SM-månaden igång

12 NOV 2021 12:39
Försommar och speciellt Kristi Himmelsfärdshelgen brukar ju vara avslutning på säsongen med de Svenska Mästerskapen. Men som vanligt de senaste två åren så är allt inte som vanligt.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2021 12:39

Toppbild: Nils Ritenius Manjer.

Damernas SM avgjordes i Sollentuna i september och nu i november är det dags för de andra klasserna.

I helgen arrangerade SSBK SM-tävlingarna för U21 och Seniorer (+40), och en liten antydan gav det ju om hur åldersfördelningen ser ut i svensk snooker. Fyra anmälda i den yngre klassen, medan de äldre tycktes vara på tävlingshumör, hela 28 anmälda, det dubbla mot hur det brukar se ut. Det blev många matcher, och långa dagar i snookerhallen.

bild: Jim Johansson, Mats Eriksson, Andy Nettleton och Henrik Svedstedt.

Efter sex tre frames-matcher per man, visade det sig att de fyra topprankade Jim Johansson, Mats Eriksson, Andy Nettleton och Henrik Svedstedt obesegrade tog sig fram till kvartsfinal. Just det, det är samma fyra som representerade Sverige i EM för en månad sedan.

Om andraplatserna i grupperna kämpades det lite hårdare, och den enda kvinnan i fältet, Helena Nyberg Benjamin var en hårsmån ifrån att ta sig vidare i en avgörande match mot Malmös Mikael Wendeberg. En annan grupp avgjordes till Martin Söderbergs fördel på inbördes möte mot Sirajuddin Hassan.

I tre av kvartsfinalerna som följde såg man att steget till de fyra i toppen är ganska stort. Jim slog ut Mikael på rekordtid (och där kom också turneringens högsta break, 67), och Andy och Mats vann också med 4-0 mot Magnus Vesterlund respektive Martin Söderberg. Ghazzal Mehdi stretade däremot emot bra mot Henrik i en utdragen match, men föll till slut med 4-1.

Semifinalerna inleddes med darrigt spel där Mats höll ihop det bäst mot Andy med en 4-1-seger. Den andra matchen blev åter en lång historia för Henrik. Jim tog hem den med 4-3 till slut.

I finalen kom Mats tillbaka till 2-2 efter att ha legat under med 2-0, och jagade då sin fjärde raka Senior SM-titel. Men Jim hade bäst krafter och kunnande till slut denna gången. 4-2 blev det i kampen om den nya pokalen som uppges få namn efter den bortgångne snookerprofilen Johnny Eriksson.

Och vi gratulerar Jim Johansson! Svensk mästare i Senior-klassen.

Till U21 kom som sagt fyra ungdomar till start. Ahmad Hosseinzadeh, Andrej Nasibov, Nils Ritenius Manjer och Pontus Larhed möttes i ett gruppspel, där alla skulle möta alla. Och det blev väl den förväntade finalen. Malmös Nils mot de senaste två mästerskapens vinnare Andrej.

Trögstartat var det men efter ett tag triggade de varandra till riktigt hyggligt spel. Trots en 49:a av Andrej i andra framet tog Nils en 2-0-ledning. Och i en tight match avslutade Nils med blå-rosa-svart i femte framet för en 4-1 seger.

Titeln till Nils. Svensk mästare i U21-klassen! Ett stort grattis.

Skribent: Mikael Wendeberg (bilder: Michael Bingmert)

Biljard för äldre