Fantastiskt Blomdahl!

Torbjörn Blomdahl

I samma vecka som världscupen pågick i Veghel, Nederländerna, så fyllde Torbjörn Blomdahl 60 år! Vad kan då vara bättre än att vara riklig uppvaktad med pumpa och ståt och överraskad med stor tårta på caféavdelningen i arenan av självaste Dick Jaspers, nummer ett i världen, och Michael Nilsson? Jo, en världscupseger!

Och som han gjorde det!

i gruppomgången så vann han alla sina matcher på ett imponerande sätt med ett smått otroligt snitt på 1.791. Att vara så fokuserad och kunna prestera på toppvärldsnivå är verkligen imponernade. Ett bevis på att kön har ingen ålder!

I 8-delen mötte Torbjörn den danske Jacob Haeck-Sörensen, som blev 3:a i NM i Helsingborg. Jacob hade verkligen storspelat i turneringen och en jämn kamp var att vänta. Vilket det gjorde. Torbjörn vann knappt med 50-45. I kvarten mötte han återigen Semih Sayginer, Turkiet och vann med 50-40. En fantastisk match där bägge visade otroliga lösningar på svåra lägen och briljerade. Bästa matchen i turneringen. Semifinalen blev en liten märklig historia. Spanjoren Dani Sanchez ledde med 25-21 i paus och verkade ha lite fördel. Men Torbjörn ville helt annat. Att vända och vinna matchen med 50-26, dvs att Torbjörn vann andra "halvlek" med 29-1(!), är smått sanslöst! Nu väntade finalen mot föga överraskande koreanen Chung Book Lee som vann mot Dick Jaspers i en nervös och pirrig match med knappa 50-47. Koreanens första final i världscupen. Torbjörn hade full kontroll i finalen och vann mycket komfortabelt med 50-30!

Torbjörn Blomdahl tog därmed sin 45:e World Cup seger, vilket var väldigt efterlängtat! Senaste titeln togs för fem år sedan, 2017, i franska La Baule.

Hur gick det då för de övriga svenskar i turneringen?

Michael Nilsson visade att han är en världsspelare och tillhör bland världsspelarna. Michael spelade otroligt bra i turneringen. Att nå de sista 32 och slutspelet är imponerande. Med ett fantastiskt spel i de två första matcherna( Jean Paul de Bruijn 40-30/23, Dani Sanchez 36-40/16) så var en hel avgörande match mot Ruben Legazpi om avancemang på spel. Tyvärr så vann spanjoren i en tät match med knappa 40-33.

David Pennör klarade inte fram till sista kvalomgången innan slutspelet. Ett godkänt resultat ändå i den enorm tuffa internationell konkurrens som råder.

I och med vinsten så klättar Torbjörn upp 3 placeringar på världsrankingen till en 5.e plats. Michael Nilsson är rankad 26 och David Pennör 117.

Stort grattis till vinsten Torbjörn Blomdahl!

Publicerad: 2022-10-31

Senast uppdaterad: 2022-11-17

Författare: Svenska Biljardförbundet