Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tony Barmin

Snooker rapport från januari

17 FEB 2020 18:16
Januari var en månad som innehöll mycket snooker. VM, NM, rankingtävling 5 och så vidare.
  • Uppdaterad: 17 FEB 2020 18:16

U18 och öppna VM spelades på Malta 4-18 januari. Sverige startade i U18 med Nils Ritenius Manjer (15 år) och Victor Mared (13 år). Det var Nils andra internationella tävling och debut internationellt för Victor. I potten låg en plats till protouren och det var naturligtvis gott om juniorstjärnor från när och fjärran. Tuffast möjliga motstånd för Victor och Nils med andra ord.

Victor hade det tufft i sin grupp, men samlade på sig mycket erfaren och njöt av upplevelsen. Nils hade så klart också tuffa motståndare men gjorde mycket bra ifrån sig. Han vann en match och pressade Connor Benzey till sista boll i skilje frame.

Undertecknad dömde i bägge tävlingarna och Benzey vid två tillfällen. Han är en mycket lovande junior och det var starkt av Nils att hota honom så pass mycket som han gjorde.

Familjerna var på plats, solen sken, +15 och inga sura miner. Johan Hansson vikarierade för Jonas Fahlander som kapten och allmän fixare.

Länk till U18 VM

 

NM i Köpenhamn

Nordiska mästerskapen i Köpenhamn var närmast på agendan, Nils var uttagen även här och förhoppningsvis skulle U18 äventyret ha varit till nytta.

Sverige gick hyggligt, med fem av åtta in i slutspelet. Nils föll i åttondelen, fyra kvar till kvarten och Simon Lindblom ensam kämpe i semi. Regerande mästaren Daniel Kandi blev för tuff för Simon, hur mycket för tuff är svårt för mig som var kvar på Malta att veta då det inte fanns normal frame score rapportering.

Lite överraskande vann Jani Kananen en svängig final med 5-4. Facit av NM måste bli att Finland är absolut starkaste nation för närvarande. Ex-proffset Robin Hull var kvar på hemmaplan, Heikki Niva och Patrik Tiihonen valde öppna VM på Malta.

Länkar: WSF     NM Cuescore

 

Rankingtävling 5 - Johnny Erikssons minnesturnering

©Tony Barmin

Johnnys plötsliga och hastiga bortgång var månadens stora bakslag. Johnny var en riktigt snooker ”varelse”, med på alla tävlingar, en irriterande defensiv taktiker och en klippa i SK under de senaste tio åren.

Jag vet inte om tävlingen officiellt fick det hedersbenämnandet, men antalet deltagare pekar på det. 35 deltagare är något av ett rekord och genomgående utmärkte sig den unga generationen. Det var ett tag sedan vi hade två tonåringar i en rankingfinal, om det nu någonsin hänt.

Hedersomnämnande till Walter Laikre (11 år) som tog frame av Suleman i åttondelen och likaså till Victor Mared som gav Nils Ritenius Manjer en bra match i deras åttondels match.

I finalen var svenske juniormästaren Andrej Nasibov till slut för stark och vann avgörande framet mot Nils Ritenius Manjer på ett övertygande sätt (bilden högst upp från Junior SM 2019)

Sammantaget en sportsligt sett nyttig och lyckad januarimånad planerad för att skicka en laddad och formstark trupp till EM i Portugal 7-22 mars. Mer info EBSA EM

Skribent: Kim Hartman
E-post: Adressen Gömd

Carambole

Pool

Snooker

UngBiljard

Biljard för äldre

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...