Hoppa till sidans innehåll

Våra grenar


Biljard är samlingsnamnet för alla olika spel som utövas på ett bord, där bollar spelas på med hjälp av en kö. I Sverige utövas sporten främst i tre grenar: Carambole, Pool och Snooker. Det som skiljer grenarna åt är det tekniska utövandet av grenen samt detaljer i utrustningen.

Carambole
Visste du att Sverige har en av världens bästa spelare i carambole? Han heter Torbjörn Blomdahl och har vunnit VM-guld sju gånger. 
Carambole spelas med tre bollar (vit, gul och röd) på ett bord som saknar hål. Till skillnad från övriga biljardsporter är syftet med spelet inte att sänka bollar i hål, utan att med sin egen boll (köbollen) träffa båda de andra bollarna (vilket kallas carambolage). Första spelaren har vit som köboll, och den andra spelaren har gul som köboll. Röd boll är neutral. Inom carambole finns flera olika discipliner, t ex fri carambole, en-vallars carambole, tre-vallars carambole, olika former av s.k. cadre-spel och kägelspel. Den vanligast förekommande disciplinen är tre-vallars carambole där spelaren med köbollen ska träffa de andra två bollarna och där köbollen måste ha träffat en vall minst tre gånger före den andra bollen träffas.
Mer om carambole

Pool
Pool är den vanligast förekommande grenen i Sverige, både vad gäller antalet aktiva utövare och antalet tillgängliga bord. I Sverige spelas pool i fyra discipliner (American pool): 8-Ball, 9-Ball, 10-Ball och 14-1. Internationellt finns även Pyramid, Black Ball (British pool) och Chinese 8-Ball. Läs mer om de olika discipliner här. 
En av Sveriges bästa spelare i pool just nu är My Nguyen. Hon har bland annat vunnit Junior-EM-guld och Junior-VM-brons.
Mer om pool

Snooker
Om du har tittat på Eurosport är chansen stor att du någon gång har sett snooker.
Snookerns ursprungsformat spelas med 22 bollar, 15 röda och sex färgade bollar (15 reds). Spelet går ut på att göra varannan röd och varannan färgad boll. Så länge det finns röda bollar kvar på bordet återplaceras de färgade bollarna. De röda bollarna ger vardera en poäng, gul två, grön tre, brun fyra, blå fem, rosa sex och svart sju. 15 reds är den vanligaste spelformen som spelas idag. Det finns några andra spelformer, bland annat 6 reds och Shoot-Out.
Mer om snooker

Film - Lär dig snooker på 4 minuter

Uppdaterad: 11 JAN 2020 15:30

Carambole

Pool

Snooker

Tillsammans för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Biljardförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
116 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707511287
E-post: info@biljardforbunde...