SM i snooker avgjort

01 DEC 2021 18:36
Säsongen 20/21 avslutades äntligen ett halvår försenat detta covid-år. Sista dagarna i november samlades 53 hoppfulla i Snookerhallen i Stockholm.
  • Uppdaterad: 01 DEC 2021 18:36

Snooker börjar bli en sport för hela Sverige och mer än en tredjedel av de startande kom från andra delar av landet än Stockholm. Örebro kom med hela nio spelare, och även om ingen av dem klarade sig fram till sista 16, så säger rapporterna att de var mycket framgångsrika på karaoke-klubbarna.

Som vanligt inledde man med kval om åtta platser i huvudturneringen. Munkherdene Tsendkhuu, Mehdi Nouri, Ali Hasani, Seree Sornwong och comebackande Benjamin McCabe gick igenom sina grupper obesegrade, medan det var tuffare i de andra tre grupperna. För att Ghazzal Mehdi, Sina Fayazi och Saad Aziz  skulle gå vidare handlade det om framekvot eller inbördes möte.

Men när själva SM-turneringen startade så visade det som vanligt att det är ett stort hopp till toppspelarna. Till dessa toppspelare får vi ju räkna Benjamin McCabe och han var den enda av kvalspelarna som tog sig fram till nästa omgång. Från första omgången kan vi också notera att det applåderades lite extra när Belan Sharif rullade i svart boll för en 110:a.

Jim Johansson, stabil som alltid, tog sig sedan fram till semifinal via Benjamin och Arpat Pulat. Shivan Mohammed Ali tog sig dit med snyggt spel genom att slå Nils Ritenius Manjer i skiljeframe, för att sedan slå ut 2019 års mästare Simon Lindblom.

Till den andra semifinalen manövrerade sig till slut fjolårets mästare Bairaq Al-Urfy. Vid 3-0 till Choomboon Perasin i åttondelsfinalen trodde spelarna att det var färdigspelat, innan man fick klart för sig  att det var bäst av sju. Och vad hände? Jo Bairaq tog fyra raka med en avslutande serie på 83 i sista framet. Och av bara farten blev det 4-0 mot Henrik Svedstedt i nästa.

Och fjärde man till semi blev Kevin Zarekani från Göteborg. Sirajuddin Hassan och Andy Nettleton besegrades på vägen.

Kevin tog ju över Royal biljard i Göteborg för mer än ett år sedan. Han har kämpat på i hallen sedan dess, inte haft en enda dag ledigt. Lite verkar han dock ha hunnit med att träna … Men nu tog han några dagar ledigt. För att åka till Stockholm för att spela snooker! Och spela snooker kan han. Bairaq slogs tillbaka med 5-2. Samma siffror blev det förresten mellan Jim och Shivan i den andra semifinalen.

Och årets SM-final sent på måndagkvällen stod alltså mellan Jim Johansson och Kevin Zarekani. Dessa båda följdes åt upp till 4-4 innan Kevin visade att denna kvällen var hans. Det blev 6-4 till slut.

Kevin Zarekani, svensk mästare för elfte gången!

Ett stort grattis.

Skribent: Mikael Wendeberg