Gå till innehåll
Biljard 65+
Biljard 65+
Bild 65+

Vill din förening starta verksamhet för 65+?

Föreningar har nu möjlighet att söka bidrag för att starta upp verksamhet, för rekryteringsinsatser och/eller för att utveckla sin verksamhet för 65+.

Biljard passar många målgrupper genom att aktiviteter, övningar, matcher, osv. kan anpassas efter deltagarnas förutsättningar. Lägg till det den sociala aspekten och gemenskapen som skapas. Biljard är en fantastisk idrott att erbjuda målgruppen 65+. Många av er har redan givetvis målgruppen bland era medlemmar men vi önskar att ännu fler föreningar hakar på och startar upp ny verksamhet. En verksamhet som kanske inte främst vänder sig till de som redan är biljardfrälsta utan till de som vill hitta en ny aktivitet. Vi har några föreningar som har gjort det och alla de vittnar om att det är fantastiskt roligt och givande.

Målgruppen är intresserad av biljard

Innan sommaren presenterades resultaten från Seniorbarometern. En undersökning genomförd i december 2023 av seniorer i Sverige mellan 60-80 år. På frågan ”Vilken idrott är du intresserad av att utöva om det går att delta på nybörjarnivå?” kom biljard på tredje plats. Bara slagna av boule och badminton.

Vi vet också att det finns många aktivitetshus för äldre med biljardbord och många pensionärsorganisationer som erbjuder biljard bland sina aktiviteter.

Ni vinner på att starta verksamhet

Det finns idag drygt 2,2 miljoner invånare i Sverige som är 60-80 år. En given målgrupp att vända sig mot som förening.

För målgruppen äldre (och givetvis även för andra målgrupper) kan föreningsidrotten erbjuda:

  • Gemenskap och social samvaro
  • Hälsa och välmående
  • Glädje och engagemang
  • En meningsfull sysselsättning

Det här är föreningsidrottens styrka. Använd er av det. Undersökningar visar att en stor andel äldre känner sig ensamma och saknar vänner. Att bryta ensamhet är en av anledningarna till att Regeringen tilldelat idrottsrörelsen medel att arbeta med 65+. Vi kan göra stora skillnad.

Förutom att göra en insats för samhället och för individen och erbjuda verksamhet för en växande målgrupp och kanske bryta ensamhet för några har föreningen ett antal saker att vinna på att bedriva verksamhet för 65+:

Ni får fler medlemmar. Fler medlemmar betyder fler som kan hjälpa till i föreningen. Fler som kan ta på sig ett styrelseuppdrag, fler som kan vara funktionärer, fler som kan hjälpa till att hålla hallen öppen, fler som kan ta på sig ett ledar-/tränaruppdrag, osv. Seniorbarometern visar att av de som är medlemmar i en förening så har 40% av männen och 24% av kvinnorna ett förtroendeuppdrag, 41% män/20% kvinnor är funktionärer vid tävling och 37% män/16% kvinnor är ledare/tränare.

Att bedriva verksamhet för målgruppen kan även vara ett sätt för föreningen att få in intäkter. Inte att ni får in en massa pengar på medlemsavgifter och deltagaravgifter. Här bör ni snarare se över möjligheten att hålla dessa avgifter så låga som möjligt. Men om ni bedriver verksamhet kan det finnas bidrag att få från kommunen i form av exempelvis verksamhetsbidrag och hyresbidrag. Det kan också vara en verksamhet som lockar sponsorer/företag att stödja er förening. Många företag sponsrar idag utifrån ett samhällsperspektiv.

Lägg slutligen till att det är kul.

Exempel från Umeå och Kville

Hur når vi målgruppen och vad ska vi erbjuda?

För att få seniorer att börja med en ny aktivitet krävs det att tröskeln för att testa på är låg, exempelvis genom att det tydligt i inbjudan framgår att aktiviteten är anpassad efter nybörjarnivå. Att det är lätt att ta sig till aktiviteten och att kostnaden är låg är också viktiga parametrar.

Det främsta sättet att nå målgruppen är genom släkt och vänner. Informera era medlemmar om att ni ska starta upp verksamhet och be dem berätta det för sina föräldrar/sina mor- och farföräldrar, osv. Har ni redan några 65 plussare i er förening be dem att ta med en kompis.

Andra sätt att nå målgruppen är genom att ta kontakt med andra föreningar och pensionärsorganisationer, stå utanför matvarubutiker den dagen det är pensionärsrabatt, sätt upp lappar vårdcentraler och bibliotek, prata med personal på vårdcentraler och andra ställen och be dem sprida informationen. Många kommuner har en sida för aktiviteter - lägg ut era aktiviteter där, ta kontakt med Seniorsamordnaren eller liknade person i kommunen, var med på aktivitetsdagar, osv.

Sociala medier är ett annat sätt att nå målgruppen. Använd er av lokala Facebookgrupper. Tre av fyra i åldern 60-74 år har Facebook.

Ur Seniorbarometern: Vad är viktigt för dig när du provar en ny aktivitet?

  • Andra deltagare som liknar mig
  • Att bli sedd och inkluderad
  • Tydliga instruktioner och regler
  • Nybörjarnivå – utan krav på prestation
  • Anpassat efter den egna fysiska förmågan

 

Klart ni vill hänga på! – Sök projektstöd hos oss för att komma igång

SBF har under 2024-2025 Projektstöd IF Idrott 65+ från RF att fördela till våra föreningar. Ansökan görs via Idrottsmedel i IdrottOnline. För att underlätta för er har vi tagit fram ett antal paket med förslag på storlek på summa att söka.

Läs mer om Projektstöd IF här och vad ni kan söka för >>>
Vill ni bolla idéer och få stöd i att komma igång ta kontakt med oss på kansliet på info@biljardforbundet.se. Vi kan även sätta er i kontakt med föreningar som redan startat upp verksamhet för att få tips från dem.

Redan igång med verksamhet?

Även ni som redan är igång med verksamhet för målgruppen har möjlighet att söka Projektstöd. Läs mer via länken ovan.


Publicerad: 2024-09-09

Senast uppdaterad: 2024-09-09

Författare: Svenska Biljardförbundet