Gå till innehåll
Carambole
Carambole

En 11:e plats för Michael Nilsson på VM

Det blev helt klart väl godkända prestationer av Michael Nilsson och Torbjörn Blomdahl i årets individuella VM i 3-vallars carambole. En 11:e plats i VM för Michael är riktigt bra.

Det 74:e VM spelades i Daenghu, Sydkorea där 48 av världens toppspelare slogs om den åtråvärda titeln. Regerande världsmästare var Dick Jaspers, NL.

Ur svensk synvinkel så gjorde Michael Nilsson en topprestation i tävlingen och nådde som bäste svensk en 8-dels final. Där blev italienaren Marco Zanetti alldeles för svår som vann matchen med 50-38. Innan dess spelade Michael en helt suverän biljard i världsklass med 1.860 i snitt i gruppkvalet och max poäng och sedan därefter vinna 16-delen mot Pedro Gonzalez, CO, med 50-36 på 26. Torbjörn hade det svårare i sin grupp och kunde bokstavligen med kniven mot halsstrupen avancera till 16-delen. Men då krävdes ett ofattbart en 5-serie i efterstöt mot Juan Vera,MX, för oavgjort och avancemang i sista matchen. I 16-delen blev där tyvärr stopp då underbarnet Myung Woo Cho, Sydkorea, spelade i det närmaste helt fläckfritt och fantaskiskt underhållande biljard. Cho vann med 50-25 på 21, och därmed blev Torbjörn ute ur turnerngen. Kanske lite föga överraskande då Torbjörn vann Världscupen i Veghel, NL, veckan innan och visade storform.

Årets VM blev lite av en förvånande tävling. Vem hade trott att spanjoren Ruben Legazpi skulle komma i final? Eller att världstoppsspelarna såsom Jaspers, Merckx, Sayghiner, Bury och Zanetti inte presterade på toppnivå när det väl behövdes?

Att Legazpis finalmotståndare var Tayfun Tasdemir, Turkiet, kom som ingen överraskning alls. Tasdemir hade spelat helt otroligt under hela tävlingen och med ett sanslöst totalsnitt på 2.244 ! Och som han levererade i finalen! Inget snack om vart skåpet skulle stå. Tayfun kontrollerade totalt hela matchen som inte var dramatisk eller spänande, och vann på ett övertygande sätt VM-finalen med 50-14(!) på 15 stötar!

Treor blev Dick Jaspers och Eddie Merckx.

Ett stort grattis till världsmästartiteln Tayfun Tasdemir!

Tasdemir

Publicerad: 2022-11-13

Senast uppdaterad: 2022-11-17

Författare: Svenska Biljardförbundet

Sponsorer