Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anton Barmin

Historia skriven vid helgens rankingtävlingar i Snooker!

16 OKT 2019 12:51
Under helgen spelades två rankingtävlingar. På lördagen spelades klass 2 hos klubb 24/7 och på söndagen klass 1 i Snookerhallen.
  • Uppdaterad: 16 OKT 2019 12:51

Det var tjugotvå spelare anmälda till lördagens klass 2 tävling, som spelades i Sollentuna på klubb 24/7 med KBK som arrangör. Det fanns fyra bord att använda och med tanke på en del klass 2 spelares stora defensiva kunskaper förväntades en lång dag. Starttiden flyttades därför fram till kl 10 och turneringen rullade igång smärtfritt.


Det var ett blandat startfält. Tourens två yngsta spelare, tioårige Walter Laikre och trettonårige Viktor Lared, var med. Gemenligen kallade ” Piff och Puff” av tävlingsledningen. Tourens äldste, Dan Wikström, var tyvärr tvungen att dra sig ur pga. ryggskott.


Såväl Malmö som Örebro hade flera spelare i startfältet och eftersom det var ranking 25 och nedåt som gällde så var det väl naturligt att 25:e rankade Sadeq Muhammadi var förhandsfavorit.


Nedre halvan avfärdades i rasande fart och det var där Piff och Puff höll till. Walter och Viktor vann sina åttondelar lekande lätt och möttes i kvarten. Det blev en jämn och tuff match, där Walter imponerande på undertecknad med lugnt och säkert spel där han tog de poäng han skulle. Det är dock svårt att stå emot yrvädret Viktor med sitt fräcka långa attackspel.  Långt innan kvartsfinalen mellan Naeem U. Khan och Magnus Åleby hade kommit någon vart, så var semin mellan Viktor och Sirajuddin i gång i full fart. En spännande och länge oviss historia, där Viktors förmåga att pricka i varenda långboll till slut blev för mycket och 2-0 är ju klara siffror. Nu uppstod dilemmat att finalen var långt in i framtiden med beräknad väntan på fyra timmar. En lång väntan för unge Viktor, men det löstes av Viktors mamma som körde honom fram och tillbaka.


I den andra semifinalen möttes Magnus Åleby och Sadeq. De som känner Åleby vet att han inte ger sig frivilligt. Åleby drog mycket riktigt in Sadeq i snookerdimmorna och det blev en lång mental armbrytning utan skönspel. Sadeq vann till slut med 2-1. I finalen var det helt fria tyglar och Sadeq var helt enkelt för bra, och visade att han är för bra för att vara rankad nummer 25.


Stort grattis till Sadeq och till Viktor som spelade sin första rankingfinal. Hedersomnämnande till hallägare Suleman som hade gjort ett berg av mackor och såg till att kaffekannan hela tiden var påfylld. En väl fungerande tävling och reklam på förstasidan i Sollentuna Dagblad!


Klass 1
På söndagen spelades Klass 1 på Krukmakargatan. Startfältet kunde vara 24 men stannade på fjorton. Nr. 1,3, 6, 8 och 10 på rankingen saknades i startfältet. Lite synd och man kanske skall titta på det gamla systemet där tävlingen i ett sådant fall kan fyllas upp med anmälningar ifrån nummer 25 och nedåt i rankingordning?


Ja men spelet då? Undertecknad var på plats när matchen mellan svenska juniormästaren Andrej Nasibov och Andy Nettleton var på väg in i skiljeframe. Andrej hade gått till 2-2 med tunga serier och framesiffrorna 82-1. Skiljeframet fixade Andy med att lägga ett svårt krokben i form av en snooker där Andrej vägrade att spela den enklaste vägen och drog på sig väl många ”foul och miss” i rad.  ”Där vann jag matchen”, tyckte Andy.


Bataljen mot Andrej blev en sorts ”tappen ur tunnan” reaktion för Andy som lätt gick till semi och med klara 4-1 avfärdade Malmös unge och lovande Nils Ritenius Manjer. Nils besegrade Mats Erikson med 4-3 i kvarten och det bör ha varit turneringens bästa match kanske. Näst högsta turneringsserie med 94 av Mats och tre höga trettioserier för Nils.


Vältränade Jim Johansson spelade sig lätt fram till finalen och gjorde bland annat säsongens första century, 101 med en röd boll kvar på bordet. Jim var säkert favorit inför finalen. Att döma av protokollet så var det en välspelad final, där Andy vann tre raka vid 0-1 med avgörande trettioserier och Jim kom tillbaka med klar seger i femte. Andy vann sjätte med 58-28 och blev därmed den förste styrelseledamoten i SBF sedan Hedenhös tid som har vunnit en rankingtävling!


Stort grattis till Andy Nettleton och hedersomnämnande till Nils R. Manjer. Vi räknar med att Nils tränar på så flitigt som han lovat och därmed kommer att bli en klar utmanare till Andrej Nasibov vid nästa U21 SM.


Rankingtävling 3 spelas i Malmö den 9 november. Det börjar lossna lite för svensk snooker, tre klubbar och tre hallar som kan arrangera tävlingar. Det pratas till och med om ett framtida lag SM!

Skribent: Kim Hartman
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...