Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Sikte

Att lära sig att sikta i biljard kan verka svårt. Om du spelar ganska ofta kommer du så småningom att lära dig att sikta ändå. Men det går så klart fortare om du vet vad du ska tänka på när du siktar. Då är det lättare att förstå vad som blev fel och försöka rätta till det nästa gång.

Först och främst är det bra att veta vad orden siktpunkt och träffpunkt betyder.

©TRIQ Entertainment

Siktpunkt

En punkt du siktar på, antingen på köbollen eller på bollen du vill träffa.

Träffpunkt

En punkt som du faktiskt träffar, antingen med köspetsen eller med köbollen.

Det är skillnad på var du vill träffa bollen (träffpunkt) och hur du siktar för att träffa den (siktpunkt). Du siktar oftast mitt på köbollen. Men det är faktiskt kanten av bollen som träffar en annan boll först – inte mitten.

Det betyder att det är en halv bolls skillnad mellan hur du siktar och hur du träffar. Du måste därför tänka på den här skillnaden varje gång du gör en stöt.

Den enda gången du inte behöver göra det är när bägge bollarna ligger i en rak linje.

Siktövning

© TRIQ Entertainment

Lägg upp fem bollar i en halvcirkel framför mittenhålet. En av bollarna ska vara rakt framför hålet.

Lägg sen köbollen i en rak linje bakom denna boll, ungefär två decimeter bort.

Spela mitt på köbollen rakt fram för att stöta ner den andra bollen i miljön. Visst blir det ganska tydligt att du siktar in dig och sen träffar samma punkt på den andra bollen?

Lägg upp bollarna igen. Den här gången ska du sätta någon av de andra bollarna. Men om du siktar på samma sätt som nyss så märker du antagligen att du träffar annorlunda på bollen som ska gå i hål.

Om bollen ligger nära hålet kan den gå i ändå, men ofta blir det istället en miss.

Siktknep

Det finns två vanliga knep för att lära sig att sikta fortare. Det ena kallas visualisering och det andra spökboll.

Visualisering betyder att du föreställer dig hur stöten kommer att bli innan du gör den. Du försöker se framför dig hur du siktar och träffar på rätt ställe.

Om det känns svårt kan det vara enklare att använda en spökboll. Ett tips är att testa med en kompis så blir det lättare.

Gör så här: Lägg upp köbollen och en boll till på bordet. De ska inte ligga i en rak linje utan lägg dem lite i vinkel mot varandra. Lägg sedan en boll framför den boll du vill träffa. De ska ligga i en rak linje mot hålet du vill sätta bollen i.

Nu ska du sikta in dig på spökbollen, dvs. den boll som ligger först. När du känner dig klar tar kompisen bort spökbollen precis innan du stöter. Har du siktat rätt träffar du bollen så att den går ner i hålet. Missar du får du prova igen.

När du har gjort det här tillräckligt många gånger behöver du till slut ingen spökboll för att sikta rätt. Då kan du testa att visualisera stöten istället.

Lägg köbollen precis bakom bollen du vill sätta, i en rak linje mot hålet.

Klipp om hur du använder spökbollen.

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm