match i kvarten mot Rick Rady, 3-1 efter drama där Rady gör sista svart och sedan oturligt förlöper. I semin mot Jim Johansson var dock Mats obönhörlig och vann med klara 4-1.

Tvillingarna i final!

Undertecknad dömde SM-finalen och det var väldigt roligt, jag har känt bägge spelarna så länge de spelat snooker och kunde inte låta bli att tycka att man kände sig minst tio år yngre! ”Det gör vi alla”, kom det glada svaret. Inte så oväntat var Johans krafter på upphällningen och i en match med öppet spel gick Mats snabbt till ledningen och vann till slut med klara 4-1.

Senior-SM föregicks några veckor tidigare av Rankingtävling 8, där Belan Sharif visade upp ett närmast felfritt spel för att ta hem segern utan några större problem. Jim Johansson avfärdades i semin med serier på 58, 56 och 50. Arpat Pulat var i sin tredje raka final och hade han vunnit så hade man fått backa till Farhan Mirzas glansdagar för att minnas någon som vunnit tre rankingtävlingar i rad. Simon Lindblom vann 3-2 mot Suleman i kvarten och föll sedan med 2-3 i semin mot Arpat.  

21 deltagare var lite under par och kanske en reaktion på det rekordstora startfältet i Ranking 7 och att SM stod för dörren. Mycket glädjande dock att tre av våra absolut bästa spelare, som alla vikt säsongen för studier och familjepyssel, nu är tillbaka på allvar och att såväl Belan som Arpat och Simon Lindblom blir att räkna med vid öppna SM.

 

Tvillingfinalisterna i seniorklassen, Mats Eriksson och Johan Eriksson, där Mats drog det längsta strået denna gång. Foto Michael Bingmert

 Mats Eriksson, svensk seniormästare i snooker 2019. Foto: Tony Barmin

 


U21-turneringen samlade glädjande nog hela 10 ungdomar ivriga på att slåss om guldet. Tävlingen spelades samtidigt som seniormästerskapet och inleddes med gruppspel, två grupper om fem spelare och därefter semifinaler. 

Resultat:

Grupp 1

Andrej Nasibov 4p. +7

Rickard Höglund 3p. +4

Viktor Mared 2p. -1

Ahmed Hossein 1p. -3

Robin Göransson 0p. -7

 

Grupp 2

Nils Ritenius Manjer 4p. +8

Max Nettleton 3p. +4

Walter Laikre 2p. -2

Pontus Larhed 1p. -3

Linus Blenckner 0p. -7

 

Semifinaler:

Max Nettleton – Andrej Nasibov

22-54 ; 62-54 ; 68-46 ; 25-57 ; 16-56   : 2-3

En hård match där goda nerver och färre enkla misstag fick matchen att tippa över till Andrejs fördel.

 

Nils Ritenius Manjer – Rickard Höglund

69-16 ; 43-26 ; 63-39 : 3-0

Relativt jämnt, men säker seger till slut för Nils.

 

Final:

Andrej Nasibov – Nils Ritenius Manjer

4-1 i frames

Andrej såg starkare ut ju längre turneringen led och vann finalen på ett säkert och rutinerat sätt, inte särskilt oväntat med tanke på att Andrej i ett par år varit precis i kölvattnet på spelare som Arpat Pulat och Belan Sharif. Högsta serie i turnering var 76 och den stod Andrej för.

Nils Ritenius Manjer är från Malmö, ung för att vara finalist och verkar utvecklas på ett bra sätt. Max Nettleton och Rickard Höglund får bita ihop och sikta på revansch.

 

\ Kim Hartman, för Snookerkommittén 

 

Andrej Nasibov och Nils Ritenius Manjer, finalister i årets SM för U21. Foto: Tony Barmin

 

Andrej Nasibov, segrare i Snooker-SM för U21 2019. Foto: Tony Barmin

 

 

 

Simon Lindblom vann 3-2 mot Suleman i kvarten och föll med 2-3 i semin mot Arpat. 

Skribent: Snookerkommittén
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...